Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 12 Disember 2012

PAU LEMBUT GEBUSSS


Assalamualaikum semua..
Hari ni request dr anakanda2 pau inti ayam..jom kita mngepau ari ni
resepi ni slh satu yg paling mudah n kpada mmber2 yg xde BM.... cara yg simple sekali...pakai uli ngan tgn n hempas2kn je doh tu..
inti ikut suka lh ye,,boleh inti kaya, kelapa, sambal..ikut selera...

RESEPI (10 biji)

Bhn doh pau

250gm tepung pau(2 1/2 cawan)
1 - 1 1/2 sdt mauripan/yis kering
3 sdm gula pasir
1/2  - 3/4 cwn air panas
3 sdm mnyak jagung/sayuran/matahari

cara2

-bancuh gula + air panas..hngga gula hancur
-satukn tepung pau dgn mauripan(mixer)...gaul rata
-masukkn mnyak..gaul lagi
-masukkn air gula..sedikit2 gaul hngga mnjadi doh(air agk2 tepung x melekat ditgn)
-keluarkn dr mixer n uli dgn tgn selama 15 - 20 minit..(sambil hempas2kn doh pd dulang) lebih lm uli lgi lmbut n gebu..
-biarkn seketika...10 - 15 minit
-bahagikn doh kpada 10 ketul
-leperkn n isikn inti..tutup semula
-alaskn doh yg berinti pada kertas mnyak/daun pisang 2x2 in
-dn letakkn dlm periuk kukusan
-biarkn selama 45 minit / doh benar2 kembang (doh pau sntsa ditutup ngan dulang)
-panaskn kukusan..biar mndidih..letakkn periuk kukusan yg brisi pau tadi pd periuk kukusan yg airnya sedia mndidih..pastikn air telah benar2 mndidih sebelum letakkn kukusan yg brisi pau tadi..
-kukus selama 10 min...
-setelah msk..padamkn api..n agkat periuk kukusan yg brisi pau n keluarkn pau  perlahan2...
siappp n boleh le dihidangkn...
Bestnya mkn pau hangat2,,, lembut gebus gituu..

Inti Ayam

bhn2

1/2 dada ayam(hiris nipis n racik2 hancur)
1 biji kentang(dadu kecil)
2 sdm serbuk kari daging
1 keping asam gelugur
garam secukup rs
serbuk pati ayam/bilis
sedikit gula(jika suka)
sedikit mnyk utk menumis

bhn blend

4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia

cara2

-pijarkn mnyak.. masukkn bhn bleng..goreng kekuningn
-masukkn serbuk kari..kacau.. + sedikit air..kacau..hngga terbit mnyak
-masukkn ayam + kentang + air (air agk2 utk empukkn ayam n kentang)
-tambah garam, serbuk pati ayam/bilis n gula
-gaul hngga setengah msk..masukkn asam keping..
-setelah aym msk..n kuah pekat..seimbangkn rs...siapppppp...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA........
JMPA LAGI NNTI....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...