Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Sabtu, 21 November 2015

AYAM SAMBAL HIJAU

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya...



Bhn2
1 ekor ayam ...potong kecil
serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 sdb tepung jagung
minyak utk mnggoreng
*** gaul bhn2 di atas kecuali minyak n goreng 3/4 msk

Bhn2 Lain
2 biji tomato hijau..potong dadu
1 keping asam gelugur,jika smbal dh rs msm x perlu letak
gula secukup rasa
garam secukup rasa
kiub pati ayam..jika suka
air secukupnya

Bhn2 Blend
15 biji lada hijau
5 biji cili api hijau..kepedasn ikut suka
1 biji bawang besar
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm belacan

Cara2
-pijarkn mnyak..mnyk lebihan gorengan aym tadi
- tuangkn bhn2 blend..goreng hngga terbit mnyak
- masukkn garam,gula,kiub pati ayam n tomato yg dipotong dadu tadi
- tmbah air jika perlu..klau nk smbal yg brkuah boleh tmbah air
- boleh masukkn ayam goreng..tumis hngga kuah memekat mngikut citarasa sendiri..seimbangkn rs..siappp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA......

AYAM MANIS MADU

Assalamualaikum n slm sejahtera


Bhan2
1 ekor ayam-potong kecil
2 sdb madu
3 sdb sos tiram
3 sdb kicap
3 sdb bahan blend
***gaul semua bhan2 diatas dan perap selama 15 mnit

Bahan2 blend
1 biji bwang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 cm kunyit

Bahan2 lain
2 biji tomato-diblend
3 sdb rempah kurma
2 sdb kerisik
1 sdb cili kisar/ cili serbuk-kepedasan ikut suka
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untk mnumis

Cara2
-Pijarkan minyak..tumis bahan blend hingga terbit minyak
-masukkn cili kisar dan rempah kurma
-masukkan ayam perapan tadi n tambahkn sdikit air..
-ttup kuali kacau skali skala
-bila ayam setengah masak tambah garam n tuangkan tomato yang diblend
-akhir skali tmbah kerisik
-biarkan kuah memekat mngikut citarasa sndri
-seimbangkn rasa..

SLMT MENCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAA.......................



TAPAI PULUT


Assalamualaikum n slm sejahtera
menu simple n mudah..klau di Pantai Barat Semenanjung tapai biasanya dibungkus mnggunakn daun pisang, di Pantai Timur lebih sedap menggunakn daun getah..nk mudah n cpt boleh je gnkn bekas kecil..biasanya di Pantai Timur, menu ni wajib ada dlm musim perayaan..mula2 mnjadi menantu ore kelate, kk noly x pantai sgt nk mkn tapai pulut ni..tapi skrng dh jadi menu kegemaran..lebih2 lagi setelah disimpan dlm peti sejukkk..


Bahan2

1 kg beras pulut
ragi..kk noly gn 1 ketul..hancur dan ayak 
daun pisang/daun getah/bekas kecil

Cara2
-basuh beras pulut hngga bersih dan rendam selama 2-3 jam
-panaskn kukusan dan kukus pulut selama 5-10 minit
-angkat dan masukkn pulut tadi ke dalam bekas lain 
-gaul dengan sedikit air..gaul rata
-kemudian kukus sekali lagi selama 5-10 minit
-padamkn api dan keluarkn pulut tadi dan biarkn pulut betul2 sejuk..lebih mudah letak dlm dulang
-setelah pulut sejuk ratakn ragi ke seluruh pulut (ms ni le kk noly ayak ragi ke seluruh pulut..kemudian gaul rata..
-kemudian boleh bungkus/letak dlm bekas kecil..
-setelah selesai..letak bekas2 tadi dlm bekas yg trtutup n simpan selama 2 hari..utk proses penapaian..
-setelah proses penapaian brjaya.. boleh le simpan dlm peti sejuk 
-kk noly suka mkn setelah disimpan dlm peti sejuk..nyamaan..

***utk memastikn tapai pulut manis..di samping pulut betul2 sejuk..faktor kebersihan sgt2 penting ms penyediaannya..pastikn bekas dan alat yg digunakn dilap kering.. percubaan pertama dan seterusnya.. tapai yg kk noly buat mmg betul2 manis..alhamdulillah..




SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...