Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 31 Disember 2014

AYAM MASAK HITAM

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
resepi feberet family n ank2 kk noly...jomm terus je ke resepinya..



Bhn2 Perap
1ekor ayam..potong kecil
1/2 cawan kicap pekat manis..ikut suka nk hitam bnyk mn ok...
2 cm gula melaka..tumbuk lumat..(boleh gn gula apong/nise)
4 sdb sos tiram
***campur n gaul rata bhn2 di atas.. perap selama 1/2 jam @ lebih

Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
20 batang cili kering....rendam air panas..kepedasan ikut suka

Bhn2 Tumis
3 biji bawang merah..hiris nipis
2 ulas bawang putih hiris nipis
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis

Bhn2 Lain
2 biji tomato segar..blend
1/3 cawan kismis..rendam air..tos n blend
2 sdb kerisik
3 sdb rempah kurma
garam secukup rasa
air secukupnya
mnyak utk menumis

Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn bhn2 tumis..tumis hngga bawang agk kekuningn
-tuangkn bhn2 blend..n tumis hngga trbit minyak
-masukkn rempah kurma..n tambah sedikit air..kacau,,hngga terbit mnyak
-setelah bhn2 tumis wangi n terbit mnyak..masukkn perapan ayam n tuang sedikit air
-reneh daging dgn api sederhana..kacau..hngga ayam empuk..tambah air jika perlu..
-masukkn tomato n kismis yg siap diblend..kacau lagi..
-akhirnya masukkn kerisik, tambah garam jika perlu n seimbangkn rasa..

siapppppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA......................

Isnin, 22 Disember 2014

MEE BANDUNG

Assalamualaikum n slm sejahtera..
Menu feberet org Muar, Johor..kg hlmn kk noly...
Menu ni ada pelbagai versi..ada yg mnggunakn kacang tanah,udang geragau..yg ni versi yg mnggunakan keledek n udang kering..jom terus ke resepinya



Bhn2 (4 org)
3 ketul keledek..sederhana besar
Mee kuning secukupnya
Telur secukupnya..sorang sebijik ya..
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa ( jika suka)
Minyak secukupnya..utk menumis

Bhn2 Blend
1 cawan kecil udang kering..rendam air
10 batang lada kering..rendam air panas..kepedasn ikut suka
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Bhn2 Sampingan
Hirisan daging secukupnya
Hirisan ayam secukupnya
Sawi secukupnya..potong

Cara2
- rebus keledek..hngga empuk n masak..buang kulit n lenyek hngga lembut..buat masa panas2 spya x bergentel
- pijarkn mnyak yg mncukupi..tumis bhn2 blend..hngga terbit mnyak n naik bau..
- masukkn garam n gula..biarkn perencah masak..mereka yg mnggunakn serbuk perasa, boleh tambah, bgi yg x gn..biarkn gitu okey..  ^~^V
- masukkn keledek yg siap dilenyek tadi..masak hngga perencah memekat..padamkn api
- dlm kuali brasingn..pijarkn sedikit minyak..masukkn hirisan2 daging n ayam..hngga daging n ayam brubah warna..
-Masukkn perencah yg telah disediakn trlebih dulu..kacau seketika..
- tuangkn air secukupnya..mengikut kepekatn yg dikehendaki
Biarkn ayam n daging empuk n kuah mendidih..seimbangkn rasa..boleh tmbah mn2 yg kurang..kuah msti ada rs kemanisan sedikit..lemak2 manis ye..
- perlahankn api..pecahkn telur n masukkn mee
- akhirnya masukkn hirisan sawi..bila telur 1/2 or 3/4 masak..padamkn api n boleh dihidangkn panas2

***Boleh jg mnggunakn stok daging..rebus daging trlebih dulu..hiris daging n masukkn daging n stoknya ms memasak mee bndung tadi..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAA................................


Ahad, 21 Disember 2014

APAM SUSU COKLAT

Assalamualaikum n slm sejahtera semua...
Resepi apam yg mmg marbeles..utk sekian kalinya kk noly mengapam n mnggunaknperisa feberet ank2.. Apa lagi perasa coklat...jom tenguk resepinya...


Bhn2
4 biji telur
1 cawan gula..kisarkn sikit
1/2 cawan susu segar/cair
4 sdb susu pekat manis
1 sdb ovelette
3 sdb minyak jagung/masak
1 sdt esen vanila
3 sdb serbuk koko
1 sdt kopi/coklat emulco

Bhn2 Lain
2 cawan tepung gandum
1/2 sdt baking powder
ayak bersama bhn2 di atas

Cara2
-panaskn periuk kukusan
-pukul telur n gula..hingga kembang
-masukkn ovelette, esen vanila n susu pekat manis..pukul lagi hngga kembang
-tuangkn susu segar/cair..pukul sikit lagi
-masukkn sedikit demi sedikit tepung +baking powder..pukul sebentar
-masukkn serbuk koko..gaul rata n tuangkn kopi/coklat emulco..gaul rata
-tuang minyak jagung n kaup balikkn adunan ..gaul rata
-alas loyang dgn kertas pembakar n griskn dgn mnyak
-tuang adunan dlm loyang
-tutup loyang dgn aluminium foil n kukus adunan selama 1/2 or hngga apam masak

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Sabtu, 20 Disember 2014

BIHUN GORENG KUNYIT

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..inginkn kelainn..jom try resepi ni..mmg marbeles...bihun goreng kunyit..sajikn brsama2 sambal kegemaran, smbal kicap,sambal tumis ikan bilis,udang or sotong..mmg ummppp..jom tgk resepinya


Bhn2
1 bungkus bihun..rendam n toskn
sawi secukupnya
kobis panjangh/bulat secukupnya
tauge secukupnya..ms ni x letak
garam secukup rasa
secubit gula..jika suka
minyak utk menumis

Bhn2 Kisar/Blend
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 mangkuk kecil ikan bilis or 4 sdb udang kering..nk cmpur pun ok..ikut suka
10 biji cili padi..kepedasan ikut suka
3 cm kunyit hidup

Cara2
-pijarkn mnyak..tumis bhn2 kisar..hngga naik bau
-masukkn bihun garam n sedikikt gula ..goreng hngga masak..
-masukkn sayur2an..
-siapp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA..................

Rabu, 17 Disember 2014

APAM SUSU COKLAT ZIBRA

Assalamualaikum n slm sejahtera
mengapam lagi..mmg sedap sgt.. jom terus ke resepinya...^___^V


Bhn2
4 biji telur
1 cawan gula..kisarkn sikit
1/2 cawan susu segar/cair
4 sdb susu pekat manis
1 sdb ovelette
3 sdb minyak jagung/masak
1 sdt esen vanila
1/2 cawan serbuk koko

Bhn2 Lain
2 cawan tepung gandum
1/2 sdt baking powder
ayak bersama bhn2 di atas

Cara2
-panaskn periuk kukusan
-pukul telur n gula..hingga kembang
-masukkn ovelette, esen vanila n susu pekat manis..pukul lagi hngga kembang
-tuangkn susu segar/cair..pukul sikit lagi
-masukkn sedikit demi sedikit tepung +baking powder..pukul sebentar
-tuang minyak jagung n kaup balikkn adunan ..gaul rata
-asingkn adunan kpda 2 bhgian..
-satu bahagian biarkn asli n satu bahagian masukkn serbuk koko..gaul rata
-alas loyang dgn kertas pembakar n griskn dgn mnyak
-ambil 2 sdb adunan asli di tengah2 loyang..ambil 2 sdb adunan koko n letakkn ats adunan asli tadi..
 ulang proses yg sama hngga ke dua2 adunan habis..
-tutup loyang dgn aluminium foil n kukus adunan selama 1/2 or hngga apam masak

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

LEMAK CILI PADI UDANG GALAH

Assalamualaikum n slm sejahtera pengunjung CRN
menu yg mmg marbeles bgi peminat udang.. jom kita terus ke resepinya..


Bhn2
1 kg udang galah..
3 mangkuk kecil santan pekat
3 batang serai..ketuk
3 keping asam keping
garam secukup rasa

Bhn2 Kisar
20 biji cili padi..kepedasan ikut suka
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup

Cara2
-masukkn bhn2 kisar dlam periuk..masukkn serai n panaskn ats api hngga mendidih
-tuangkn santan pekat..sntsa kacau..hngga kuah mendidih
-masukkn garam, asam keping n udang..
-kacau hngga kuah memekat n udang masak..
-seimbangkn rasa..siap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA.........................

Selasa, 16 Disember 2014

SIAKAP 3 RASA

Assalamualaikum n salam sejahtera semua pengunjung CRN yg kk noly hormati..
menu biasa yg sdp.. utk sekian kalinya kk noly siarkn resepi menu ni..tgk bkn main meriah pic ikan siakap kk noly ..smpai tenggelam ikan siakap tu.. jom kita try tgk resepinya..


Bhn2
3 ekor ikan siakap
serbuk kunyit secukupnya
garam secukupnya
4 sdb tepung jagung..secukupnya
mnyak utk menggoreng
**cuci bersih ikan ..gaul ikan dgn bhn2 di atas n goreng ikan hngga masak

Bhn Kisar
15 batang lada kering..kepedasan ikut suka

Bhn2 Sos
1/2 botol kecil sos cili..secukupnya
1/2 botol kecil sos tomato..secukupnya
1/2 cawan sos tiram

Bhn2 Lain
2 biji bawang besar..racik halus
5 ulas bawang putih ..ketuk n racik halus
2 cm halia..racik memanjang
3 biji lada benggala..1 biji setiap kaler.. hijau,merah,kuning..potong dadu
10 biji cili padi..potong kecil
2 batang selary..potong kecil
1 batang karet..potong kecil
3 biji tomato..potong dadu
1 tin nenas..potong dadu
gula secukup rasa
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Cara2
-pijarkn mnyak..tumis halia racik tadi..masukkn bawang putih n bawang merah..biarkn hngga bawang kekuningn
-tuangkn lada kering kisar..tumis hngga naik bau or terbit mnyak
-tuangkn semua bhn2 sos..tambah garam n gula
-biarkn sos2 mendidih seketika..tambahkn sedikit air jika perlu..
-masukkn semua bhn2 hiasan tadi..biarkn seketika hngga kuah memekat.mngikut citarasa sendiri..
seimbangkn rasa..pastikn rasa kuah masam2 manis..siap...
-tuangkn kuah ats ikan siakap yg siap digoreng trlebih dahulu..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA................

Ahad, 14 Disember 2014

UDANG TUMISAN

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN..menu sempoi,simple,mudah n paling penting sdp hngga mnjilat jari....ank2 kk noly ratah gitu je...try la..x rugi mmg sdp sgt..jom terus ke resepinya


Bhn2
1 kg udang ( klau boleh saiz besar)
2 biji bawang besar..racik halus
5 ulas bawang putih..racik halus
1 sdb butter
2 sdb minyak masak
2 sdb cili boh/cili kering kisar..kepedasan ikut suka
2 sdb serbuk kari
2 sdb tepung jagung..bancuh dgn sedikit air
Secubit gula..secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara2
- pijarkn butter n minyak msk
- tumiskn bawang putih yg diracik tadi..
- masukkn racikn bawang besar pula..goreng hngga bwg agk layu
- masukkn cili kisar..tumis hngga terbit mntak.
- masukkn serbuk kari n tambah sedikit air..tumis hngga terbit mnyk..
- masukkn gula,garam n udang hngga udang berubah warna
- tuangkn bancuhn tepung jagung tadi..gaul rata
- seimbangkn rasa..siap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK UTK YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA.............

Isnin, 1 Disember 2014

AYAM HITAM SPECIAL

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
resepi feberet family n ank2 kk noly..x rugi mencuba resepi ni..gerenti mnjilat jari..x percaya..cuba dulu baru tau...jomm terus je ke resepinya..


Bhn2 Perap
1ekor ayam..potong kecil
1/2 cawan kicap pekat manis..ikut suka nk hitam bnyk mn ok...
2 cm gula melaka..tumbuk lumat..(boleh gn gula apong/nise)
4 sdb sos tiram
***campur n gaul rata bhn2 di atas.. perap selama 1/2 jam @ lebih

Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
3 batang serai
20 batang cili kering....rendam air panas..kepedasan ikut suka

Bhn2 Tumis
3 biji bawang merah..hiris nipis
2 ulas bawang putih hiris nipis
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis

Bhn2 Lain
2 biji tomato segar..blend
1/3 cawan kismis..rendam air..tos n blend
2 sdb kerisik
3 sdb rempah kurma
garam secukup rasa
air secukupnya
mnyak utk menumis

Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn bhn2 tumis..tumis hngga bawang agk kekuningn
-tuangkn bhn2 blend..n tumis hngga trbit minyak
-masukkn rempah kurma..n tambah sedikit air..kacau,,hngga terbit mnyak
-setelah bhn2 tumis wangi n terbit mnyak..masukkn perapan ayam n tuang sedikit air
-reneh ayam dgn api sederhana..kacau..hngga ayam empuk..tambah air jika perlu..
-masukkn tomato n kismis yg siap diblend..kacau lagi..
-akhirnya masukkn kerisik, tambah garam jika perlu n seimbangkn rasa..
-kepekatn kuah ikut selera sendiri.. boleh pekat/brkuah..

siapppppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA......................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...