Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Jumaat, 31 Julai 2015

RENDANG AYAM KAMPUNG

Assalamualaikum n slm sejahtera
masih mood ry.. msk rendang ni..pekena ngan nsi empit or lemang ..mmg ngammm..



Bhn2
1 ekor ayam kg..potong kecil
2 sdb kerisik
4 cawan santan
2 keping asam gelugur/asam keping
2 helai daun kunyit..hiris rampai
2 sdb serbuk cili/cili kering kisar..kepedasan ikut suka
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa/jika suka
Air secukupnya
Minyak utk menumis

Bhn2 Blend/Kisar
1 biji bawang besar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
10 bijicili api..kepedasan ikut suka
3 biji lada besar (merah)
2 sdb ketumbar biji
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
*** ketumbar biji,jintan putih,jintan manis..disangai trlebih dulu..ms ni kk noly x smpt sangai..ok je..



Cara2
- pijarkn mnyak tumis bhn2 kisar...hngga naik bau n terbit minyak
- tambahkn cili kering kisar/serbuk cili..kacau lagi
- masukkn ayam kg yg siap dicuci bersih..tuang air secukupnya.. Biarkn ayam 1/2 empuk..
-masukkan asam keping, garam n gula secukup rasa-
-bila kuah mula memekat..masukkn santan..biarkn ayam empuk
- boleh tambah kerisik..biarkn kuah memekat n ayam msk dgn sempurna..akhirnya taburkn daun kunyit yg dihiris rampai tadi..
- seimbangkn rs..biar sesedap rasa tauu..

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAƀAAAA....

Isnin, 13 Julai 2015

BISKUT MILO

Assalamualaikum n slm sejahtera swmua pengunjung CRN yg kk noly hargai..jom terus ke resepi..


Bhn2
200 gm mentega
100 gm gula icing
100 gm tepung jagung
100 tepung gandum
50 gm kastad
70 gm milo
1 biji telur kuning
50 gm serbuk badam
*coklat rice untuk hiasan

Cara2
- ayak ketiga-tiga tepung bersama...ketepikan
- pukul mentega + gula icing hingga kembang
- masukkan esen vanilla, kuning telur dan pukul lagi
- masukkan milo dan serbuk badam...gaul sebati
- masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh lembut
-cetak dengan acuan kegemaran dan tabur coklat rice di atas biskut
-bakar 160'C selama 20 minit

SELAMAT MENCUBA
MEMASAK DENGN PENUH KASIH SYG,BUAT YG TRSYG DAN TRCINTA

DAAAAAAAAAAA.........





BISKUT BADAM


Assalamualaikum n slm sejahtera..


Bahan2
300 gm mentega
200 gm gula halus
4 biji kuning telur
1 sdt esen vanilla
200 gm tepung gandum
100 gm tepung kastad
100 gm serbuk badam kisar
*jika adunn masih lembut, tambah tepung gandum
*kepingn badam utk hiasan

Cara2
-ayak kedua2 tepung brsama..ketepikn
-mentega + gula icing..pukul hngga kembang
-tambah kuning telur n esen vanilla,,gaul sebati
-masukkn serbuk badam..gaul sebati
-masukkn tepung sedikit demi sedikit..hngga mnjadi doh lembut
-cetak dgn acuan kesukaan.. hias dgn kepingn badam ats biskut
-bakar dgn suhu 160'C selama 20 minit

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA......................


BISKUT OAT NESTUM


Assalamualaikum n slm sejahtera semua..biskut ni mmg power best..terus ke resepinya..jommmmm



Bahan2
250 gm butter
20 gm shortening(lemak sayuran)
165 gm gula halus
2 biji kuning telur
225 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
150 gm oat kemudian dikisar(instant oatmeal)
60 gm nestum
30 gm badam kisar
1 sdt vanilla
secubit garam
*buah ceri merah utk hiasan

Cara2
-ayak kedua tepung bersama..ketepikn
-pukul butter + gula icing + garam.. hngga kembang(putih)
-masukkn vanilla dan kuning telur..pukul lagi
-tambahkn shortening,,gaul sebati
-masukkn oat, nestum dan serbuk badam..gaul sebati
-akhir sekali, masukkn tepung sedikit demi sedikit..gaul sebati hngga mnjadi doh lembut
(tambah tepung gandum jika doh masih lembut)
-cetak dgn acuan kesukaan dn hiaskn dgn ceri merah
- bakar biskut dgn suhu 160'C selama 20 minit

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA....


BISKUT GAJUS


Assalamualaikum dn slmt sejahtera.. tayang biskut raya.. jom terus ke resepi..


Bahan2
200 gm mentega
150 gm gula icing
1 biji telur
1 sdt esen vanilla
100 gm tepung jagung
200 tepung gandum
biji gajus secukupnya utk hiasan
secubit  garam
*1 biji kuning telur utk disapu atas biskut

Cara2
- pukul mentega dan gula icing hingga kembang
- masukkan telur. garam dan esen vanilla..gaul sebati
-  campurkan tepung jagung dan tepung gandum yg diayak bersama
- uli bahan tersebut hingga sebati dan bentukkan seperti gajus/gn acuan buah gajus
- hiaskan biji gajus atas adunan
- sapu kuning telur atas biskut
- bakar 180'C selama 15 minit

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA....................


Ahad, 12 Julai 2015

TART NENAS

Assalamualaikum n slm sejahtera semua..biskut wajib yg msti trhidang di hari raya saban thn...jom terus ke resepi yg best ni..


Bhn2
500 gm butter
650 gm tepung gandum
50 gm tepung kastard
5 biji kuning telur
1 sdb gula icing

Bhn2 Inti
2 biji nenas..sederhana besar..diparut/sagat/racik
300 gm gula pasir..kemanisan ikut suka..
Sedikit pewarna kuning..jika suka


Cara2 Penyediaan Inti
-masak nenas yg diparut hngga kering air..
-kemudian masukkn gula n tambah pewarna..gn api perlahan..sntsa kacau..tunggu hngga inti kering..sejukkn

Cara2 Penyedian Tart
-ayak tepung gandum n tepung kastard bersama..ketepikn
-butter dikacau + gula icing sebentar..kemudian gaulkn dengan tepung2 yg diayak tadi.sedikit demi sedikit..hngga mnjadi serbuk tepung lembut..
-tambah kuning telur sebiji demi sebiji..gaul rata..n kepal2 hngga mnjadi doh lembut
-terap mnggunakn acuan tart kegemaran n tambahkn inti nenas tadi..n hias mngikut kreativiti sendiri
-bakar tart dgn suhu 160'C selama 20 minit..or hngga tart masak
**adunan ni jg boleh digunakn utk tart gulung..
**boleh tambah/kurangkn tepung gandum mngikut kesesuaian..

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA............


Sabtu, 11 Julai 2015

BISKUT CIP COKLAT

Assalamualaikum n slm sejahtera semua.. biskut kegemaran ank2 ...jom terus ke resepinya..


Bhn2
300 gm mentega
200 gm gula icing
500 gm tepung gandum
120 gm tepung kastard
20 gm serbuk koko
10 gm serbuk milo
20 gm susu tepung
2 biji kuning telur
1 sdt baking powder
1 sdt vanilla..(x letak pun ok je)
cip coklat secukupnya utk hiasan

Cara2
-ayak tepung gandum, tepung kastard n baking powder bersama2.. ketepikn
-ayak serbuk koko + serbuk milo bersama..ketepikn
-pukul mentega + gula icing hngga kembang n gebu
-masukkn kuning telur dn esen vanilla..pukul sebati
-masukkn serbuk koko, srbuk milo n susu tepung..gaul sebati
-akhirnya masukkn tepung sedikit demi sedikit hngga mnjadi doh lembut
-canai n terap mnggunakn acuan kesukaan..
-hiaskn dgn cip coklat ats biskut n bakar dgn suhu160'C selama 20 minit

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA.................

Jumaat, 10 Julai 2015

SEMPERIT DAHLIA

Assalamualaikum dn slm sejahtera semua.. semperit yg rangup n rapuh..jommm sapa yg brminat terus ke resepinya..mudah dn simple..


Bhn2
250 gm butter
100 gm gula icing
320 gm tepung jagung
320 gm tepung kastard
1 sdt esen vanilla
5 sdb susu segar
pewarna pink secukupnya



Cara2
-ayak tepung jagung n tepung kastard bersama.. ketepikn
-pukul butter +gula icing hngga kembang
-masukkn esen vanilla..gaul sebati
-tuangkn susu segar..gaul lagi
-masukkn tepung dlm adunn sedikit demi sedikit.hngga mnjadi doh lembut..gaul sebati
-bahagi doh kepada 2 adunn..satu adunn asal n satu dicmpur dgn warna pink
-masukkn kedua2 adunn brsebelahn  dlm pencetak semperit n tekan seperti biasa
- bakar biskut dgn suhu 160'c selama 20 minit

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA....................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...