Assalamualaikum semua....
gulai bnyk macam n jenisnya...cara memsknya pn bnyk...haaaa ni slh satu gulai ayam...kk noly mmg suka mmpelbagaikn resepi n menu masakn kk noly..mmvariasikn resepi la kn..jadinya kita boleh rasa menu yg pelbagai rasa..dgn bhn2 yg ada,kita olah, kita lebihkn sana, lebihkn sini..haaa..jadi le menu baru..
klau nk msk style Pantai Timur buh le gula melaka dlm masakn gulai ni, klau nk ubah style Pantai Barat plk abaikn gula melaka...ikut selera n mood waktu msk tu.. tapi kk noly suka mng'ejas' mn2 style ikut citarasa sndiri...x nk le buang ms, jom kita try resepi yg ni plk... JOM
Bhn2
1 ekor ayam (potong kecil)
3 helai daun limau purut
2 batang serai (ketuk)
rempah 4 sekawan(buah pelaga, bnga cengkih,bnga lawang, kayu manis)
1 biji kelapa (2 cwn pekat 2 cawan cair)
3 biji kentang (belah 4) ms ni kk noly x buh, habis stok
1 batang karet (potong ikut suka le)
2 biji tomato (belah 2 )
cili api sebiji2 (ikut suka nk bnyk mn)
2 keping asam keping
1 sdt serbuk pati ayam / pati bilis
2 cm gula melaka (jika suka)
1 sdt serbuk lada sulah
mnyak utk menumis
garam secukup rasa
Bhn blend
10 batang cili kering / 1 senduk cili blend
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup (dibakar )
2 cm halia
3 sdm ketumbar *
1 sdt jntan putih *
1 sdt jintan manis *
sangan bhn brtanda * (goreng tanpa mnyk)
Cara2
-pijarkn mnyk..masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend..tumis hngga kekuningn..
-masukkn serai n ayam..kacau sebentar..hngga ayam berubah warna
-masukkn santan cair, kentang. gula melaka,garam, pati ayam daun limau, lada sulah...msk hngga ayam n
kentang hampir empuk
-masukkn asam keping, santan pekat, cili api n karet..reneh dgn api perlahan hngga ayam msk, pekat n naik
mnyk...masukkn tomato biji..biar seketika, seimbangkn rasa..clear semuanya, boleh le padamkn api..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA.................
Cari Resepi di Sini
Rabu, 30 Januari 2013
KEK SPAN COKLAT
Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly yg kk noly hormati..
ronda2 tinjau2 blog rakan2 blogger lain..trjumpa resepi ni n cuba menerai resepi mmber2..
kk noly biasa jg baking kek span ni..n nk try resepi yg ni plk...
thanks pd empunyer resepi n mnta dihalalkn...
jom kita tgk resepinya..
Bhn A
4 biji telur B
125 gm gula kastor
1 sdm mayonis
1 sdm ovellet
Bhn B
80 gm tepung naik sendiri / superfine
20 gm tepung jagung
20 gm serbuk koko
1 sdt baking powder
Bhn C
70 gm butter cair / mnyak msk
Cara2
-masukkn semua bhn A dlm mangkuk mixer.. dgn kelajuan maximam pukul hngga kembang n putih..lebih
kurang 20 minit
-satukan n ayak bhn B sebnyak 5x
-masukkn bhn B dlm adunn bhn A tadi..putar 5 minit lagi
-kemudian tuangkn bhn C..putar lagi 5 minit..
-loyang dialas kertas mnyk dn griskn dgn mnyak serta taburkn tepung gandung disekelilingnya n ketuk2
supaya rata
-tuang adunn dlm loyang n bakar dgn suhu 160'c selama 45 minit or hngga kek msk dlm oven yg tlh di preheatkn trlebih dahulu (panaskn dahulu selama 15 minit)
-setelah kek msk..terus keluarkn dr oven n trbalikkn loyang ats redai selama 10 minit
-kemudian boleh le sisipkn hujung pisau untuk mngeluarkn kek dr loyang..
- boleh le hias kek dgn butter cream or terus je dijamu selerakn.. ikut suka.....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA..................
Sabtu, 26 Januari 2013
TUMIS AIR TIMUN
Assalamualaikum semua yg kk noly syg..
menu dinner mlm semalam..capai mn yg ada dlm peti sejuk...campak2..jadi menu yg mnyegarkn..menu sampingn lain, kk noly sajikn brsama2 sambal belacan, ayam goreng(utk ank2). ikan goreng n ada juga ikan kering goreng..fuhhh menu simple yg mnggoda...jom tgk resepinya
Bhn2
3 batang timun (belah 2 n potong2)
10 gm soon (rendam dlm air n kerat)
5 biji cili api (sebiji2)
1 biji kentang (potong kecil)
chicken ball secukupnya
1 sdt pati ayam
1/2 genggam ikan bilis *
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
sedikit mnyak utk menumis
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara2
-tumbuk bhn brtanda *
-pijarkn mnyak n tumis bhn tumbuk,,hngga kekuningn
-tuangkn air secukupnya ..
-masukkn kentang..biarkn mndidih n kentang empuk
-masukkn timun,soon, chicken ball, cili api, garam n serbuk pati ayam
-seimbangkn rs..bila mndidih..padamkn api..
***sayuran lain yg sgt sesuai utk masakan ni selain timun ialah. labu air n petola n petola ular(petola yg pnjang2 tu le..)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..................
menu dinner mlm semalam..capai mn yg ada dlm peti sejuk...campak2..jadi menu yg mnyegarkn..menu sampingn lain, kk noly sajikn brsama2 sambal belacan, ayam goreng(utk ank2). ikan goreng n ada juga ikan kering goreng..fuhhh menu simple yg mnggoda...jom tgk resepinya
Bhn2
3 batang timun (belah 2 n potong2)
10 gm soon (rendam dlm air n kerat)
5 biji cili api (sebiji2)
1 biji kentang (potong kecil)
chicken ball secukupnya
1 sdt pati ayam
1/2 genggam ikan bilis *
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
sedikit mnyak utk menumis
air secukupnya
garam secukup rasa
Cara2
-tumbuk bhn brtanda *
-pijarkn mnyak n tumis bhn tumbuk,,hngga kekuningn
-tuangkn air secukupnya ..
-masukkn kentang..biarkn mndidih n kentang empuk
-masukkn timun,soon, chicken ball, cili api, garam n serbuk pati ayam
-seimbangkn rs..bila mndidih..padamkn api..
***sayuran lain yg sgt sesuai utk masakan ni selain timun ialah. labu air n petola n petola ular(petola yg pnjang2 tu le..)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..................
ROTI
Assalamualaikum...
apa khabar..smga sht2 semuanya..
minum petang hari ni..roti brsosej..mcm biasa..adunn roti sama je..cuma kk noly gandingkn dgn sosej brsos cili n mayoniss.. boleh je nk gandingkn dgn apa je inti kegemarn..ikut selera..nk roti bun brinti kacang merah pn boleh, nk berinti sambal bilis pn boleh..ikut kreativiti sendiri n selera family...
jom kita tgk resepinya..Bhn2
500 gm tepung roti / superfine brprotein tinggi
11 gm mauripan / yis kering (1 paket)
1 sdt dough softener
2 sdm susu tepung
air suam secukupnya
sosej secukupnya
Cara2
- satukan tepung roti, susu tepung n mauripan dlm mesin pengandun..
-tuangkn sedikit2 air suam dlm adunn n putar selama 10 minit
-masukkn dough softener.. n putar 15 minit lagi
-keluarkn doh n uli dgn tgn hngga doh licin..agk2 15 minit
-tutup doh dgn tuala basah n biarkn selama 1 jam.. biar doh naik 2x ganda dr asal
-bila doh kembang.. uli n tumbuk2 utk keluarkn angin.. boleh le dibentuk mngikut citarasa sndiri..nk pintal ngan sosej pn boleh, nk buat bulat pn boleh..nk buh inti kegemaran pn boleh..ikut suka
-biarkn doh seketika lagi.. semburkn sedikit doh dgn air..sapukn dgn susu + sedikit air / mentega / madu..ikut selera..
bakar dhn suhu 160'c selama 30 minit or hngga msk..mngikut oven masing2...
***klau guna manual tanpa BM.. kena uli lm sikit..n doh betul2 licin..(xpe je kn..sambil2 exercise naikkn muscle)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA.................
apa khabar..smga sht2 semuanya..
minum petang hari ni..roti brsosej..mcm biasa..adunn roti sama je..cuma kk noly gandingkn dgn sosej brsos cili n mayoniss.. boleh je nk gandingkn dgn apa je inti kegemarn..ikut selera..nk roti bun brinti kacang merah pn boleh, nk berinti sambal bilis pn boleh..ikut kreativiti sendiri n selera family...
jom kita tgk resepinya..Bhn2
500 gm tepung roti / superfine brprotein tinggi
11 gm mauripan / yis kering (1 paket)
1 sdt dough softener
2 sdm susu tepung
air suam secukupnya
sosej secukupnya
Cara2
- satukan tepung roti, susu tepung n mauripan dlm mesin pengandun..
-tuangkn sedikit2 air suam dlm adunn n putar selama 10 minit
-masukkn dough softener.. n putar 15 minit lagi
-keluarkn doh n uli dgn tgn hngga doh licin..agk2 15 minit
-tutup doh dgn tuala basah n biarkn selama 1 jam.. biar doh naik 2x ganda dr asal
-bila doh kembang.. uli n tumbuk2 utk keluarkn angin.. boleh le dibentuk mngikut citarasa sndiri..nk pintal ngan sosej pn boleh, nk buat bulat pn boleh..nk buh inti kegemaran pn boleh..ikut suka
-biarkn doh seketika lagi.. semburkn sedikit doh dgn air..sapukn dgn susu + sedikit air / mentega / madu..ikut selera..
bakar dhn suhu 160'c selama 30 minit or hngga msk..mngikut oven masing2...
***klau guna manual tanpa BM.. kena uli lm sikit..n doh betul2 licin..(xpe je kn..sambil2 exercise naikkn muscle)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA.................
AYAM GULAI KERUTUP
Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly...
lunch hari ni kk noly msk ayam kerutup versi berkuah..klau ikutkn betul2 mskn kerutup agk pekat kuahnya.. tapi ank2 lebih suka yg brkuah..jadi ikut je le selera family kk noly..mcm tu jg kawan2 yg nk cuba menu ni ikut selera sndiri lh ye.. kk noly gandingkn menu ni ms lunch tadi, brsama2 nasi putih je, sambal lada, sayur kobis goreng n ikan kembung goreng..
jom kita tgk je le resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam (potong ikiut suka)
1 biji kelapa parut (2 cwn santan pekat 2 cwn santan cair)
1 biji bawang besar *
4 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 cm halia *
1 cm lengkuas *
3 sdm ketumbar biji *
1 sdt jintan putih *
1 sdt jintan manis *
3 sdm rempah kerutup
rempah 4 sekawan(buah pelaga,kayu manis,bnga cengkih,bnga lawang)
1 keping asam keping
2 sdm kerisek
2 cm gula melaka
garam secukup rasa
mnyak utk menumis
air secukupnya
2 biji kentang (belah 2)
Cara2
-blend bhn2 brtanda *
-pijarkn mnyak.. masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend..tumis hngga kekuningn
-masukkn rempah kerutup + sedikit air n kacau hngga naik mnyak..
-masukkn gula melaka n garam..masukkn ayam n kentang..kacau lagi..tambah santan cair..renehkn ats api sederhana hngga ayam separuh empuk
-masukkan asam keping, santan pekat..reneh ats api prlahan..bila kuah hampir pekat tambahkn kerisek.. n seimbangkn rasa..siapp
-kepekatan kuah ikut suka
***kk noly sngaja msk aym kerutup ni brkuah..sbb anak2 suka..
***boleh je nk tambah tomato biji ke, lada besar ke..ikut kreativiti sndiri okey....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA.........................
lunch hari ni kk noly msk ayam kerutup versi berkuah..klau ikutkn betul2 mskn kerutup agk pekat kuahnya.. tapi ank2 lebih suka yg brkuah..jadi ikut je le selera family kk noly..mcm tu jg kawan2 yg nk cuba menu ni ikut selera sndiri lh ye.. kk noly gandingkn menu ni ms lunch tadi, brsama2 nasi putih je, sambal lada, sayur kobis goreng n ikan kembung goreng..
jom kita tgk je le resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam (potong ikiut suka)
1 biji kelapa parut (2 cwn santan pekat 2 cwn santan cair)
1 biji bawang besar *
4 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
2 cm halia *
1 cm lengkuas *
3 sdm ketumbar biji *
1 sdt jintan putih *
1 sdt jintan manis *
3 sdm rempah kerutup
rempah 4 sekawan(buah pelaga,kayu manis,bnga cengkih,bnga lawang)
1 keping asam keping
2 sdm kerisek
2 cm gula melaka
garam secukup rasa
mnyak utk menumis
air secukupnya
2 biji kentang (belah 2)
Cara2
-blend bhn2 brtanda *
-pijarkn mnyak.. masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend..tumis hngga kekuningn
-masukkn rempah kerutup + sedikit air n kacau hngga naik mnyak..
-masukkn gula melaka n garam..masukkn ayam n kentang..kacau lagi..tambah santan cair..renehkn ats api sederhana hngga ayam separuh empuk
-masukkan asam keping, santan pekat..reneh ats api prlahan..bila kuah hampir pekat tambahkn kerisek.. n seimbangkn rasa..siapp
-kepekatan kuah ikut suka
***kk noly sngaja msk aym kerutup ni brkuah..sbb anak2 suka..
***boleh je nk tambah tomato biji ke, lada besar ke..ikut kreativiti sndiri okey....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA.........................
Rabu, 23 Januari 2013
SERI MUKA
Assalamualaikum semuaaaaaaa...
Minum petang family kk noly hari ni kuih seri muka...antra kuih feberet family kk noly..makn mbnyk2 muka pn naik seri....jom tengok resepi lah...x nk buang masa lg..
Bhn2
Lapisan Bawah
300 gm beras pulut (cuci n rendam 4 jam)
200 ml santan cair
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan
1 sdm mnyak
Lapisan Atas
3 biji telur
3/4 cawan gula
3 sdm tepung gandum
2 sdm tepung jagung
1 sdm tepung ubi kayu
300 ml santan pekat
1/2 sdt garam
sedikit pewarna hijau + sedikit paste pandan / 3 helai daun pandan
(potong pendek n blend ngan santan
Cara2 Lapis Bawah
-campurkan smua bahan lapis bwah n msukkan ke dlm loyang yg siap disapu sedikit minyak..(nk lapik ngan plastik pn boleh n sapu mnyak)
-kukus selama 20 minit..
-gunakan garfu untuk mengacau pulut td..kukus lagi slama 10 mint hingga pulut masak..
-lapik prmukaan pulut dengn daun pisang n tekan2 mnggunakan senduk shingga betul2 padat padat..
Cara2 Lapis Atas
-dengan menggunakn whisk kacau telur dgn gula hingga hancur..(perlahan2)
-msukkan sntan serta tepung2 td n tmbah garam..kacau rata n tapiskan
-panaskan atas api yg perlahan hingga naik wap n sedikit pekat..
-tuangkan dalam loyang pulut td....kukus slama 20 minit or hingga masak...
-siap....pstikan kuih betul2 sejuk..bru lah dipotong n disajikan
Selamat Menjamu Selera
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PNUH KSH SYG,BUAT YG TERSYG N TRCINTA
DAAAAAAA.....
Minum petang family kk noly hari ni kuih seri muka...antra kuih feberet family kk noly..makn mbnyk2 muka pn naik seri....jom tengok resepi lah...x nk buang masa lg..
Bhn2
Lapisan Bawah
300 gm beras pulut (cuci n rendam 4 jam)
200 ml santan cair
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan
1 sdm mnyak
Lapisan Atas
3 biji telur
3/4 cawan gula
3 sdm tepung gandum
2 sdm tepung jagung
1 sdm tepung ubi kayu
300 ml santan pekat
1/2 sdt garam
sedikit pewarna hijau + sedikit paste pandan / 3 helai daun pandan
(potong pendek n blend ngan santan
Cara2 Lapis Bawah
-campurkan smua bahan lapis bwah n msukkan ke dlm loyang yg siap disapu sedikit minyak..(nk lapik ngan plastik pn boleh n sapu mnyak)
-kukus selama 20 minit..
-gunakan garfu untuk mengacau pulut td..kukus lagi slama 10 mint hingga pulut masak..
-lapik prmukaan pulut dengn daun pisang n tekan2 mnggunakan senduk shingga betul2 padat padat..
Cara2 Lapis Atas
-dengan menggunakn whisk kacau telur dgn gula hingga hancur..(perlahan2)
-msukkan sntan serta tepung2 td n tmbah garam..kacau rata n tapiskan
-panaskan atas api yg perlahan hingga naik wap n sedikit pekat..
-tuangkan dalam loyang pulut td....kukus slama 20 minit or hingga masak...
-siap....pstikan kuih betul2 sejuk..bru lah dipotong n disajikan
Selamat Menjamu Selera
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PNUH KSH SYG,BUAT YG TERSYG N TRCINTA
DAAAAAAA.....
Selasa, 22 Januari 2013
TUMIS SAYUR CAMPUR
Assalamualaikum
slmt brtemu kembali..
kk noly tringin sgt nk mkn sayur campur tumis ala kg gitu..igt zmn kecik2 dulu..arwah mak kk noly selalu msk menu ni ms mkn sahur..punyer le best..kdg2 arwah mak msk sayur terung goreng pecahkn telur n tambahkn kicap..adoiii sdp bkn main..ms sahur mmg best mkn kering2 gitu..gulai2 ni x pandang le..
JOM kita tgk resepinya
Bhn2
2 batang terung (potong ikut suka)
bunga kobis secukupnya (potong kecil)
6 batang kacang panjang (potong pendek)
4 biji tomato (belah 4)
capsicum secukupnya (kk noly guna ketiga2 kaler meriah gitu)
4 sdm kicap manis
1 biji bawang besar (potong bulat)
garam secukup rasa
mnyak utm menumis
Bhn Tumbuk (kasar2 pn xpe je)
7 biji cili api (boleh tambah n kurangkn, ikut selera sndiri)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
ikan bilis secukupnya (1/2 genggam pn okey)
Cara2
-dgn mnggunakn kuali x melekat n api yg sederhana..sapukn minyak n letakkn terung..balik2kn..bila layu..angkat ..ulang proses sama hngga terung habis..ketepikn.. (klau terung tu digoreng pn boleh jg..tapi penggunaan mnyak agk bnyak le plk)..yg tgh brdiet .lari le plk program diet tu.. ;)
-pijarkn mnyak..tumis bhn tumbuk..hngga kekuningn..masukkn bunga kobis + sedikit air(jika perlu)
-bila bnga kobis hmpir empuk, masukkn sayur2an lainnya + garam+ kicap manis..kacau2 seimbangkn rasanya,,
segera diangkat n sajikn...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA................
slmt brtemu kembali..
kk noly tringin sgt nk mkn sayur campur tumis ala kg gitu..igt zmn kecik2 dulu..arwah mak kk noly selalu msk menu ni ms mkn sahur..punyer le best..kdg2 arwah mak msk sayur terung goreng pecahkn telur n tambahkn kicap..adoiii sdp bkn main..ms sahur mmg best mkn kering2 gitu..gulai2 ni x pandang le..
JOM kita tgk resepinya
Bhn2
2 batang terung (potong ikut suka)
bunga kobis secukupnya (potong kecil)
6 batang kacang panjang (potong pendek)
4 biji tomato (belah 4)
capsicum secukupnya (kk noly guna ketiga2 kaler meriah gitu)
4 sdm kicap manis
1 biji bawang besar (potong bulat)
garam secukup rasa
mnyak utm menumis
Bhn Tumbuk (kasar2 pn xpe je)
7 biji cili api (boleh tambah n kurangkn, ikut selera sndiri)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
ikan bilis secukupnya (1/2 genggam pn okey)
Cara2
-dgn mnggunakn kuali x melekat n api yg sederhana..sapukn minyak n letakkn terung..balik2kn..bila layu..angkat ..ulang proses sama hngga terung habis..ketepikn.. (klau terung tu digoreng pn boleh jg..tapi penggunaan mnyak agk bnyak le plk)..yg tgh brdiet .lari le plk program diet tu.. ;)
-pijarkn mnyak..tumis bhn tumbuk..hngga kekuningn..masukkn bunga kobis + sedikit air(jika perlu)
-bila bnga kobis hmpir empuk, masukkn sayur2an lainnya + garam
segera diangkat n sajikn...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA................
DAGING GORENG KUNYIT
Assalamualaikum w.m.t para pengunjung blog kk noly.. CiptaRasa Noly
menu kali ni mmg best, simple n sdp
sesekali nk larikn mskn daging ni dr yg berempah.. jom kita tgk resepinya
Bhn2
1/2 kg daging (hiris nipis)
bunga kobis secukupnya (potong kecil)
kacang panjang secukupnya (potong pendek)
lada merah besar (hiris) / cili api (sebiji2)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
mnyak utk menumis
garam secukupnya
1 sdm serbuk kunyit
air secukupnya
bhn blend (blend kering)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara2
-gaulkn daging + garam + serbuk kunyit.. biarkn
-pijarkn mnyk..tumis bhn blend..hngga kekuningn
-masukkn daging tadi..kacau seketika...tambah air n renehkn ats api..hngga air mngering n daging empuk
-setelah air kering boleh le masukkn bunga kobis..goreng lagi..biar bnga kobis 1/2 empuk..boleh le masukkn kacang panjang, lada n last sekali masukkn hirisan bawang tadi...
seimbangkn rasa....biar secukup n sesedap rasa tauuuuu
siappppppppp
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,,
menu kali ni mmg best, simple n sdp
sesekali nk larikn mskn daging ni dr yg berempah.. jom kita tgk resepinya
Bhn2
1/2 kg daging (hiris nipis)
bunga kobis secukupnya (potong kecil)
kacang panjang secukupnya (potong pendek)
lada merah besar (hiris) / cili api (sebiji2)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
mnyak utk menumis
garam secukupnya
1 sdm serbuk kunyit
air secukupnya
bhn blend (blend kering)
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara2
-gaulkn daging + garam + serbuk kunyit.. biarkn
-pijarkn mnyk..tumis bhn blend..hngga kekuningn
-masukkn daging tadi..kacau seketika...tambah air n renehkn ats api..hngga air mngering n daging empuk
-setelah air kering boleh le masukkn bunga kobis..goreng lagi..biar bnga kobis 1/2 empuk..boleh le masukkn kacang panjang, lada n last sekali masukkn hirisan bawang tadi...
seimbangkn rasa....biar secukup n sesedap rasa tauuuuu
siappppppppp
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,,
DAGING MASAK ROS
Assalamualaikum w.m .t
apa khabar semuanya..
menu lunch ari ni.. daging msk ros yg beraroma..kk noly tmbh daun pandan..wangi jadinya menu ni..menambah selera mkn kk noly n family
x nk buang ms..terus je le kita tgk resepinya
JOM
Bhn2
1/2 kg daging (hiris nipis)
2 biji tomato (potong 4)
1/2++ cawan kicap manis
4 sdm sos cili
1/2 cawan susu cair
sedikit serbuk lada sulah
1 helai daun pandan (nk bagi aroma) x letak pn xpe
rempah 4 sekawan (bunga lawang,bnga cengkih,buah pelaga n kayu manis)
air secukupnya
secubit garam (jika perlu)
mnyk utk menumis
Bhn blend/tumbuk (klau nk blend, guna blend kering)
1 biji bawabg besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawabg putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
-pijarkn mnyk..masukkn rempah 4 sekawan. masukkn bhn blend..tumis hngga kekuningn
-masukkn daging..goreng seketika n masukkn air + kicap..renehkn ats api..hngga daging empuk
-masukkn serbuk lada sulah, sos cili, susu cair..seimbangkn rasa. tambah garam jika perlu
siap
***nk tambah kentang pn boleh..2 biji kentang potong bulat2 n gorengkn..masukkan gorengan kentang tadi di akhir proses mmsk daging tadi....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.......................
apa khabar semuanya..
menu lunch ari ni.. daging msk ros yg beraroma..kk noly tmbh daun pandan..wangi jadinya menu ni..menambah selera mkn kk noly n family
x nk buang ms..terus je le kita tgk resepinya
JOM
Bhn2
1/2 kg daging (hiris nipis)
2 biji tomato (potong 4)
1/2++ cawan kicap manis
4 sdm sos cili
1/2 cawan susu cair
sedikit serbuk lada sulah
1 helai daun pandan (nk bagi aroma) x letak pn xpe
rempah 4 sekawan (bunga lawang,bnga cengkih,buah pelaga n kayu manis)
air secukupnya
secubit garam (jika perlu)
mnyk utk menumis
Bhn blend/tumbuk (klau nk blend, guna blend kering)
1 biji bawabg besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawabg putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
-pijarkn mnyk..masukkn rempah 4 sekawan. masukkn bhn blend..tumis hngga kekuningn
-masukkn daging..goreng seketika n masukkn air + kicap..renehkn ats api..hngga daging empuk
-masukkn serbuk lada sulah, sos cili, susu cair..seimbangkn rasa. tambah garam jika perlu
siap
***nk tambah kentang pn boleh..2 biji kentang potong bulat2 n gorengkn..masukkan gorengan kentang tadi di akhir proses mmsk daging tadi....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.......................
Isnin, 21 Januari 2013
KERIA KELEDEK SIMPLE
Assalamualaikum w.m.t kpd semua pengunjung CiptaRasa Noly...yg mmg sgt2 kk noly sanjungi
hari ni kk noly msk mee bandung muar..n ada lebih2 keledek,,dr keledek tu trbuang, kk noly buatkn keria simple2 je..sdp...menu mee bandung ada kk noly post pd entri yg lps..jdi kali ni, kita belek2 le resepi kuih keria keledek plk ea..
Jom kita tgk resepinya
Bhn2
1/2 kg keledek (+ sedikit garam n direbus hngga empuk)
1 cawan tepung gandum ( or boleh tambah jika adunn masih melekat di tgn)
1/2 cwn gula (kemanisan ikut suka)
1/2 sdt baking powder
1 sdm tepung ubi (xde pn xpe) ms ni, kk noly pn x letak
sedikit garam
Cara2
-setelah keledek empuk..toskn. buang kulit n terus lenyek hngga betul2 lembut...
-tambah gula n garam..gaulkn n biarkan sejuk dulu
-masukkn tepung gandum n tepung ubi serta baking powder..gaul biar sebati..hngga adunn tdk melekat ditangan...
-terapkn n lubangkn ditengah2..
-goreng dgn mnyak sederhana panas..balik2kn bila kekuningn angkat..
***kk noly x sira kuih keria ni..sbb dh tanbah gula dlm adunan (nk simple kn)
***bagi mereka yg nk kn kuih keria yg ori n disira dgn gula,,dgn mnggunakn resepi yg sama kecuali jgn tambah gula dlm adunn..ttpi masakn sedikit gula + sedikit air..hngga gula memekat(bertali2)..masukkn kuih keria yg siap digoreng..kacau rata..hngga gula kering n tidak melekat di kuali....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAA....
NNTI KITA JMPA LGI..INSHA ALLAH
PUDING COKLAT
Assalamualaikum w.m.t..
apa khabar semua pengunjung CiptaRasa Noly yg dihormati
demi nk memenuhi request anakanda2 trcinta.. kk noly buat puding coklat...mmg mnjadi feberet ank2 kk noly...menu yg simple n sdp.. bhn2 yg digunakn pun mudah je, nk msknya pun senang n yg lebih best lagi, rasanya yg mmg sdp...nyummyyyy
Jom kita tgk resepinya...
Bhn2
10 g agar2 strips (yg tali)
1/2++ cawan gula (kemanisan ikut suka)
2 helai daun pandan
600 ml air (2 1/2cawan)
1 sdm serbuk koko (bancuh dgn sedikit air suam) n tapiskn
300 ml susu berperisa coklat (1++ cawan)
Cara2
-masak agar + air + daun pandan..hngga agar2 hancur
-masukkn gula..biar larut
-masukkn serbuk koko yg tlh dicairkn tadi.didihkn n tutup api
-tuangkn susu berperisa coklat..kacau2 n tuang dlm acuan kegemaran..seeloknya acuan kecil2 kerana puding ni agk lembut...bila sejuk..simpan dlm peti sejuk.. n boleh dinikmati sesudah sejukk..nyamannya...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAA..............
INSHA ALLAH KITA JMPA LGI NNTI....
apa khabar semua pengunjung CiptaRasa Noly yg dihormati
demi nk memenuhi request anakanda2 trcinta.. kk noly buat puding coklat...mmg mnjadi feberet ank2 kk noly...menu yg simple n sdp.. bhn2 yg digunakn pun mudah je, nk msknya pun senang n yg lebih best lagi, rasanya yg mmg sdp...nyummyyyy
Jom kita tgk resepinya...
Bhn2
10 g agar2 strips (yg tali)
1/2++ cawan gula (kemanisan ikut suka)
2 helai daun pandan
600 ml air (2 1/2cawan)
1 sdm serbuk koko (bancuh dgn sedikit air suam) n tapiskn
300 ml susu berperisa coklat (1++ cawan)
Cara2
-masak agar + air + daun pandan..hngga agar2 hancur
-masukkn gula..biar larut
-masukkn serbuk koko yg tlh dicairkn tadi.didihkn n tutup api
-tuangkn susu berperisa coklat..kacau2 n tuang dlm acuan kegemaran..seeloknya acuan kecil2 kerana puding ni agk lembut...bila sejuk..simpan dlm peti sejuk.. n boleh dinikmati sesudah sejukk..nyamannya...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAA..............
INSHA ALLAH KITA JMPA LGI NNTI....
Ahad, 20 Januari 2013
KEK VELVET BERALUN
Assalamualaikum w.m.t semuanya
kek velvet beralun .. nmpk kek velvet kk noly beralun lembut je kn.. x bergelora sgt pn.. tenang je di permukaan..walaupn dasarnya ada sikit gelombang..hehe...
resepi kk noly tinjau2 dr rkn2 blog yg lainnya n ada le kk noly ejas2 sikit2 ikut selera kk noly..
Jom tgk resepinya
Bhan2
5 bji telur A dr peti sjuk
2 cwn tepung naik sendiri
1/2 sdt baking powder(sngaja nk tambh..nk bgi lagi gebu)
11/2 cwn gula kastor (kemanisan ikut suka) x suka manis,boleh kurangkn
1 sdm ovellet
1 sdt vanilla
1 sdm susu tepung
1/2 cwn susu cair / susu segar
1/2 sdt garam halus
10 sdm mentega
1 sdm serbuk koko + 2 sdm milo( biar milo lebih dr koko..takut pahit) kk noly guna milo je..sng cete
pewarna (4 warna)
Cara2
-panaskn periuk kukusan trlebih dulu
- cairkan mentega
-ayak tepung n baking powder
-pukul kesemua bhan kecuali mentega dan pewarna..(mixer)
-pukul hingga kembang..biar betul2 kembang
-msukkan mentega cair kaup balikkan adunan hingga sebati
-bahagi adunan 4 bhagian n warnakan..
-tuangkan adunan yg prtama loyang yg siap digriskan mentega
-taburkan serbuk milo + koko atas adunan hingga rata
-tuang lapisan kedua...dan ulang proses yg sma shinnga adunan habis
-tutup loyang dgn aluminium foil
-kukus slama 45 mnit hingga masak
***tip.. klau inginkn ombak tu bergelora, brgelombang tinggi, pastikan menggunakn api yg kuat n klau inginkn ombak tu beralun lembut, tenang, damai..gunakn api sederhana..wallahualam..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DNGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DDDAAAAAAAAAAA.....
kek velvet beralun .. nmpk kek velvet kk noly beralun lembut je kn.. x bergelora sgt pn.. tenang je di permukaan..walaupn dasarnya ada sikit gelombang..hehe...
resepi kk noly tinjau2 dr rkn2 blog yg lainnya n ada le kk noly ejas2 sikit2 ikut selera kk noly..
Jom tgk resepinya
Bhan2
5 bji telur A dr peti sjuk
2 cwn tepung naik sendiri
1/2 sdt baking powder(sngaja nk tambh..nk bgi lagi gebu)
11/2 cwn gula kastor (kemanisan ikut suka) x suka manis,boleh kurangkn
1 sdm ovellet
1 sdt vanilla
1 sdm susu tepung
1/2 cwn susu cair / susu segar
1/2 sdt garam halus
10 sdm mentega
1 sdm serbuk koko + 2 sdm milo( biar milo lebih dr koko..takut pahit) kk noly guna milo je..sng cete
pewarna (4 warna)
Cara2
-panaskn periuk kukusan trlebih dulu
- cairkan mentega
-ayak tepung n baking powder
-pukul kesemua bhan kecuali mentega dan pewarna..(mixer)
-pukul hingga kembang..biar betul2 kembang
-msukkan mentega cair kaup balikkan adunan hingga sebati
-bahagi adunan 4 bhagian n warnakan..
-tuangkan adunan yg prtama loyang yg siap digriskan mentega
-taburkan serbuk milo + koko atas adunan hingga rata
-tuang lapisan kedua...dan ulang proses yg sma shinnga adunan habis
-tutup loyang dgn aluminium foil
-kukus slama 45 mnit hingga masak
***tip.. klau inginkn ombak tu bergelora, brgelombang tinggi, pastikan menggunakn api yg kuat n klau inginkn ombak tu beralun lembut, tenang, damai..gunakn api sederhana..wallahualam..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DNGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DDDAAAAAAAAAAA.....
NASI KERABU ll
Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CiptaRasa Noly yg kk noly sygi
pd entry yg lps kk noly dh postkn menu nasi kerabu ,,ni nk tambh entry nasi kerabu versi biru n xde kuah tumis.. mkn kering dgn lauk pauknya... jom kita tgk resepi nasi kerabu kk noly kali ni
Nasi
2 cwn beras
2 helai daun pandan (simpulkn)
2 helai daun limau purut
pewarna biru / bunga talang
air secukupnya
- masak nasi mcm biasa
Sambal Kerabu
1 biji kelapa parut (jgn yg tua sgt)..
1/2 kg ikan selayang/kembung (rebus)
2 helai daun limau purut
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
3 batang serai *
1 cm halia *
1 cm gula melaka *
1 sdt garam *
Cara2
-blend kering bhn brtanda *
-pilih isi ikan..buang tulang2
-sangai kelapa parut ..hngga kekuningn
-setelah kelapa kekuningn.. ketepikn..n kemudian blend kering..sekejap je
- panaskn ats api bhn2 yg diblend tadi n kacau rata..seketika je..jgn lm..utk sambal kerabu thn lebih lama..angkat n masukkn dlm mangkuk besar
-ikan yg telah dipilih isinya..panaskn ats api seketika ..(nk keringkn airnya) sambil tu hancur2kn sikit ikan tu
-campurkn ikan tadi dlm mangkuk kelapa sangai..
-gaul semua bhn2 tadi.. kelapa sangai yg diblend sekejap je, ikan n bhn2 blend yg disangai jg..dlm mangkuk besar, daun limau boleh dicampurkn ms ni..carik2kn sikit..gaul rata
***ms ni kk noly x blend kelapa sangai tu jadi kk noly sangai bersama2 daun limau purut..kes nak cpt..^___^V..kelapa tu klau diblend sekejap lagi power n marbelesss
Sambal Lada
segenggam cili api (klau x mau pedas, kurangkn n + lada besar yg merah)
3 sdm cuka / limau nipis / limau kasturi
2 ulas bawang putih
1 cm gula melaka
2 sdm gula pasir
secubit garam ( secukup rs)
-blend bhn2 di ats..n seimbangkn rasanya
Ulam2n
2 kuntum bunga kantan (hiris halus)
2 batang timun (racik memnjang)
2 batang kacang panjang (potong kecil2)
1 ikat pucuk akar kayu (panggiln di Klntan..kt luar x tau nm apa) hiris rampai
1 ikat daun kesum (hiris rampai)
tauge
*** ulam2n kesukaan lainnya
Budu
- panaskn api masukkn budu dlm periuk + sedikit air + 1 keping asam keping + 1 cm gula melaka..biarkn mndidih..angkat n sejukkn ..tambah dgn hirisan cili api n jus limau nipis or limau kasturi
lauk pauk sampingan lainnya yg biasa disajikn bersama2 nasi kerabu
-daging salai
-ikan goreng celup tepung
-solok lada
-telur masin
-keropok kering
-ayam goreng
okeyyy.... siap dah..jom jamu selera
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..................
pd entry yg lps kk noly dh postkn menu nasi kerabu ,,ni nk tambh entry nasi kerabu versi biru n xde kuah tumis.. mkn kering dgn lauk pauknya... jom kita tgk resepi nasi kerabu kk noly kali ni
Nasi
2 cwn beras
2 helai daun pandan (simpulkn)
2 helai daun limau purut
pewarna biru / bunga talang
air secukupnya
- masak nasi mcm biasa
Sambal Kerabu
1 biji kelapa parut (jgn yg tua sgt)..
1/2 kg ikan selayang/kembung (rebus)
2 helai daun limau purut
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
3 batang serai *
1 cm halia *
1 cm gula melaka *
1 sdt garam *
Cara2
-blend kering bhn brtanda *
-pilih isi ikan..buang tulang2
-sangai kelapa parut ..hngga kekuningn
-setelah kelapa kekuningn.. ketepikn..n kemudian blend kering..sekejap je
- panaskn ats api bhn2 yg diblend tadi n kacau rata..seketika je..jgn lm..utk sambal kerabu thn lebih lama..angkat n masukkn dlm mangkuk besar
-ikan yg telah dipilih isinya..panaskn ats api seketika ..(nk keringkn airnya) sambil tu hancur2kn sikit ikan tu
-campurkn ikan tadi dlm mangkuk kelapa sangai..
-gaul semua bhn2 tadi.. kelapa sangai yg diblend sekejap je, ikan n bhn2 blend yg disangai jg..dlm mangkuk besar, daun limau boleh dicampurkn ms ni..carik2kn sikit..gaul rata
***ms ni kk noly x blend kelapa sangai tu jadi kk noly sangai bersama2 daun limau purut..kes nak cpt..^___^V..kelapa tu klau diblend sekejap lagi power n marbelesss
Sambal Lada
segenggam cili api (klau x mau pedas, kurangkn n + lada besar yg merah)
3 sdm cuka / limau nipis / limau kasturi
2 ulas bawang putih
1 cm gula melaka
2 sdm gula pasir
secubit garam ( secukup rs)
-blend bhn2 di ats..n seimbangkn rasanya
Ulam2n
2 kuntum bunga kantan (hiris halus)
2 batang timun (racik memnjang)
2 batang kacang panjang (potong kecil2)
1 ikat pucuk akar kayu (panggiln di Klntan..kt luar x tau nm apa) hiris rampai
1 ikat daun kesum (hiris rampai)
tauge
*** ulam2n kesukaan lainnya
Budu
- panaskn api masukkn budu dlm periuk + sedikit air + 1 keping asam keping + 1 cm gula melaka..biarkn mndidih..angkat n sejukkn ..tambah dgn hirisan cili api n jus limau nipis or limau kasturi
lauk pauk sampingan lainnya yg biasa disajikn bersama2 nasi kerabu
-daging salai
-ikan goreng celup tepung
-solok lada
-telur masin
-keropok kering
-ayam goreng
okeyyy.... siap dah..jom jamu selera
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..................
Sabtu, 19 Januari 2013
PIZZA SIMPLE
Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly...hari ni kk noly nk memenuhi request anakanda2 kk noly..buat pizza..alaa yg simple2 je..cheese pn dh habis.. yg ada cuma cheese cheddar,, kita guna je le .. xdan nk ke supermarket cari cheese.. dpt cheese mozzarella lgi ngam kn,,, belasah je le sayangggg,,
jom tgk resepinya...
Bhn2.. doh pizza
250 g tepung pizza (tepung gndum pn okey) kk noly guna tepung pizza
3 sdt mauripan /yis kering
air suam secukupnya
cara2
-campurkn tepung n yis..gaul rata.. tuangkn air sedikit2 n uli sehngga doh x melekat ditgn..uli hngga doh halus... n perap selama 1 jam.. tutup ngan tuala basah.. biarkn kembang
Bhn2 Inti
sekeping dada ayam (racik halus)
1 biji bawang besar (dadu halus)
3 ulas bawang putih (racik halus)
5 biji cendawan butang (hiris2) kk noly gn dlm tin
3 sdm sos puree
5 sdm sos cili
garam secukup rs
1 sdt gula
1/2 sdt serbuk oregano (jika suka)
sedikit mnyak zaitun /mnyk biasa pun okey
cara2
-pijarkn mnyak n tumis bawang putih n bawang esar..hngga layu..masukkn sos puree n sos cili..tmbh sedikit air..masukkn garam, gula, serbuk perasa jika suka n oregano...masukkn cendawan butang..kacau lagi..seimbangkn rs..
Bhn2 Lain
sedikit black papper
4 batang sosej (potong2) nk lebih..okey jeee..
lada capsicum secukupnya(kaler ikut suka) kk noly gn ketiga2 kaler
sedikit mayonis(sengaja tambah ni) xde pn okey
Cara2
-ambil doh yg dh diperap..n uli sekali lagi.. canaikn n letak pd loyang/kuali pizza..leper2kn tebalkn bhgian tepi.. cucuk2 doh ngan garfu n masukkn inti sos tadi..rata2kn taburkn ngan potongn sosej, lada capsicum, black papper n taburkn ngan cheese ikut suka (cheddar, parmesan, mozzarella) kk noly guna cheese cheddar..tu je yg ada kt peti..belasah je leee..n letak sedikit mayonis... bakar dgn suhu 190'c selama 20 - 25 minit or smpai pizza msk..
boleh le disajikn panas2.. nymmmyyy2...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA...................
INSHA ALLAH KITA JMPA LGI.........
Jumaat, 18 Januari 2013
KERUTUP DAGING
Assalamualaikum para pengunjung CiptaRasa Noly yg kk noly sayangi n hormati...
request dr kanda trcinta, msk daging le hari ni...jadi kk noly kerutupkn lh daging tu...ada stok rempah kerutup, jadi apa lagi mula le operasi menu utk lunch hari ni...klau dpt buat rempah kerutup sndiri, lagi best tau...ori n marbeles.. emmmmm nk cpt punyer psl..guna le rempah kerutup yg ada tu...
Jom kita belek resepinya
Bhn2
1/2 kg daging batang pinang (xde belasah je daging bhgian mn pn)
1 biji santan (ambil 3 cawan santan pekat n 1 cawan santan cair)
4 sdm rempah kerutup
2 cm gula melaka
3 sdm kerisek
2 keping asam keping
serbuk perasa (jika suka)
rempah 4 sekawan (buah pelaga, bnga cengkih, bnga lawang, kayu manis)
garam secukup rasa
mnyak utk menumis
Bhn Blend
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
Cara2
-potong daging sederhana besar
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan, n masukkn bhn blend..hngga kekuningn
-masukkn rempah kerutup n tambah sedikit air..kacau2..hngga trbit mnyak
-masukkn gula melaka n garam
-dgn mnggunakn api sederhana, masukkn daging n kacau seketika..masukkn santan cair, reneh ats api hngga daging hampir empuk
-bila daging hampir empuk..masukkn asam keping n serbuk perasa
-masukkn santan pekat.. reneh ats api hngga kuah memekat.. kemudian boleh le masukkn kerisek
-bila terbit mnyak..seimbangkn rasa...padamkn api
***lagi sdp klau dapt perapkn daging tu + bhn blend + rempah kerutup..selama 1 jam pun okey le..hari ni
kk noly mulakn operasi kt dapur trlewat sikit n mmndangkn hari jumaat..nk rush..jadi redha je le...pakai
cempak2 je...jnji sodapppp...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA......................
JMPA LGI NNTI.......INSHA ALLAH
request dr kanda trcinta, msk daging le hari ni...jadi kk noly kerutupkn lh daging tu...ada stok rempah kerutup, jadi apa lagi mula le operasi menu utk lunch hari ni...klau dpt buat rempah kerutup sndiri, lagi best tau...ori n marbeles.. emmmmm nk cpt punyer psl..guna le rempah kerutup yg ada tu...
Jom kita belek resepinya
Bhn2
1/2 kg daging batang pinang (xde belasah je daging bhgian mn pn)
1 biji santan (ambil 3 cawan santan pekat n 1 cawan santan cair)
4 sdm rempah kerutup
2 cm gula melaka
3 sdm kerisek
2 keping asam keping
serbuk perasa (jika suka)
rempah 4 sekawan (buah pelaga, bnga cengkih, bnga lawang, kayu manis)
garam secukup rasa
mnyak utk menumis
Bhn Blend
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
Cara2
-potong daging sederhana besar
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan, n masukkn bhn blend..hngga kekuningn
-masukkn rempah kerutup n tambah sedikit air..kacau2..hngga trbit mnyak
-masukkn gula melaka n garam
-dgn mnggunakn api sederhana, masukkn daging n kacau seketika..masukkn santan cair, reneh ats api hngga daging hampir empuk
-bila daging hampir empuk..masukkn asam keping n serbuk perasa
-masukkn santan pekat.. reneh ats api hngga kuah memekat.. kemudian boleh le masukkn kerisek
-bila terbit mnyak..seimbangkn rasa...padamkn api
***lagi sdp klau dapt perapkn daging tu + bhn blend + rempah kerutup..selama 1 jam pun okey le..hari ni
kk noly mulakn operasi kt dapur trlewat sikit n mmndangkn hari jumaat..nk rush..jadi redha je le...pakai
cempak2 je...jnji sodapppp...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA......................
JMPA LGI NNTI.......INSHA ALLAH
BENING SAYUR CAMPUR
Assalamualaikum w.m.t semua pengunjung blog kk noly
haaaa..ni le menu yg paling simple n senang..cempak2 je..siap
bening adalh slh satu perkataan utk masakn yg direbus atau masakn berasaskn air...biasanya bening sayur le..
JOM sama2 kita tgk resepinya
Bhn2
10 biji chicken ball (ikut suka nk bnyak mn)
5 batang jagung muda
1/2 batang karet
semangkuk cendawan (ikut suka nk jenis apa)
bunga kobis (ikut suka bnyk mn)
1 sdt serbuk pati ayam / pati bilis
2 ulas bawang putih(dihiris)
1 biji bawang besar(dihiris)
garam secukup rasa
air secukupnya
***boleh je nk tambah sayuran kegemaran yg lain
Cara2
-rebus air dlm periuk..
-masukkn bawang putih n bawang besar
-bila mndidih masukkn garam n serbuk pati ayam
-masukkn sayur2an mngikut tahap keempukknnya
-didihkn sekali lagi..tutup api n boleh disajikn..bersama2 lauk sampingan lainnya
sdp jg diratah begitu saja...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAA................
JMPA LAGI...INSHA ALLAH
haaaa..ni le menu yg paling simple n senang..cempak2 je..siap
bening adalh slh satu perkataan utk masakn yg direbus atau masakn berasaskn air...biasanya bening sayur le..
JOM sama2 kita tgk resepinya
Bhn2
10 biji chicken ball (ikut suka nk bnyak mn)
5 batang jagung muda
1/2 batang karet
semangkuk cendawan (ikut suka nk jenis apa)
bunga kobis (ikut suka bnyk mn)
1 sdt serbuk pati ayam / pati bilis
2 ulas bawang putih(dihiris)
1 biji bawang besar(dihiris)
garam secukup rasa
air secukupnya
***boleh je nk tambah sayuran kegemaran yg lain
Cara2
-rebus air dlm periuk..
-masukkn bawang putih n bawang besar
-bila mndidih masukkn garam n serbuk pati ayam
-masukkn sayur2an mngikut tahap keempukknnya
-didihkn sekali lagi..tutup api n boleh disajikn..bersama2 lauk sampingan lainnya
sdp jg diratah begitu saja...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAA................
JMPA LAGI...INSHA ALLAH
AYAM MADU BEREMPAH
Assalamualaikum w.m.t semua
smga kalian sht sejahtera..
masakn ayam kali ni. kk noly x mau gunakn santan tapi nk gunakn rempah kari n madu.. jadi le resepi ayam madu berempah
jom tgk resepi ayam madu berempah ni..
Bhn2
1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
3 sdm rempah kari
1 biji bawang besar (hiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (dihiris mmnjang)
1 sdt halba
1 sdt biji sawi
2 helai daun limau purut
2 sdm madu
2 keping asam keping
rempah 4 sekawan (buah pelaga,bnga cengkih,bnga lawang n kayu manis)
garam secukup rasa
cara2
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan, halia, bawang putih, bwg merah n bwg besar..masukkn halba n biji sawi
-bila bawang2 tu dh layu..masukkn daun limau, serbuk kari n tuang sedikit air..kacau hngga naik mnyak...
-masukkn ayam n renehkn ats api sederhana..hngga ayam hampir empuk (tmbah air jila perlu)
-masukkn asam jawa / asam keping, garam, madu
-jika suka tambah serbuk pati ayam(ms ni kk noly x letak pn)
seimbangkn rs...jika semuanya clear..boleh le padamkn api...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA..........
NNTI KITA JMPA EA.. INSHA ALLAH.........
smga kalian sht sejahtera..
masakn ayam kali ni. kk noly x mau gunakn santan tapi nk gunakn rempah kari n madu.. jadi le resepi ayam madu berempah
jom tgk resepi ayam madu berempah ni..
Bhn2
1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
3 sdm rempah kari
1 biji bawang besar (hiris)
3 biji bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm halia (dihiris mmnjang)
1 sdt halba
1 sdt biji sawi
2 helai daun limau purut
2 sdm madu
2 keping asam keping
rempah 4 sekawan (buah pelaga,bnga cengkih,bnga lawang n kayu manis)
garam secukup rasa
cara2
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan, halia, bawang putih, bwg merah n bwg besar..masukkn halba n biji sawi
-bila bawang2 tu dh layu..masukkn daun limau, serbuk kari n tuang sedikit air..kacau hngga naik mnyak...
-masukkn ayam n renehkn ats api sederhana..hngga ayam hampir empuk (tmbah air jila perlu)
-masukkn asam jawa / asam keping, garam, madu
-jika suka tambah serbuk pati ayam(ms ni kk noly x letak pn)
seimbangkn rs...jika semuanya clear..boleh le padamkn api...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA..........
NNTI KITA JMPA EA.. INSHA ALLAH.........
Khamis, 17 Januari 2013
SAMBAL BILIS TOMATO
Assalamualaikum w.m.t.. para pengunjung blog CiptaRasa Noly yg sgt2 kk noly hargai
sambal bilis tomato ni slh satu menu nostalgia bgi kk noly... igt zmn kecik2..ms duk kt kg di Muar...
zmn tu ada le seorng taukey yg mngusahakn ladang tomato di kg.. jadi hari2 boleh mkn tomato segar..dh mcm2 menu dgn tomato ni..n slh satunya yg mmg best n senang je nk masaknya..ni le Sambal Bilis Tomato
JOM kita belek resepinya
Bhn2..
5 biji tomato muda ( yg hijau lagi best)..belah 6
segenggan ikan bilis (klau nk bnyk sambal buh lebih) *
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
segenggam cili api (boleh tambah or kurangkn...ikut selera) *
1 keping asam keping
mnyk utk menumis
1 sdm gula (secukup rasa lh ye)
garam (secukup rasa)
serbuk perasa (jika suka)
sedikit air
Cara2
- tumbuk bhn brtanda * (kasar2 pn xpe)
-pijarkn mnyak..tumis bhn tumbuk ..hngga naik bau n terbit mnyak
-masukkn sedikit air
-tambahkn bhn2 sprti asam keping,garam,gula n serbuk perasa.. biarkn mndidih
-masukkn tomato ..biarkn seketika..kacau n boleh padamkn api..(biar tomato msk sekejap je..masih terasa
kerapuhnnya...mmg best)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAA...............
JGN LUPA DTG LAGI KE BLOG CIPTARASA NOLY..
sambal bilis tomato ni slh satu menu nostalgia bgi kk noly... igt zmn kecik2..ms duk kt kg di Muar...
zmn tu ada le seorng taukey yg mngusahakn ladang tomato di kg.. jadi hari2 boleh mkn tomato segar..dh mcm2 menu dgn tomato ni..n slh satunya yg mmg best n senang je nk masaknya..ni le Sambal Bilis Tomato
JOM kita belek resepinya
Bhn2..
5 biji tomato muda ( yg hijau lagi best)..belah 6
segenggan ikan bilis (klau nk bnyk sambal buh lebih) *
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
segenggam cili api (boleh tambah or kurangkn...ikut selera) *
1 keping asam keping
mnyk utk menumis
1 sdm gula (secukup rasa lh ye)
garam (secukup rasa)
serbuk perasa (jika suka)
sedikit air
Cara2
- tumbuk bhn brtanda * (kasar2 pn xpe)
-pijarkn mnyak..tumis bhn tumbuk ..hngga naik bau n terbit mnyak
-masukkn sedikit air
-tambahkn bhn2 sprti asam keping,garam,gula n serbuk perasa.. biarkn mndidih
-masukkn tomato ..biarkn seketika..kacau n boleh padamkn api..(biar tomato msk sekejap je..masih terasa
kerapuhnnya...mmg best)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAA...............
JGN LUPA DTG LAGI KE BLOG CIPTARASA NOLY..
Rabu, 16 Januari 2013
PIZZA ROTI
Assalamualaikum w.m.t.. smuanya..smga sht sejahtera selalu..Slmt Brtandang ke blog kk noly.. CiptaRasa Noly...request dr anakanda2 kk noly..buat pizza le bu....haiii dh mlm2 ni..pukul brpa nnti boleh mkn pizza..petang tadi kk noly beli sebundle roti gardenia...emmmmm.. kita nk jln pintas je le...buat pizza roti..boleh segera mkn...
JOM tgk resepi style kk noly
Bhn2
4 keping roti gardenia (jenama apa pn xpe je)
4 batang sosej (potong pendek)
sos cili (secukupnya)
mayonis (secukupnya)
sedikit black pepper
lada capsicum (secukupnya)
cheese cheddar (cheese apa pn xpe..dpt monzarella lagi ngam)
cara2
-ambil roti n sapukn dgn sos cili n mayonis
-boleh le letakkn potongn sosej..ikut suka nk bnyak mn pn
-tambh lada capsicum n letak hirisan cheese n sapukn sedikit lagi sos.
-bakar dgn suhu 160'c selama 10 - 15 minit or ikut tahap kegarengan roti yg dikehendaki. mngikut citarasa masing2...
***boleh je nk buh apa2 pun kt roti tu, mcm buat pizza..nk buh cendawan pn boleh..ikut le..
***ms kk noly buat pizza roti ni sebenarnya bnyak versi.. ankanda2 dgn request yg brlainn, ikut kegemaran
masing2.. yg pic ni utk kk noly n kanda kk noly trcinta.. sekeping sorang..kenyang...alhamdulillah..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA.........
NNTI KITA KETEMU LGI....INSHA ALLAH...........
JOM tgk resepi style kk noly
Bhn2
4 keping roti gardenia (jenama apa pn xpe je)
4 batang sosej (potong pendek)
sos cili (secukupnya)
mayonis (secukupnya)
sedikit black pepper
lada capsicum (secukupnya)
cheese cheddar (cheese apa pn xpe..dpt monzarella lagi ngam)
cara2
-ambil roti n sapukn dgn sos cili n mayonis
-boleh le letakkn potongn sosej..ikut suka nk bnyak mn pn
-tambh lada capsicum n letak hirisan cheese n sapukn sedikit lagi sos.
-bakar dgn suhu 160'c selama 10 - 15 minit or ikut tahap kegarengan roti yg dikehendaki. mngikut citarasa masing2...
***boleh je nk buh apa2 pun kt roti tu, mcm buat pizza..nk buh cendawan pn boleh..ikut le..
***ms kk noly buat pizza roti ni sebenarnya bnyak versi.. ankanda2 dgn request yg brlainn, ikut kegemaran
masing2.. yg pic ni utk kk noly n kanda kk noly trcinta.. sekeping sorang..kenyang...alhamdulillah..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA.........
NNTI KITA KETEMU LGI....INSHA ALLAH...........
NASI GORENG PATTAYA
Assalamualaikum w.m.t para pengunjung CiptaRasa Noly yg dihormati
kk noly sebenarnya sgt mnghargai kalian kerana sudi brtandang ke blog kk noly...
walaupn kk noly masih baru dlm dunia blogger, sokongn sgt2 kk noly hrpkn dr anda semua...terima kasih bnyk ye semuanya...
Breakfast hari ni kk noly sajikn nasi goreng pattaya..yg simple tapi adoiiii mmg trangkat..nasi goreng boleh je nk buat style apa pn..yg penting, dibungkus dgn telur..itu le kelainn nasi goreng pattaya ni..
JOM kita tgk Nasi Goreng Pattaya versi kk noly..
Bhn2 Nasi Goreng (2 org)
2 pinggan nasi sejuk (leraikn)
6 ekor udang (sederhana bsr) nk lebih okey je
4 biji bawang merah (hiris nipis)
3 ulas bawang putih (racik halus)
4 biji cili api.(hiris kecil2)
2 batang sosej (potong2)
sayuran (ikut suka)
2 sdm sos cili
2 sdm sos tiram
2 sdm kicap manis
garam secukup rasa
sedikit mnyak utk menumis
Cara2
-pijarkn mnyk..tumis bawang putih..hngga kekuningn..masukkn hirisan bawang merah..
-masukkn cili api..kacau lagi...masukkn udang.. kacau sekejap..masukkn sosej
-tuang nasi, sos cili, sos tiram, kicap n garam..kacau rata
-masukkn sayuran pilihn
-seimbangkn rs..tambah mn yg patut..biar lazat..siap nasi goreng
Bhn Pembungkus Nasi
2 biji telur
secubit garam
sedikit mnyak
-pijarkn mnyak n goreng telur.. dptkn 2 keping
-bngkus nasi dlm gorengn telur tadi..n boleh le dinikmati....
***Nasi goreng Pattaya ni..x kisah le nk goreng nasi style apa pun ..yg penting n kelainnnya cuma dibungkus
dgn telur goreng
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA...........
NNTI KITA JMPA LGI...INSHA ALLAH..........
kk noly sebenarnya sgt mnghargai kalian kerana sudi brtandang ke blog kk noly...
walaupn kk noly masih baru dlm dunia blogger, sokongn sgt2 kk noly hrpkn dr anda semua...terima kasih bnyk ye semuanya...
Breakfast hari ni kk noly sajikn nasi goreng pattaya..yg simple tapi adoiiii mmg trangkat..nasi goreng boleh je nk buat style apa pn..yg penting, dibungkus dgn telur..itu le kelainn nasi goreng pattaya ni..
JOM kita tgk Nasi Goreng Pattaya versi kk noly..
Bhn2 Nasi Goreng (2 org)
2 pinggan nasi sejuk (leraikn)
6 ekor udang (sederhana bsr) nk lebih okey je
4 biji bawang merah (hiris nipis)
3 ulas bawang putih (racik halus)
4 biji cili api.(hiris kecil2)
2 batang sosej (potong2)
sayuran (ikut suka)
2 sdm sos cili
2 sdm sos tiram
2 sdm kicap manis
garam secukup rasa
sedikit mnyak utk menumis
Cara2
-pijarkn mnyk..tumis bawang putih..hngga kekuningn..masukkn hirisan bawang merah..
-masukkn cili api..kacau lagi...masukkn udang.. kacau sekejap..masukkn sosej
-tuang nasi, sos cili, sos tiram, kicap n garam..kacau rata
-masukkn sayuran pilihn
-seimbangkn rs..tambah mn yg patut..biar lazat..siap nasi goreng
Bhn Pembungkus Nasi
2 biji telur
secubit garam
sedikit mnyak
-pijarkn mnyak n goreng telur.. dptkn 2 keping
-bngkus nasi dlm gorengn telur tadi..n boleh le dinikmati....
***Nasi goreng Pattaya ni..x kisah le nk goreng nasi style apa pun ..yg penting n kelainnnya cuma dibungkus
dgn telur goreng
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA...........
NNTI KITA JMPA LGI...INSHA ALLAH..........
Langgan:
Catatan (Atom)