Assalamualaikum w.m .t
apa khabar semuanya..
menu lunch ari ni.. daging msk ros yg beraroma..kk noly tmbh daun pandan..wangi jadinya menu ni..menambah selera mkn kk noly n family
x nk buang ms..terus je le kita tgk resepinya
JOM
Bhn2
1/2 kg daging (hiris nipis)
2 biji tomato (potong 4)
1/2++ cawan kicap manis
4 sdm sos cili
1/2 cawan susu cair
sedikit serbuk lada sulah
1 helai daun pandan (nk bagi aroma) x letak pn xpe
rempah 4 sekawan (bunga lawang,bnga cengkih,buah pelaga n kayu manis)
air secukupnya
secubit garam (jika perlu)
mnyk utk menumis
Bhn blend/tumbuk (klau nk blend, guna blend kering)
1 biji bawabg besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawabg putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
-pijarkn mnyk..masukkn rempah 4 sekawan. masukkn bhn blend..tumis hngga kekuningn
-masukkn daging..goreng seketika n masukkn air + kicap..renehkn ats api..hngga daging empuk
-masukkn serbuk lada sulah, sos cili, susu cair..seimbangkn rasa. tambah garam jika perlu
siap
***nk tambah kentang pn boleh..2 biji kentang potong bulat2 n gorengkn..masukkan gorengan kentang tadi di akhir proses mmsk daging tadi....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.......................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan