Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Selasa, 22 Januari 2013

DAGING MASAK ROS

Assalamualaikum w.m .t
apa khabar semuanya..
menu lunch ari ni.. daging msk ros yg beraroma..kk noly tmbh daun pandan..wangi jadinya menu ni..menambah selera mkn kk noly n family
x nk buang ms..terus je le kita tgk resepinya
JOM


Bhn2

1/2 kg daging (hiris nipis)
2 biji tomato (potong 4)
1/2++ cawan kicap manis
4 sdm sos cili
1/2 cawan susu cair
sedikit serbuk lada sulah
1 helai daun pandan (nk bagi aroma) x letak pn xpe
rempah 4 sekawan (bunga lawang,bnga cengkih,buah pelaga n kayu manis)
air secukupnya
secubit garam (jika perlu)
mnyk utk menumis


Bhn blend/tumbuk (klau nk blend, guna blend kering)

1 biji bawabg besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawabg putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup


Cara2

-pijarkn mnyk..masukkn rempah 4 sekawan. masukkn bhn blend..tumis hngga kekuningn
-masukkn daging..goreng seketika n masukkn air + kicap..renehkn ats api..hngga daging empuk
-masukkn serbuk lada sulah, sos cili, susu cair..seimbangkn rasa. tambah garam jika perlu

siap

***nk tambah kentang pn boleh..2 biji kentang potong bulat2 n gorengkn..masukkan gorengan kentang tadi di akhir proses mmsk daging tadi....


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA.......................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...