mask apa hari ni?? kk noly nk msk ayam lagi...hari ni anakanda sulung kk noly balik cuti sem.. jadi menu ayam kena sntsa ada le..okey kita tgk bhn2 utk msk ayam ros madu ni....JOM
Bhn2 Ayam
1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
1/2 cawan tepung gandum / tepung roti ( ms ni kk noly guna tepung roti)
1/2 sdt baking powder
1 sdt serbuk kunyit
garam
mnyak utk mngoreng
***ayam digaul dgn serbuk kunyit n garam..
***campurkan tepung + baking powder
***gaul tepung dgn ayam.. (tambah sedikit air jika perlu utk sebatikn ayam n tepung)
***goreng hngga kekuningn or ayam masak dgn api sederhana
Bhn Tumbuk / Blend Kering
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
bhn lain
1/2 cawan kicap lemak manis
3 sdm sos cili
2 sdm sos tomato
2 sdm madu
1/2 cawan susu cair
rempah 4 sekawan(buah pelaga,kayu manis,bnga cengkih n bunga lawang)
capsicum merah,hijau,kuning (sebagai hiasan)
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa
air secukupnya
sedikit mnyk utk menumis
-dengan mnggunakn sedikit mnyak lebihn gorengan ayam tadi..tumis rempah 4 sekawan n bhn tumbuk
hingga kekuningan n naik bau
-masukkn sos cili n sos tomato serta kicap..tambahkn air secukupnya
-masukkn lada sulah n garam
-bila kuah mula mendidih perlahankn api n masukkn madu, susu cair..kacau lagi seketika
-masukkn gorengn ayam tadi..
-akhirnya masukkn hirisan capsicum..kacau
-seimbangkn rasa....biar secukup rasa n mnjilat jari...
siapppp
***boleh tambah tomato biji jika ada
***tip..ayam tetap akan lembut bila digoreng ngan tepung ..jika kita goreng ayam tadi hngga msk pn xpe sbb
ayam dilindungi tepung.. masakn akn lebih sdp...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA....................
JMPA NNTI TAU...INSHA ALLAH.............
Tiada ulasan:
Catat Ulasan