Assalamualaikum semuanya..alhamdulillah petang ni dgn limpahn rezeki dr Allah dpt le menjamah minum petang brsama family dgn butter cake marble..sdp.. sapa2 x suka manis boleh kurangkn penggunaan gulanya... sila le menerai resepi ni.. mudah n bhn2nya pun sng nk dpt ..x mau bnyak bicara ..jom kita tgk resepinya..
Bhn2
250 gm butter
250 gm tepung naik sendiri
250 gm gula halus (kemanisan ikut suka)
2 sdb serbuk koko
3 sdb air panas
5 biji telur
1 sdt esen vanila
cara2
*jika mnggunakn loyang biasa, alas loyang dgn kertas mnyak n digris mentega /mnyak trlebih dulu
*bancuh serbuk koko + air panas..ketepikan
*pukul butter + gula.. hngga kembang
*masukkn telur satu persatu pukul hngga kembang
*masukkn esen vanila
*masukkn tepung naik sndiri..pukul n gaul rata
*ambil 3 sdb adunan tadi n campurkn dgn bancuhn koko tadi
*tuangkn adunan biasa dlm loyang trlebih dulu
*masukkn pula adunan koko dlm loyang n jadikn seperti marble (kacau sedikit adunan tadi dgn mngunakn hujung sudu)
*bakar dgn suhu 150'c - 160'c mngikut oven masing2, selama 45 - 50 minit or hngga kek msk
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA.............................
Cari Resepi di Sini
Jumaat, 31 Mei 2013
Selasa, 28 Mei 2013
TEPUNG BUNGA
Assalamualaikum n slam sejahtera semuanya.. 1st time kk noly menerai kuih ni..resepi kk noly dptkn dr rkn fb kk noly adik Shima Maz..buat minum petang family kk noly ari ni.. tq dik shima..halalkn ilmunya n izinkn kk noly share resepinya di sini..smga yg empunya resepi asal mndpt pahala amal jariah akhirnya nnti..insya Allah amin..jom kita tgk resepinya..
Bhn2 A
2 cawan tepung pulut
1/2 sdt garam halus (kk noly larutkn dgn sedikit air)
santan pekat secukupnya
*** uli bhn2 di atas hngga mnjadi doh sprti buat onde2/buah melaka
Bhn2 Lain
gula pasir secukupnya
1 biji telur..dikacau dgn garfu
mnyak secukupnya
Cara2
*pijarkn mnyak..agk2 tenggelam kuih..
*ambil doh n bulat2kn kemudian celup dlm telur n digoreng
*tunggu hngga kuih kekuningn tu meletup sedikit baru le diangkat n gaulkn ats gula..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA...................
Bhn2 A
2 cawan tepung pulut
1/2 sdt garam halus (kk noly larutkn dgn sedikit air)
santan pekat secukupnya
*** uli bhn2 di atas hngga mnjadi doh sprti buat onde2/buah melaka
Bhn2 Lain
gula pasir secukupnya
1 biji telur..dikacau dgn garfu
mnyak secukupnya
Cara2
*pijarkn mnyak..agk2 tenggelam kuih..
*ambil doh n bulat2kn kemudian celup dlm telur n digoreng
*tunggu hngga kuih kekuningn tu meletup sedikit baru le diangkat n gaulkn ats gula..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA...................
KARI KEPALA IKAN ll
Assalamualaikum semuanya.. alhamdulillah en asben bawak balik kepala ikan dr psr..apa lagi msk kari gamaknya..mak aiiii besarnya kepala ikn ni..msk guna kuali le n penuh 1 kuali.. kk noly hidangkn mnggunakn pinggang hidang ..1 family ngadap kepala ikan ni..mmg seronok..dh le besar..isi kt kepala ikan tu pun..boleh thn bnyak...mula2 tu kk noly nk msk style kari mamak..aiii en asben plk kata nk yg melayu punya..brsantan..maka ni le hasilnya kari kepala ikan versi melayu..Jom kita tgk resepinya...
Bhn2
kepala ikan secukupnya..ikut le kpla ikan apa pun..tenggiri, jenahak,merah...ikut suka
4 cawan santan dr 1 biji kelapa
2 biji terung.belah
1 sdt halba
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,kayu manis
lada besar merah/hijau..ms ni x letak..habis stok
1 keping asam keping
4 sdb serbuk kari ikan..
2 pelepah daun kari
1 biji bawang besar..hiris
garam secukup rasa
serbuk perasa..jika suka..(boleh gantikn dgn 1 cm gula melaka)
mnyak utk menumis
Bhn Blend
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan, halba n hirisan bawang besar..hngga bawang agk layu
*masukkn bhn2 blend..tumis hngga naik bau..
*perlahankn api..masukkn serbuk kari,,kacau2 n tambah sedikit air..biarkn hngga terbit mnyak
*masukkn daun kari
*masukkan santan,garam n serbuk perasa..biarkn mndidih..sntsa kacau..jgn smpai santan pecah
*masukkn kepala ikan, lada besar n sayur2n kegemarn lainnya..terung/bendi
*masukkn asam keping..renek ats api perlahan..hngga ikan msk..
*seimbangkn rasa..tambah mn yg kurang..biar secukup rasa tau...
*boleh je nk tambah tomato biji..masukkn last sekali..
*siap
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA................
Bhn2
kepala ikan secukupnya..ikut le kpla ikan apa pun..tenggiri, jenahak,merah...ikut suka
4 cawan santan dr 1 biji kelapa
2 biji terung.belah
1 sdt halba
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,kayu manis
lada besar merah/hijau..ms ni x letak..habis stok
1 keping asam keping
4 sdb serbuk kari ikan..
2 pelepah daun kari
1 biji bawang besar..hiris
garam secukup rasa
serbuk perasa..jika suka..(boleh gantikn dgn 1 cm gula melaka)
mnyak utk menumis
Bhn Blend
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan, halba n hirisan bawang besar..hngga bawang agk layu
*masukkn bhn2 blend..tumis hngga naik bau..
*perlahankn api..masukkn serbuk kari,,kacau2 n tambah sedikit air..biarkn hngga terbit mnyak
*masukkn daun kari
*masukkan santan,garam n serbuk perasa..biarkn mndidih..sntsa kacau..jgn smpai santan pecah
*masukkn kepala ikan, lada besar n sayur2n kegemarn lainnya..terung/bendi
*masukkn asam keping..renek ats api perlahan..hngga ikan msk..
*seimbangkn rasa..tambah mn yg kurang..biar secukup rasa tau...
*boleh je nk tambah tomato biji..masukkn last sekali..
*siap
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA................
Selasa, 21 Mei 2013
DAGING GULAI KARIKURMA
As salam semuanya..alhamdulillah selesai menu utk hari ni..korek2 kt fridge.emm ada daging..nk msk kari mcm dh biasa je kn..apa kata kk noly ejas2 sikit resepinya..haaa jadi le mskn baru n sdp..tambah kari,tmbah kurma,tambah sos cili..emmm nk bgi nm apa menu ni..maka trjelma le daging gulai karikurma..gabungn kari n kurma..boleh x..bantai je le,,jnji menu yg trhasil sdp n menepati citarasa..jom kita tgk resepinya
Bhn2
Bhn2 Blend
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan..n bhn blend..tumis hngga naik mnyak
* masukkn serbuk kari n serbuk kurma n kacau2 seketika n tambah sedikit air..tunggu hngga rempah betul2 masak..
*tambah garam n gula melaka..tumis hngga terbit mnyak
*masukkn daging,,kacau sekejap,,bila daging berubah warna..tambahkn santan cair..biarkn daging empuk
*masukkn santan pekat n sos cili..reneh ats api perlahan..hngga naik mnyak,,
*seimbangkn rasa..biar sdp..tambah mn yg kurang..ikut citarasa sndiri
*padamkn api..siap
*boleh je nk tambah kentang..ikut suka,,
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA.................
Bhn2
1/2 kg daging
1 biji bawang besar..hiris
4 sdb serbuk kari daging
2 sdb serbuk kurma
2 sdb sos cili
4 cwn santan dr 1 biji kelapa (1 cwn cair, 3 cwn pekat)
1 cm gula melaka
rempah 4 sekawan ..bnga lawang,bnga cengkih.kayu manis,buah pelaga
garam secukup rasa
mnyak utk menumis
Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan..n bhn blend..tumis hngga naik mnyak
* masukkn serbuk kari n serbuk kurma n kacau2 seketika n tambah sedikit air..tunggu hngga rempah betul2 masak..
*tambah garam n gula melaka..tumis hngga terbit mnyak
*masukkn daging,,kacau sekejap,,bila daging berubah warna..tambahkn santan cair..biarkn daging empuk
*masukkn santan pekat n sos cili..reneh ats api perlahan..hngga naik mnyak,,
*seimbangkn rasa..biar sdp..tambah mn yg kurang..ikut citarasa sndiri
*padamkn api..siap
*boleh je nk tambah kentang..ikut suka,,
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA.................
AYAM KICAP BRSOS TIRAM
assalamualaikum n slm sejahtera para pengunjung CRN.. smga kalian dlm keredhaan Allah n diberikn kesejahteraan hidup dunia akhirat..amin.. menu ayam yg mmg wajib ada kt umh kk noly.. menu utk anak2..ibu n ayahnya..pandai2 le buat menu lain ea.. ^__^ ..jom x mau buang ms lagi kita terus ke resepinya...
Bhn2
Cara2
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA................
Bhn2
1 ekor ayam
3 cm halia..racik memanjang
1 cm kunyit hidup..racik memanjang
1 biji bawang besar..hiris sederhana tebal
4 ulas bawang putih..belah 2
rempah 4 sekawan..buah pelaga,kayu manis,bnga cengkih,bunga lawang
5 sdb sos tiram ayam
3 sdb sos cili
lada merah besar..hiris/ cili api sebiji2..ikut suka
1 cawan kicap manis..secukupnya..ikut citarasa sndiri..
stok ayam
mnyak utk menumis
Cara2
*rebus ayam.. hngga 1/2 masak..simpan air rebusan (stok)
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan,hirisan halia n kunyit..goreng hngga agk gareng..
*masukkn hirisan bawang besar n bwg putih..hngga sedikit layu
*masukkn kicap, sos tiram,cili sos n stok ayam (secukupnya..ikut bnyk mn kuah yg dikehendaki)
*renehkn ats api perlahan..hngga ayam masak n mengikut kepekatn kuah yg dikehendaki..
*masukkn cili..biarkn seketika lagi
*seimbangkn rs..siappp
***kk noly x tmbah garam n gula..sbb kk noly seimbangkn rs dgn penggunaan kicap n sos tiram
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA................
BIHUN GORENG BERCILI SOS
Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung blog kk noly.. kali ni mask mn yg ada stok kt umh, nk cari tauge n kangkung ..x jmpa2 ..mn nk ada mmg x ada pun kt peti sejuk tu..aiii goreng le guna mn2 bhn yg ada ye..kira campak2 le ni..x cukup bhn..jom kita terus je ke resepinya..JOMMM
Bhn2
Cara2
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA................
Bhn2
1 paket,, bihun.rendamkn dlm air
1/2 dada ayam... hiris nipis
1 ikat kangkung (ms ni x letak..xde stok)
1/2 cawan sos cili (secukupnya okey)
2 biji tomato biji..hiris
3 sdb sos tiram
1 sdb serbuk pati ayam or bilis/kiub pati ayam or bilis ..guna mn suka,,ikut citarasa
1 sdt serbuk cili ..kepedasan ikut suka
gula secukup rasa
garam secukup rasa
mnyk secukupnya
Bhn2 Blend / Tumbuk
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Cara2
* pijarkn mnyak...masukkn bhn blend,,goreng hngga naik mnyak
*masukkn serbuk cili n sedikit air,,kacau hngga terbit mnyak
* masukkn ayam n kacau lagi..hngga ayam empuk
*masukkn bhn2 sos, serbuk pati ayam, garam n gula..kacau lagi
*masukkn bihun..goreng hngga msk
*akhirnya masukkn kangkung n tomato..kacau seketika, seimbangkn rs..siappp
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA................
Isnin, 20 Mei 2013
KEK COKLAT MOIST BAKAR
Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung yg dikasihi.. N3 yg x jemu2 kk noly msk.. request yg sntsa hngat dr ankanda2 kak noly.. anak ke 2 kk noly hari ni akn trbang ke KL.. balik ke UiTM Puncak Alam utk mnyambung pengajian peringkat degree di sn.. setelah 3 hari brcuti utk mnghadiri Majlis Konvo Dip nya di UiTM Dungun..Majlis brjln selama 2 hari.. jadi sebagai buah tgn dr ibunda trcinta..apa lagi kek feberetnya le.., pagi2 dh mmbaking kek coklat moist..versi bakar le plk..sbb x dan nk mngukusnya.. resepi sama je mcm versi kukus cuma kk noly ejas bhn2nya sikit2.. Jom kita tgk pic n resepinya sekali lagi...
Bhn A
1 cawan gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair/segar/perisa coklat
3/4 cawan mnyak jagung
2 sdb mentega
1 sdt esen vanila
1 sdt coklat emulco
*semua bhn di masukkn dlm periuk n panaskn ats api hngga gula hancur.lps tu rehatkn sebentar
Bhn B
1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt bikarbonat soda
*semua bhn di atas diayak brsama
Bhn C
3 biji telur..pukul...hngga kembang..mixer/whisk
Cara2
*campurkn bhn A n bhn B..kacau rata
*masukkn bhn C sedikit2 n gaul rata,,mnggunakn whisk
*tuang adunna dlm loyang yg siap digris mnyak n dialas kertas mnyak
*bakar dgn suhu 150'c - 160'c selama 1 jam or hngga kek msk..
*setelah kek msk, taburkn coklat rice ats kek or boleh jg curahkn coklat masakn yg siap dimask melalui proses double boil n baru le ditabur dgn coklat rice
*panaskn oven trlebih dahulu, dgn suhu 150'c selama 15 minit sebelum mmbaking kek
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAA.............
DAAAAAAAA.............
Jumaat, 17 Mei 2013
AYAM TUMIS SOS TIRAM
Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya pengunjung CRN yg dikasihi...menu yg sdp n x rugi utk menerainya, ank2 msti suka.. jom teruskn dgn resepinya...
Bhn2
1/2 ekor ayam
3 sdb kicap manis
5 sdb sos tiram ayam
1 keping asam keping
1 sdt serbuk cili
rempah 4 sekawan (bnga lawang, bnga cengkih, buah pelaga, kayu manis)
2 biji tomato....belah 4
garam..jika perlu
sedikit air
mnyak utk menumis
Bhn2 Blend kasar / tumbuk kasar
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend.. hngga naik mnyak n wangi
*perlahankn api n masukkn lada serbuk..kacau2 seketika n tambah sedikit air.. biarkn hngga naik mnyak..
*masukkn ayam n gaul rata..tambahkn sedikit lagi air,
*tambahkn kicap, sos tiram, asam keping n sedikit garam .. agk2 sbb sos tiram dh ada rs kemasinnnya..
*renehkn ats api ..hngga ayam empuk n kuah memekat..kepekatn kuah ikut citarasa sndiri
*akhirnya masukkn belahn tomato n kacau..sekejap je
*seimbangkn rs..biar secukup rasa ye..
*tutup api n boleh disajikn
marbelesss
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA...................
Bhn2
1/2 ekor ayam
3 sdb kicap manis
5 sdb sos tiram ayam
1 keping asam keping
1 sdt serbuk cili
rempah 4 sekawan (bnga lawang, bnga cengkih, buah pelaga, kayu manis)
2 biji tomato....belah 4
garam..jika perlu
sedikit air
mnyak utk menumis
Bhn2 Blend kasar / tumbuk kasar
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend.. hngga naik mnyak n wangi
*perlahankn api n masukkn lada serbuk..kacau2 seketika n tambah sedikit air.. biarkn hngga naik mnyak..
*masukkn ayam n gaul rata..tambahkn sedikit lagi air,
*tambahkn kicap, sos tiram, asam keping n sedikit garam .. agk2 sbb sos tiram dh ada rs kemasinnnya..
*renehkn ats api ..hngga ayam empuk n kuah memekat..kepekatn kuah ikut citarasa sndiri
*akhirnya masukkn belahn tomato n kacau..sekejap je
*seimbangkn rs..biar secukup rasa ye..
*tutup api n boleh disajikn
marbelesss
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA...................
DAGING GORENG KUNYIT II
Assalamualaikum n slm sejahtera semua..sekali lagi N3 daging goreng kunyit..kali ni kk noly masak style yg berbeza dr yg entri yg lps..ada bhn tambahn ye.. okey semuanya kita teruskn mnjenggah resepinya okey...JOMM
Bhn2
1/2 kg daging (hiris nipis)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
3 biji lada besar merah (hiris)..ms ni kk noly letak cili api sebiji2 je yang..
1 ikat kacang panjang (kerat pendek okey)
1 sdt serbuk kunyit
serbuk perasa jika suka
garam secukupnya
air secukupnya
mnyak
Bhn Blend
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara2
*gaulkn hirisan daging tadi dgn garam n serbuk kunyit
*masukkn daging yg siap digaul tadi dlm kuali n panaskn ats api, tuangkn bhn2 blend..n biarkn ats api sederhana..tuangkn sedikit air..sampai daging empuk..tambah air jika perlu
*setelah kuah kering..tuangkn minyak secukupnya ..kacau..goreng seketika
*masukkn serbuk perasa, kacang panjang n lada..kacau lagi
*akhirnya masukkn hirisan bawang besar...kacau
*seimbangkn rasa..boleh padamkn api..
*biasanya msk stlye ni mnyk lebihkn sikit..kdg2 ank2 kk noly mnyak tu disudukn ke nasi.fuhhh sdpnyaa...emmm..bgi mereka yg brpenyakit..jgn amalkn okey....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..................
Bhn2
1/2 kg daging (hiris nipis)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
3 biji lada besar merah (hiris)..ms ni kk noly letak cili api sebiji2 je yang..
1 ikat kacang panjang (kerat pendek okey)
1 sdt serbuk kunyit
serbuk perasa jika suka
garam secukupnya
air secukupnya
mnyak
Bhn Blend
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara2
*gaulkn hirisan daging tadi dgn garam n serbuk kunyit
*masukkn daging yg siap digaul tadi dlm kuali n panaskn ats api, tuangkn bhn2 blend..n biarkn ats api sederhana..tuangkn sedikit air..sampai daging empuk..tambah air jika perlu
*setelah kuah kering..tuangkn minyak secukupnya ..kacau..goreng seketika
*masukkn serbuk perasa, kacang panjang n lada..kacau lagi
*akhirnya masukkn hirisan bawang besar...kacau
*seimbangkn rasa..boleh padamkn api..
*biasanya msk stlye ni mnyk lebihkn sikit..kdg2 ank2 kk noly mnyak tu disudukn ke nasi.fuhhh sdpnyaa...emmm..bgi mereka yg brpenyakit..jgn amalkn okey....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..................
CENDAWAN BUSUT MASAK PEDAS
Assalamualaikum n slm sejahtera pengunjung CRN.. yg kk noly hormati..N3 kali ni mskn style Kelantan..Masak Pedas Kulat Pusu,, tu le panggilan di kelantan..Kulat Pusu..klau di luar kelantan dikenali Cendawan Busut...krna cendawan ni tumbuh di busut n bukan sebarang busut ada cendawan ni..busut2 yg trpilih je tau n bermusim..resepi yg paling simple tapi sdpnya...biasanya mskn ni dicampur dgn sayur2n seperti pucuk paku meding, pucuk cekur manis,pucuk cermai n ada yg suka masukkn pucuk daun cili api..menu sampingn yg disajikn ngan menu ni mesti ada ikan kering n sambal belacn..+ budu le klau kt klntan ni...jom kita tgk resepinya
Bhn2
cendawan busut secukupnya
1 ikat pucuk paku meding or pucuk cekur manis or sayurn lain sprti yg kk noly tulis di ats tu ea
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka..sapa x mkn boleh digantikn dgn sedikit gula
Bhn Tumbuk (kasar)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 sdt lada hitam (nk lgi power tambah le)
Cara2
*masukkn air dlam periuk + bhn2 tumbuk tadi n didihkn ats api
*bila mndidih masukkn cendawan, garam n serbuk perasa..
*masukkn pucuk paku meding or sayurn yg trtera di atas tadi ea,, pilih mn suka...
*didihkn sekali lagi n seimbangkn rs..siappppp
nyummmmyyyyy best
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA...................
Bhn2
cendawan busut secukupnya
1 ikat pucuk paku meding or pucuk cekur manis or sayurn lain sprti yg kk noly tulis di ats tu ea
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka..sapa x mkn boleh digantikn dgn sedikit gula
Bhn Tumbuk (kasar)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 sdt lada hitam (nk lgi power tambah le)
Cara2
*masukkn air dlam periuk + bhn2 tumbuk tadi n didihkn ats api
*bila mndidih masukkn cendawan, garam n serbuk perasa..
*masukkn pucuk paku meding or sayurn yg trtera di atas tadi ea,, pilih mn suka...
*didihkn sekali lagi n seimbangkn rs..siappppp
nyummmmyyyyy best
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA...................
TEPUNG BUNGKUS
Assalamuaalaikum n slm sejahtera semuanya..kuih dr Cik Siti Wan Kembang ..Tepung Bungkus or nk lagi glemer..Kuih Puteri 2 sebilik.. hehe.. kk noly mmg suka mncuba kuih muih dr klntan ni..biasanya kk noly agk mahir mmbuat kuih muih dr Johor..maklum le kk noly brasal dr Muar, Johor..dh kawin n menetap di Kelantan, maka kk noly kena mahirkn jg skill mmbuat kuih muih kelantan ni.. bnyk kuih muih kelantan yg sdp2 n kk noly cuma ejas kemanisannya je..kk noly kurang gemar kuih muih yg manis..okey kita tgk resepinya
Bhn2 Inti
3 cawan kelapa parut (jgn yg tua sgt tau, cari yg agk muda..jgn kelapa muda plk ea)
1/2 ketul gula melaka (3 keping nese)
1/2 cwn gula merah (nk bgi gelap sikit)
gula pasir secukupnya (kemanisan ikut suka)
2 helai daun pandan
2 sdb tepung gandum
1/2 cawan sedikit air
secubit garam
Bhn PembalutIinti
tepung pulut secukupnya
air
Bhn tepung
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
garam secukup rasa (biar agk2 lemak ea) jgn trmasin sudah le
daun pisang secukupnya
Cara2
*panaskn periuk kukusan
*layurkn daun pisang ats api n ketepikn
*msk semua bhn inti kecuali tepung gandum.bila agk kering masukkn tepung gandum..kacau2 hngga kering
*biarkn inti kelapa sejuk dulu ea
*gentelkn bulat2 inti kelapa tadi agak2 sebesar guli, besar sikit pun xpe je..ketepikn
*bancuh tepung pulut dgn air..biar jadi doh..sebagai pembalut inti
*amik sedikit doh tepung pulut tadi n leperkn sedikit, isi inti n bungkus inti kelapa tadi, mnjadi bebola..buat hngga habis inti tadi n ketepikn
*bancuh tepung beras, santan n garam..n panaskn atas api..biar naik wap n memekat sedikit..jgn smpai keras tau
*ambil daun pisang..lapikkn 2 helai n ambil 2 sdb tepung tadi n leperkn sedikit dlm daun pisang
*ambil 2 biji bebola inti tadi n letak atas tepung tadi
*ambil 1 sdb tepung lagi n tutup pd inti tadi..jgn sampai tenggelam plk inti tu...hehe
*bungkus daun pisang seperti buat lepat..bungkus hngga habis okey
*kukuskn kuih tadi selama 20 - 30 minit
*bila sejuk boleh disajikn.. nyummy3
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA..................
Bhn2 Inti
3 cawan kelapa parut (jgn yg tua sgt tau, cari yg agk muda..jgn kelapa muda plk ea)
1/2 ketul gula melaka (3 keping nese)
1/2 cwn gula merah (nk bgi gelap sikit)
gula pasir secukupnya (kemanisan ikut suka)
2 helai daun pandan
2 sdb tepung gandum
1/2 cawan sedikit air
secubit garam
Bhn PembalutIinti
tepung pulut secukupnya
air
Bhn tepung
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
garam secukup rasa (biar agk2 lemak ea) jgn trmasin sudah le
daun pisang secukupnya
Cara2
*panaskn periuk kukusan
*layurkn daun pisang ats api n ketepikn
*msk semua bhn inti kecuali tepung gandum.bila agk kering masukkn tepung gandum..kacau2 hngga kering
*biarkn inti kelapa sejuk dulu ea
*gentelkn bulat2 inti kelapa tadi agak2 sebesar guli, besar sikit pun xpe je..ketepikn
*bancuh tepung pulut dgn air..biar jadi doh..sebagai pembalut inti
*amik sedikit doh tepung pulut tadi n leperkn sedikit, isi inti n bungkus inti kelapa tadi, mnjadi bebola..buat hngga habis inti tadi n ketepikn
*bancuh tepung beras, santan n garam..n panaskn atas api..biar naik wap n memekat sedikit..jgn smpai keras tau
*ambil daun pisang..lapikkn 2 helai n ambil 2 sdb tepung tadi n leperkn sedikit dlm daun pisang
*ambil 2 biji bebola inti tadi n letak atas tepung tadi
*ambil 1 sdb tepung lagi n tutup pd inti tadi..jgn sampai tenggelam plk inti tu...hehe
*bungkus daun pisang seperti buat lepat..bungkus hngga habis okey
*kukuskn kuih tadi selama 20 - 30 minit
*bila sejuk boleh disajikn.. nyummy3
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA..................
Langgan:
Catatan (Atom)