Bhn2
1 ekor ayam
2 biji kentang..belah 4..ms ni x letak kehabisan stok..
rempah 4 sekawan..bnga lawang, bnga cengkih, buah pelaga, kayu manis
1 kiub pati ayam / 1 sdb tumix ayam
1 sdb rempah sup
1 bungkus sup bunjut
serbuk lada hitam..secukupnya, x letak pun okey sbb rempah sup dh secukup rasa..klau nk kehangatn lagi boleh le letak..
air secukupnya
mnyak utk menumis
garam secukup rasa
Bhn Tumbuk
2 cm halia
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
Bhn2 Hiasan
bawang goreng secukupnya
daun sup
hirisan lada merah/hijau
Cara
*pijarkn mnyak.. tumis rempah 4 sekawan n bhn tumbuk,,hngga naik bau..
*masukkn ayam..kacau seketika hngga ayam brubah warna..kemudian tuangkn air secukupnya n masukkn kentang
*masukkn garam, rempah sup,sup bunjut n kiub pati ayam/tumix
*renehkn ats api, hngga ayam n kentang empuk..
*seimbangkn rs.. biar secukup rasa
padamkn api n bila mnghidang boleh taburkn daun sup,bawang goreng n hirisan lada....
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.............
Tiada ulasan:
Catat Ulasan