Assalamualaikum n slm sejahtera semua...nk lari dr siakap 3 rasa dan stim..apa kata kita smbalkn plk siakap ni..sambal plk bukan sebarang sambal..sambal tumis tomato.. resepi dr idea kk noly sndiri ....mmg sdp..rugi klau x cuba..jom kita terus ke resepinya...
Bhn2
2 ekor ikan siakap..kk noly kerat 2..ikan lain pun ok je
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa
2 sdb tepung jagung.. secukupnya
Bhn2 Blend
10 tangkai lada kering ..kepedasan ikut suka
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Bhn2 Lain
4 biji tomato.. hiris kecil/potong dadu kecil
minyak utk menumis
gula secukup rasa
garam secukup rasa
Cara2
-ikan + serbuk kunyit + garam..gaul rata..masukkn tepung jagung..gaul lagi..goreng hngga kekuningn or hngga ikan msk
-pijarkn minyak..tumis bhn2 blend..hngga terbit mnyak
-masukkn garam n gula..kacau lagi..masukkn tomato yg siap didadu/hiris kecil tadi..tunggu hngga tomato lembut n sebati ngan sambal..tambah sedikit air..jika perlu..
-setelah smbal terbit mnyak n secukup rasa..boleh padamkn api
-boleh masukkn ikan semasa dlm kuali atau ketika ms mnghidang..ikut suka..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA...................
Cari Resepi di Sini
Ahad, 29 Mac 2015
Selasa, 24 Mac 2015
SATAY AYAM GORENG MADU
Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
menu simple tapi power sdpnya...mudah n cepat lagi tu..menu ni selalu arwah mak kk noly sajikn di pagi raya sebagai menu sampingn n tambahn je di samping menu2 wajib org Johor..tapi skrng bila2 ms kita msk dan jumpa menu ni kn... jom kita terus ke resepi mudah ni..
Bhn2 (A)
isi ayam secukupnya..potong dadu
2 sdb gula pasir
5 cm gula melaka..hancurkn
3 sdb madu
2 sdt garam halus
Bhn2 Blend Kasar (B)
4 batang serai..hiris nipis
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
4 ulas bawang putih
2 sdb ketumbar biji..disangai
1 sdt jintan manis (kasar)..disangai
1 sdt jintan putih (halus)..disangai
Bhn Lain
minyak utk menumis
Cara2
-gaul rata bhn2 A dan1/2 dr bhn2 B..perap semalamn (simpan dlm peti sejuk) atau 3 - 4 jam pun ok..
-pijarkn minyak...tumis baki 1/2 bhn2 B tadi..hngga kekuningn.. masukkn ayam perapam tadi..goreng hngga kekuningn atau hngga ayam masak..ms mnggoreng boleh la tambah mn2 yg kurang..nk tambah manis or masinnya ok..biar secukup rasa...
**boleh disajikn brsama kuah kacang, nasi impit/ketupat, timun ..sm seperti sate biasa...
**boleh jg disajikn brsama2 nasi panas..
**daging jg boleh dimasak cara yg sama..hiris nipis daging tu ya..ayam boleh dipotong dadu..
SLMT MNCUBA N MEMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA.......................
menu simple tapi power sdpnya...mudah n cepat lagi tu..menu ni selalu arwah mak kk noly sajikn di pagi raya sebagai menu sampingn n tambahn je di samping menu2 wajib org Johor..tapi skrng bila2 ms kita msk dan jumpa menu ni kn... jom kita terus ke resepi mudah ni..
Bhn2 (A)
isi ayam secukupnya..potong dadu
2 sdb gula pasir
5 cm gula melaka..hancurkn
3 sdb madu
2 sdt garam halus
Bhn2 Blend Kasar (B)
4 batang serai..hiris nipis
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
4 ulas bawang putih
2 sdb ketumbar biji..disangai
1 sdt jintan manis (kasar)..disangai
1 sdt jintan putih (halus)..disangai
Bhn Lain
minyak utk menumis
Cara2
-gaul rata bhn2 A dan1/2 dr bhn2 B..perap semalamn (simpan dlm peti sejuk) atau 3 - 4 jam pun ok..
-pijarkn minyak...tumis baki 1/2 bhn2 B tadi..hngga kekuningn.. masukkn ayam perapam tadi..goreng hngga kekuningn atau hngga ayam masak..ms mnggoreng boleh la tambah mn2 yg kurang..nk tambah manis or masinnya ok..biar secukup rasa...
**boleh disajikn brsama kuah kacang, nasi impit/ketupat, timun ..sm seperti sate biasa...
**boleh jg disajikn brsama2 nasi panas..
**daging jg boleh dimasak cara yg sama..hiris nipis daging tu ya..ayam boleh dipotong dadu..
SLMT MNCUBA N MEMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA.......................
Sabtu, 14 Mac 2015
CHEESE KEK MELELEH
Assalamualaikum n slm sejahtera semua..kek yg mmg lazat..setelah semalaman kek ni tambah sdp..ok kita terus je ke resepinya.. jommmm
Bhn2
6 biji telur (buang 2 biji putih telur)
100 gm gula halus
100 gm tepung naik sendiri
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk(dr peti sejuk)
2 sdb ovellete
75 gm mentega cair
1 sdt esen vanila
cheddar cheese
Bhn Krim
250 gm krim cheese(kk noly gn krim cheese tatura)
1/2 tin susu pekat manis..kemanisan ikut suka
pukul kedua2 bhn di atas hngga sebati n mnjadi krim
Cara2
-panaskn oven trlebih dahulu selama 20 minit
-putar semua bhn2 KECUALI mentega cair n parutan cheddar cheese
-putar hngga putih n pekat..hngga adunan naik 4 kali ganda
-tuangkn mentega cair..gaul kaup balik
-masukkn adunan dlm loyang yg siap dialas kertas pembakar
-bakar adunan dgn suhu 170'c selama 30 minit or hngga kek msk..
-setelah kek msk..sejukkn sebentar..tuangkn krim..ratakn kesemua bahagian kek..n parutkn cheddar cheese ats kek tadi n hias mngikut kreativiti sndiri...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..................
Bhn2
6 biji telur (buang 2 biji putih telur)
100 gm gula halus
100 gm tepung naik sendiri
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk(dr peti sejuk)
2 sdb ovellete
75 gm mentega cair
1 sdt esen vanila
cheddar cheese
Bhn Krim
250 gm krim cheese(kk noly gn krim cheese tatura)
1/2 tin susu pekat manis..kemanisan ikut suka
pukul kedua2 bhn di atas hngga sebati n mnjadi krim
Cara2
-panaskn oven trlebih dahulu selama 20 minit
-putar semua bhn2 KECUALI mentega cair n parutan cheddar cheese
-putar hngga putih n pekat..hngga adunan naik 4 kali ganda
-tuangkn mentega cair..gaul kaup balik
-masukkn adunan dlm loyang yg siap dialas kertas pembakar
-bakar adunan dgn suhu 170'c selama 30 minit or hngga kek msk..
-setelah kek msk..sejukkn sebentar..tuangkn krim..ratakn kesemua bahagian kek..n parutkn cheddar cheese ats kek tadi n hias mngikut kreativiti sndiri...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..................
Langgan:
Catatan (Atom)