Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
jom kita jamu mata ngan karipap plk..sambil2 tu kita tgk la resepinya ye.. jommmmm
Karipap Kulit Rapuh/Rangup
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
2 sdb mentega
1 sdt garam
air secukupnya
Cara2
-masukkn tepung dlm bekas
-panaskn minyak+ mentega
-tuang minyak yg dipanaskn dlm tepung n gaul sebati
-bancuh garam + air suam hngga larut n tuangkn sedikit2 air dlm tepung tadi
-uli tepung hngga mnjadi doh lembut n kenyal..canaikn
Karipap Kulit Lembut
1/2 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak
1 sdt garam
air suam secukupnya
Cara2
-masukkn tepung dlm bekas..tuangkn minyak..gaul rata
-garam dibancuh dlm air suam..kemudian tuangkn sedikit2 dlm tepung..
-uli tepung hngga mnjadi doh lembut n kenyal
-canaikn
Inti Ayam
1/2 ekor isi ayam..cincang halus
1/2 biji bawang besar..racik halus
3 biji kentang ..potong dadu kecil
3 sdb serbuk kari daging..boleh tambah/kurangkn
garam secukup rasa
sedikit gula/serbuk tumix/pati ayam/maggi secukup rasa (ikut suka)
minyak utk menumis
air secukupnya
Bhn2 Blend
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara2
-pijarkn minyak..tumis racikan bawang besar..hngga layu..masukkn bhn2 blend..tumis hngga naik bau
-masukkn rempah kari..kacau sebentar, tmbah sedikit air..tumis hngga terbit minyak
-masukkn kentang n ayam..gaul rata..kemudian tambah air secukupnya..
-tambah garam n sedikit gula..biarkn hngga ayam n kentang empuk..
-setelah kuah memekat..seimbangkn rasa..tutup api n biarkn inti sejuk
-baru la memulakn proses mengisi inti karipap..
info pic
***karipap separa bulat..kulit rangup
***karipap bulat..kulit lembut
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA..................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan