Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 25 November 2012

RESEPI ROTI



Roti.. baking sndiri bkn beli tau..resepi asal dr slh sorang rakan fb.. klau x silap..
Liza Harun.. 
apa2 pn thanks pd yg empunya resepi mnta halal...
ari ni sy buat 2 adunn.. yg 1st tu(bun yg kecik) agk x berapa mnjadi sbb nk mngejaskn oven...n adunn 2nd(bun yg besar)... ha dh tau ragam oven maka mnjadi cntikkk n gebuuuu..

RESEPI

bahan A

-yis 11 grm
-air suam 1/2 cwn
-gula 1 sudu besar
-1 sudu susu tepung(sy buh susu pekat)
(satukan bahan2 di ats dan biarkan yis naik)

bahan B

-2 sudu besar marjerin planta / mentega dicairkan

bahan C

-1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (sy guna 1/2 cwn gula)

bahan D

3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum
1 sdk sortening ( yg ni sy sndiri tmbh)

cara2

1. masukkan 3 cwn tepung ke dulang/mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
2.cmpurkn bahan A, B & C dan tuang dlm tepung n uli
3.tepung yg 1 cwn tadi digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat
4. hingga adunan x melekat di tngn.
5. setelah siap mnguli, biarkan adunan naik
6. Bila adunan dh naik, uli semula dan susun di loyang...susun setiap doh rapat2 antara 1 sama lain..dn biarkn adunn naik sekali lgi, bila naik kali ke2 akan naik tinggi (lebih kurang 30 to 40 mins)
7.Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
8 - Keluarkan dr oven dan boleh sapu marjerin di atas roti

SLMT MNCUBA

MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

***kesesuaian oven penting, jdi kenali oven kita sndiri..ms mmbakar roti yg adunn 1st sy gunakn api atas bwh dgn suhu yg diberikn 180'c..jdi roti yg bun kecil tu agk mengeras diatsnya..jdi adunn 2nd (bun besar), 15 min prtama sy bakar dgn api bawah dahulu n 15 minit ke 2 baru le api ats bwh..dgn suhu yg sy rendahkn sedikit 170'c...jdi ms mmbaking tu.. kenali dulu oven yg digunakn..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...