Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Jumaat, 31 Oktober 2014

TERUNG KICAP BERLADA

Assalamualaikum n slm sejahtera
sayur yg paling simple n sedap..klau bln ramadhan.ni le antara menu waktu brsahur yg mmbuka selera jom terus ke resepinya



Bhn2
3 batang terung ..potong bulat
1 biji bawang besar..hiris
3 ulas bawang putih..hiris
ikan bilis secukupnya
6 biji cili api..hiris..kepedasan ikut suka
1/2 cawan kicap manis..ikut suka..boleh tambah/kurangkn
1 sdb sos tiram..xde pun ok je
suhun secukupnya..ikut suka..rendam air
air secukupnya
minyak utk menumis

Cara2
-pijarkn sedikit mnyak..goreng terung..hingga agk layu..ketepikn
-dgn menggunakn mnyak yg sama, masukkn hirisan bawang besar,bawang putih n ikan bilis..hngga kekuningn
masukkn terung n tuangkn kicap manis,sos tiram,suhun n tambah sedikit air..biarkn seketika
siapppp

muda,ringkas n sedap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA................

Khamis, 30 Oktober 2014

KEK MINYAK COKLAT RICE

Assalamualaikum n slm sejahtera semua
mlm2 mmbaking..sambil2 nk buat sarapn pagi esok.. resepi sm je kek minyak marble post kk noly yg lps..cuma kk noly tmbah coklat rice nk bagi rasa yg berbeza..jom kita terus je ke resepinya..pic kek tu kk noly x potong2 lagi..biar besar2 gitu.. ^_____^V


 Bhn2
5 biji telur
1cawan gula(kk noly blend dulu)
3/4 cawan minyak jagung/mnyak msk
1 sdb ovellet
5 sdb susu pekat manis
1 sdk esen vanila
coklat rice secukupnya
1 sdk kopi emulco

Bhn2 Ayak
2 cawan tepung gandum
2 sdk baking powder
***ayk bersama .gaul rata




Cara2
-pukul telur brsama gula.. hngga kembang..
-masukkn ovellet n pukul lagi..sekejap je utk ratakn
-masukkn susu, esen vanila,, pukul lagi
-masukkn campuran tepung + baking powder, sedikit demi sedikit.. pukul sekejap@ gaul rata.
-akhirnya tuang minyak n gaul rata..
-masukkn coklat rice.. gaul rata
-tuang adunan dlm loyang yg siap disapu minyak n dialas dgn kertas pembakar
-letakkn kopi emulco ats adunan n marblekn ikut kreativiti sendiri
-bakar adunan dgn suhu 150'c-160'c mngikut kesesuaian oven msg2..selama 50 min-1 jam or hngga kek msk..
***kek ni makin lama makin lembut ..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA...........................

Isnin, 27 Oktober 2014

AYAM GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum n slm sejahtera
menu ayam ..ank2 kk noly jnji ada ayam ..jadiiiii..ayam goreng pun ok..jadi kita kena pelbagaikn resepi ayam goreng ni..2 pic diambil pd hari yg berlainn...bnyk kali buat aym goreng ni...jom tgk resepi ayam goreng berempah yg mmg marbeles...


Bhn2
1 ekor ayam
2 sdb tepung goreng ayam/serbaguna
3 sdb tepung jagung
3 sd besar tepung ubi
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rasa
minyak secukupnya

Bhn2 Tumbuk
2 batang serai
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
3 ulas bawang putih
2 sdb ketumbar biji


Cara2
-gaulkn ayam dgn garam n serbuk kunyit..biar rata
-masukkn bhn2 tumbuk dlm ayam tadi..gaul rata n perap selama 15-20 minit
-gaulkn ayam tadi dgn tepung goreng ayam/serbaguna,tepung jagung n tepung ubi
-goreng dlm mnyak yg mncukupi ..hngga kekuningn @ hngga ayam masak...

siap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA........................


Jumaat, 24 Oktober 2014

AYAM PEDAS BERKISMIS

Assalamualaikum n salam sejahtera..
menu feberet ankanda2 kk noly..mmg sdp..jom tgk resepinya...


Bhn2
1 ekor ayam
serbuk kunyit secukupnya
garam secukupnya
***gaul bhn2 di atas dan goreng 3/4 masak(goreng basah)

Bhn2 Blend
cili kering secukupnya..kepedasan ikut suka..rendam air panas
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Bhn2 Lain
3 sdb kismis
3 sdb sos cili
1 sdb sos tiram
2 cm gula melaka..boleh tambah/kurangkn ikut selera sndiri
garam secukup rasa
air secukupnya
mnyak

Cara2
-pijarkn mnyak..tumis bhn2 blend.hngga terbit mnyak..
-masukkn gula melaka,garam..biarkn seketika..kemudian masukkn sos cili,sos tiram n kismis..
-tambah air jika perlu..ikut citarasa sendiri..kepekatn ikut suka..
-setelah kuah memekat n berkilat..boleh le masukkn ayam..reneh ats api perlahan hngga terbit mnyak..
-seimbangkn rasa...biar secukup rasa
siappppppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..........................

SAMBAL TEMPOYAK

Assalamualaikum n slm sejahtera
stok tempoyak kt peti bnyak.. jadi mari kita menyambal plk hari ni..kk noly menerai resepi dr rkn baik kk noly Qaseh Idrila.. terus ke resepinya.. jomm


Bhn2 A
2 sdb tempoyak
gula secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit minyak

Bhn2 B
1 biji bawang besar..
7 biji cili api..kepedasan ikut suka
2 batang lada besar merah..(ms ni kk noly x letak)
2 cm belacan


Cara2
-pijarkn sedikit mnyak n goreng Bhn2 B.. sekejap je..agk2 bawang layu sikit..
-tumbuk bhn2 yg digoreng tadi..perasakn dgn garam n gula..
-akhirnya masukkn tempoyak n tumbuk sikit utk rata n sebatikn sambal tu..

siappp

SLMT MENCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..............

Rabu, 22 Oktober 2014

KEK GULA HANGUS III

Assalamualaikum n slm sejahtera semua
kek gula hangus/kek sarang semut/kek sarang lebah..bnyk nm kek ni kn..
bnyak resepi kek gula hangus yg kk noly dh cuba.. resepi ni kk noly gunakn kombinasi susu pekat manis n susu cair.. jom terus ke resepinya


Bhn2..utk gula hangus
1 cawan gula pasir (kk noly gn 3/4 cwn)
1 cawan air panas
2 sdb mentega
*- masukkn gula dlm periuk n panaskn guna api sederhana.. hngga keperangan
  - tuangkn air panas.. kacau hngga tiada gula yg brketul2,, tutup api
  - masukkn mentega n kacau hngga mentega cair
  - biar hingga sejuk

Bhn2 Lain
1 cawan tepung gandum
2 sdk bicarbonate soda
-ayak kedua2 bhn di atas brsama.. kacau n gaul rata

Bhn2 Lain
3 biji telur
1 cawan susu pekat manis(kk noly gn 1/2 cawan)
1/2 cwn susu cair
1 sdk esen vanila

Cara2
- pukul telur hngga kembang
- tuangkn susu pekat manis n susu cair.. kacau mnggunakn whisk
-masukkn sedikit2 campuran tepung tadi..hngga habis.. kacau mnggunakn whisk
-akhirnya tuangkn gula hangus tadi.. kacau rata..
-tapiskn adunan tadi n perap selama 3-4 jam..(ms ni kk noly perap 1 jam je)
-tuang adunana dlm loyang yg siap digris mentega n bakar selama 45minit-1 jam dgn suhu oven 150'c  mngikut kesesuaian oven msg2
-30 minit pertama kk noly gn api bawah n selebihnya gn api ats bawah

***adunan kek ni boleh jg mnggunakn blender..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA.......

Isnin, 20 Oktober 2014

KEK MINYAK KOPI

Assalamualaikum n slm sejahtera
kek yg trnyata sdp..kek minyak kopi..sngaja kk noly letak sikit je kopi emulco...utk perisakn kek tu dgn kopi sj.. klau suka boleh letak lebih... terus ke resepinya


Bhn2
5 biji telur
1cawan gula(kk noly gn 3/4 cwn n blend dulu)
3/4 cawan minyak jagung/mnyak msk
1 sdb ovellet
5 sdb susu pekat manis(kemanisan ikut suka)
1/4 cawan susu cair
1 sdt esen vanila
coklat rice secukupnya
2 sdt kopi emulco

Bhn2 Ayak
2 cawan tepung gandum
2 sdk baking powder
***ayk bersama .gaul rata


Cara2
-pukul telur brsama gula.. hngga kembang n pekat
-masukkn ovellet n pukul lagi..sekejap je utk ratakn
-masukkn susu pekat manis, esen vanila, susu cair n kopi emulco..pukul lagi
-masukkn campuran tepung + baking powder, sedikit demi sedikit.. pukul sekejap@ gaul rata.
-akhirnya tuang minyak n gaul rata..
-tuang adunan dlm loyang yg siap disapu minyak n dialas dgn kertas pembakar
-taburkn coklat rice ats adunan(ikut nk hias apa pun)
-bakar adunan dgn suhu 150'c-160'c mngikut kesesuaian oven msg2..selama 50 min-1 jam or hngga kek msk..
***kek ni makin lama makin lembut ..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA



DAAAAAAAAAAAAAA...........................

Sabtu, 18 Oktober 2014

AYAM KICAP PEDAS

Assalamualaikum n slm sejahtera
resepi yg sdp n mudah lagi utk kali ni.. ayam kicap pedas
jom terus ke resepinya...



 Bhn2
1 ekor ayam.. potong kecil
1/2 cawan kicap manis
2 sdb sos cili
rempah 4 sekawan, bnga lawang. bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
2 batang serai ..diketuk
garam secukup rasa..jika perlu
minyak utk menumis
air secukupnya

Bhn2 Blend/Tumbuk
10 tangkai cili kering..rendam air panas
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/2 lengkuas


Cara2
-pijarkn mnyak...masukkn rempah 4 sekawan n bhn2 blend..kacau hngga terbit mnyak..
-masukkn serai..biarkn seketika..masukkn ayam.. kacau sebati..biarkn hngga ayam berubah warna
-tuangkn air secukupnya n kicap manis..reneh ats api perlahan..hngga ayam empuk
-masukkn sos cili n sedikit garam(jika perlu).. biarkn kuah memekat mngikut citarasa sndiri.. 
-siapppppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...............................

Khamis, 16 Oktober 2014

AYAM SUP

Assalamualaikum n slm sejahtera para pengunjung blog CRN
bersua dgn menu yg ringkas n mnyegarkn.. bnyak style sup ayam yg boleh kita sajikn utk keluarga..pd post trdahulu bnyk kk noly share resepinya.. ni slh satu menu sup ayam yg ringkas n sdp.. jom terus ke resepinya..


Bhn2
1 ekor ayam..potong kecil
3 biji bawang merah..hiris nipis
3 ulas bawang putih..hiris nipis
3 biji buah keras..tumbuk lumat
1 sdb rempah sup/soto/kurma..pilih mn satu..
3 biji kentang..potong 2
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,kayu manis,buah pelaga
serbuk lada sulah(lada putih)..secukupnya..
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Bhn2 Blend/Tumbuk
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia

Bhn2 Sampingn
daun sup secukupnya
cili api ..hiris
limau nipis..



Cara2
-pijarkn minyak..masukkn bawang putih n bwg merah yg dihiris tadi..hngga bawang kekuningn
-masukkn rempah 4 sekawan..kemudian masukkn bhn2 blend/tumbuk tadi..kacau hngga bhn2 kekuningn n wangi
-tuangkn air secukupnya..masukkn buah keras yg ditumbuk halus, rempah soto/kurma/sup..gaul2kn dgn air dulu baru masukkn dlm kuah..supaya larut elok..
-masukkn jg serbuk lada putih n garam..biarkn kuah mndidih baru le masukkn ayam n kentang..reneh ats api hngga ayam n kentang empuk
-ms mnghidang boleh taburkn dgn bawang goreng, daun sup, cili api n hirisan limau nipis..
di sajikn brsama2 nasi panas, sambal kicap n ikan kering goreng..lengkap set menu ni..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA....................

Rabu, 15 Oktober 2014

ASAM PEDAS SPECIAL

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..
asam pedas bnyak versinya..ada asam pedas Johor, Melaka, Singapura, n negri2 lain pun ada versinya yg trsendiri.. kk noly org Johor..jdi mmg x asing ngan menu ni.. utk kelainn kk noly cuba variasikn menu asam pedas ni.. campur2 dr idea menu2 dr negeri2 berkenaan n rkn2 fb ..maka trhasil le asam
pedas special ni.. trnyata mmg sdp...jom kita tinjau resepinya...



Bhn
ikan secukupnya.. ikut ikn apa
1 biji bawang besar ..hiris nipis
2 biji tomato..blend hancur
2 helai daun limau purut..siatkn
2 batang serai..ketuk
daun kesum secukupnya..(ms ni x letak)
1/ 2 sdt halba
1/2 sdt biji sawi
2 batang terung/bendi
asam jawa secukupnya..kemasaman ikut citarasa sndiri
air secukupnya
minyak utk menumis

Bhn2 Blend
20 batang cili kering..kepedasan ikut suka..rendam air panas
5 biji bawang merah
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan



cara2
-pijarkn mnyak..masukkn hirisan bawang besar..kacau hingga kekuningn..masukkn halba n biji sawi
-masukkn bhn2 blend tadi n serai.. kacau hngga terbit mnyak
-tuangkn air asam jawa, tomato blend n tambah air jika perlu..ikut bnyk mn kuah n kepekatn yg kita nak
-tambah garam n tunggu hngga kuah mndidih..perlahankn api n kemudian masukkn ikan n terung
-seimbangkn rasa..siapppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA...........................


Selasa, 14 Oktober 2014

HATI PEDAL GORENG SOS TIRAM

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
satu lagi menu simple..bhn2 yg mudah n senang penyediaannya..x mau bnyk bicara..jom terus ke resepinya


Bhn2
1/2 kg hati pedal ayam
1 sdb serbuk kunyit..secukupnya
garam secukup rasa
***hati potong besar n pedal potong kecil sedikit..gaul semua bhn2 di atas..ketepikn seketika

Bhn2 Lain
15 batang kacang boncis..potong
5 batang jagung muda..potong
2 biji lada besar merah..potong
1 biji bawang besar..potong bulat
2 sdb sos tiram..agak2 ok..boleh kurang/tambah
minyak secukupnya



Cara2
-pijarkn sedikit mnyak..masukkn hati pedal yg diperap seketika tadi..kacau seketika
-tambah air yg mncukupi.reneh ats api hngga hati pedal empuk
-boleh le masukkn jagung muda..kacau lagi
-kemudian masukkn sos tiram, kacang boncis, lada n bawang.. kacau seketika hngga sayur msk..sekejap je spya sayur tdk trlebih msk..siappp
senang, cepat n sedap
***boleh nk tambah sayuran kegemaran lain..seperti brokoli,bunga kobis, karet, kacang panjang dsb

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA..................




Isnin, 13 Oktober 2014

GULAI TEMPOYAK IKAN CENCARU

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN..
request dr en abe..masak gulai tempoyak ikan.. jadi x payah tunggu ikan patin le gamaknya .kita terjah apa yg ada kt peti,,cencaru le mangsanya.. apa lagi kk noly pun mulakn operasi ..jom terus ke dapur kk noly...


Bhn2
2 ekor ikan cencaru.. potong ikut suka
4 sdb tempoyak
2 batang serai..diketuk
1 helai daun kunyit..siat2
1 batang timun.. potong
1 keping asam gelugur..jika perlu(kk nolly x guna)
garam secukup rasa
secubit gula.,jika perlu(kk noly x guna)
air secukupnya

Bhn2 Tumbuk/Blend
5 biji cili api merah..kepedasan ikut suka
2 biji cili besar merah
1/2 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih



Cara2
-masukkn ikan dlm periuk bersama dgn bhn2 tumbuk n tempoyak..gaul sebati kemudian perap selama 5 minit
-masukkn serai n air secukupnya n reneh ats api sederhana kecil
-tambah garam,timun n daun kunyit.biarkn kuah mndidih
-jika ingin kemasaman lebih, boleh tambah asam keping..seimbangkn rasa..biar sesedap rs..
***biasanya kk noly didihkn kuahnya trlebih dahulu, baru masukkn ikan.. ni try style dr mmber2 blogger lain..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA................

Sabtu, 11 Oktober 2014

REMPEYEK KACANG DAL

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. rempeyek kacang dal..resepi sm dgn rempeyek kacang tanah..cuma yg ni kk noly tambah penggunaan buah keras nk bgi kelainn ..resepi kk noly CnP dr resepi rempeyek kacang tanah.....jom terus ke resepinya..


Bhn2
1/2 kg kacang dal..secukupnya..cuci n rendam semalaman(ms ni kk noly rebus kcg setengah masak)
1 peket tepung beras
2 sdb tepung ubi kayu
1 sdb tepung jagung
1 biji kelapa..(kk noly gn 1/2 biji sbb nk tmbah buah keras)
2 biji telur
ikan bilis secukupnya..belah 2
sedikit kapur sirih..sikit je nk bgi rangup
garam secukup rasa
minyak secukupnya

Bhn Blend/Tumbuk
4 batang serai
1/2 cm kunyit hidup...sikit je nk bgi kaler
3 ulas bawang putih
50g udang kering
2 biji buah keras..(klau sntan mncukupi x letak pun ok)

Bhn Tumbuk/blend..blend kasar
5 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
 Bhn2 di atas disangai trlebih dahulu


Cara2
-ayak tepung beras n tepung ubi
-masukkn semua bhn2 blend, telur  n garam..
-tuangkn santan n bancuh hngga menepati kecairn yg dikehendaki..jgn trlalu pekat n jgn trlalu cair..letak kapur sirih..gaul lagi..gn whisk nk bagi rata n x bergentel
-pijarkn mnyak yg mencukupi, setengah kuali(biar ada ruang kosong ditepi2 kuali)..curah2kn mnyak pd tepi2 kuali..biarkn mnyak agk panas
-masukkn sedikit adunan tadi dlm mangkuk berlainn n campurkn dgn kacang dal
-ambil 1 senduk adunn n tambah ikan bilis..kemudian tuangkndi tepi kuali panas.biar menipis..siram2kn dgn mnyak..kemudian boleh le ketengahkn kepingn rempeyeh tadi n goreng seperti biasa..balik2kn hngga kekuningn
-boleh buat proses tadi hngga 3 4 keping dlm satu masa..jika gn kuali yg agk besar..boleh dpt bnyk keping sekali msk..
***goreng style dulu2..curah2 je.. senang n cepat..x gn pencetak..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA...................................

Jumaat, 10 Oktober 2014

REMPEYEK/TEMPEYEK KACANG TANAH

Assalamaulaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
rempeyek, resepi asal dr kakak n adik kk noly... mmg sdp..ok kita share resepinya kt sini..jom tgk resepinya..

 Bhn2
1/2 kg kacang tanah..scukupnya
1 peket tepung beras
1/2 cawan tepung ubi kayu/jagung..agk2 jgn trlebih(ms ni kk noly cmpurkn dua2)
1 biji kelapa
2 biji telur
ikan bilis secukupnya
sedikit kapur sirih..sikit je nk bagi rangup,,bancuh dgn air
garam secukup rasa
minyak secukupnya

Bhn Blend/Tumbuk
4 batang serai
1/2 cm kunyit hidup..sikit je nk bagi kaler
3 ulas bawang putih
50g udang kering

Bhn Tumbuk/blend.. Kasar
5 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
 Bhn2 di atas disangai trlebih dahulu


Cara2..
-pilih kacang tanah yg agak kecil ..
-seeloknya kacang tanah di jemur trlebih dulu atau dipanaskn dlm oven utk seketika..10-15 minit minit...
-ayak tepung beras n tepung ubi
-masukkn semua bhn2 blend, telur  n garam..
-tuangkn santan,air kapur n bancuh hngga menepati kecairn yg dikehendaki..jgn trlalu pekat n trlalu cair.. agk2 la ye..gaul lagi
-pijarkn mnyak yg mencukupi, setengah kuali(biar ada ruang kosong ditepi2 kuali)..curah2kn mnyak pd tepi2 kuali..biarkn mnyak agk panas
-masukkn sedikit adunan tadi dlm mangkuk berlainn n campurkn dgn kacang tanah
-ambil 1 senduk adunn n tambah ikan bilis..kemudian tuang/lengserkn di tepi kuali panas.biar menipis..siram2kn dgn mnyak..kemudian boleh le ketengahkn kepingn rempeyeh tadi n goreng seperti biasa..balik2kn..bahagian yg brkacang tu biar lama sikit..goreng hngga kekuningn..
-boleh buat proses tadi hngga 3 4 keping dlm satu masa..klu gn kuali besar..bnyk keping boleh dpt tu
***goreng cara zaman dulu..main curah je.. senang n cepat..x gn pencetak pun


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA...........................


Rabu, 8 Oktober 2014

TOMATO TUMIS BERLADA

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya...kembali brsiaran di CRN
menu sampingan ..simple n sdp.. tomato tumis brlada...hidang brsama ikan/ayam goreng @ ikan kering goreng..nasi plk panas2..fuhhh xyah lauk lain..mmg brpeluh dahi tu.... sodappppp..jom terus ke resepinya


Bhn2
6 biji tomato muda/hijau.. potong dadu..sederhana besar
10 batang lada besar merah hijau..kepedasan ikut suka..hiris nipis
1 biji bawang besar..hiris
3 ulas bawang putih..ketuk n cincang halus
segenggam ikan bilis
2 sdb sos tiram
gula secukup rasa
garam secukup rasa
sedikit air
mnyak utk menumis



Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn bawang putih..tumis hngga kekuningn..
-masukkn ikan bilis..biar kn seketika
-kemudian masukkn hirisan bawang n hirisan lada tadi..kacau rata2..
-masukkn sos tiram, gula n garam..n boleh masukkn tomato muda tadi..kacau lagi
-tambah sedikit air..bila tomato agk layu n msk..seimbangkn rasa..siap

***jika tahap tahan kepedasan anda tinggi..boleh tambah cili api(belah 2)..bgi berasap telinga.. ^_____^V

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.....................

DAGING HITAM MADU

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
daging korban yg duk kt peti tu ada balance2 lagi..jom kita tgk resepi simple n sdp ni..terus je le ke resepinya


 Bhn2 Perap
1/2 kg daging..hiris nipis
1/2 cawan kicap manis
2 sdb madu lebah
2 sdb sos tiram
***perap bhn2 di atas selama 15 minit-1/2 jam

Bhn2 Tumbuk
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/2 cm lengkuag
3 ulas bawang putih

Bhn2 Lain
rempah 4 sekawan,bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1/2 cawan susu cair
1 biji bawang besar..hiris
3 batang serai..ketuk
1 biji tomato..potong dadu kecil/blend (nk jus tomato)
1 sdb serbuk kari
lada besar merah hijau..hiris
air secukupnya
mnyak utk menumis
garam jika perlu



Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan,bhn tumbuk dan serai..tumis hngga naik bau
-masukkn rempah kari..kacau, tambah sedikit air..biarkn seketika
-kemudian masukkn daging perapan tadi dn tomato yg dipotong dadu/blend...kacau n tambah air secukupnya..
-reneh dgn api sederhana..hngga daging lembut
-masukkn bawang ..biarkn seketika
-setelah daging lembut..boleh la tuangkn susu cair n hirisan lada besar merah hijau..reneh dgn api perlahan..hngga kuah memekat mngikut citarasa sndiri...seimbangkn rasa...kk noly x letak garam sbb dh secukup rasa.. ^____^

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA..............

Selasa, 7 Oktober 2014

KEK COKLAT KUKUS-

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
bnyk resepi yg kk noly cuba..ni antara resepi yg kk noly n ank2 suka...jom terus ke resepinya


Bhn2 A
1cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung/masak
1 cawan susu cair
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 sdt kopi emulco

Bhn2 B
1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
***ayak bhn di atas bersama2
***boleh gantikn bhn2 B diatas dgn tepung naik sendiri

Bhn2 C
3 biji telur
*pukul hngga berbuih/kembang


Cara2
-panaskn pengukus
-panaskn bhn2 A..hngga gula hancur mnggunakn api perlahan
-kemudian ketepikn bhn A biar sejuk
-dgn mnggunakn mangkuk yg sesuai..masukkn bhn2 B berselang seli dgn Bhn C kedalam bhn A..kacau
 perlahan hingga  rata
-masukkn adunan dlm loyang yg siap dialas kertas n tutup loyang dgn aluminum foil, spya ms mngukus air tdk menitik ats kek
-kukus adunn selama 1 jam atau hngga kek msk..

setelah kek sejuk, boleh tuangkn topping coklat masakn n taburkn dgn coklat rice/coklat urai..



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....................

Isnin, 6 Oktober 2014

POTATO FRITTERS 2

Assalamualaikum n slm sejahtera..potato fritters lagi..ni resepi dr rkn fb kk noly..jadi kk noly panjang2 kn kt sini resepinya..jom kita tgk resepinya...


 Bhn2
3 biji kentang..hiris memanjang
1/2 batang karet..hiris memanjang
kobis secukupnya..hiris halus
4 sdb tepung gandum
4 sdb tepung jagung
1 sdb tepung kastard
1 biji telur..pukul
daun bawang..hiris halus..(kk noly ms ni x letak)
garam secukup rasa


Cara2
gaul bhn2 hirisan tadi dgn cmpuran tepung2 tadi +garam..gaul rata
-tuangkn telur yg dipukul tadi..ratakn dgn mnggunakn garfu...
-goreng hngga kekuningn..boleh disajikn dgn sos kesukaan masing2

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA..................

Rabu, 1 Oktober 2014

SUP PINDANG AYAM 2

Assalamualaikum n slm sejahtera pengunjung CRN
menu yg mnyegarkn..enak dihidang bersama2 ikan kering goreng/ikan goreng/ayam goreng..dn jgn lupa sambal kicap..jom terus ke siaran menatap resepi plk..


 Bhn2
1 ekor ayam..potong ikut suka
rempah 4 sekawan, bnga lawang,bnga cengkih,kayu manis,buah pelaga
1 bungkus sup bunjut
2 batang serai..diketuk
1 sdb rempah kurma
2 biji kentang..belah 2 atau 4
2 sdb sos tiram
serbuk lada sulah secukupnya
garam secukup rs
air secukupnya
mnyak utk menumis

Bhn2 blend/tumbuk
2 cm halia
1/2 cm kunyit hidup(sikit je nk bagi kaler)
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Bhn2 Sampingan
2 biji bawang merah..hiris n goreng
daun sup secukupnya
hirisan cili api
hirisan limau nipis

Cara2
-pijarkn mnyak..masuk rempah 4 sekawan n bhn blend..goreng kekuningn n naik bau
-masukkn serai..tumis lagi..pelahankn api, kemudian tuangkn air secukupnya n tuang bancuhan rempah kurma..biarkn mendidih sebentar
-kemudian masukkn kentang n ayam
-masukkn semua bhn2 seperti sup bunjut, sos tiram,serbuk lada sulah n garam
-renehkn ats api hngga ayam n kentang empuk
-seimbangkan rasa..masa mnghidang boleh taburkan bawang goreng,daun sup n hirisan cili


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAA..................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...