request dr en abe..masak gulai tempoyak ikan.. jadi x payah tunggu ikan patin le gamaknya .kita terjah apa yg ada kt peti,,cencaru le mangsanya.. apa lagi kk noly pun mulakn operasi ..jom terus ke dapur kk noly...
Bhn2
2 ekor ikan cencaru.. potong ikut suka
4 sdb tempoyak
2 batang serai..diketuk
1 helai daun kunyit..siat2
1 batang timun.. potong
1 keping asam gelugur..jika perlu(kk nolly x guna)
garam secukup rasa
secubit gula.,jika perlu(kk noly x guna)
air secukupnya
Bhn2 Tumbuk/Blend
5 biji cili api merah..kepedasan ikut suka
2 biji cili besar merah
1/2 cm kunyit hidup
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara2
-masukkn ikan dlm periuk bersama dgn bhn2 tumbuk n tempoyak..gaul sebati kemudian perap selama 5 minit
-masukkn serai n air secukupnya n reneh ats api sederhana kecil
-tambah garam,timun n daun kunyit.biarkn kuah mndidih
-jika ingin kemasaman lebih, boleh tambah asam keping..seimbangkn rasa..biar sesedap rs..
***biasanya kk noly didihkn kuahnya trlebih dahulu, baru masukkn ikan.. ni try style dr mmber2 blogger lain..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan