Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 8 Oktober 2014

DAGING HITAM MADU

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
daging korban yg duk kt peti tu ada balance2 lagi..jom kita tgk resepi simple n sdp ni..terus je le ke resepinya


 Bhn2 Perap
1/2 kg daging..hiris nipis
1/2 cawan kicap manis
2 sdb madu lebah
2 sdb sos tiram
***perap bhn2 di atas selama 15 minit-1/2 jam

Bhn2 Tumbuk
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/2 cm lengkuag
3 ulas bawang putih

Bhn2 Lain
rempah 4 sekawan,bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1/2 cawan susu cair
1 biji bawang besar..hiris
3 batang serai..ketuk
1 biji tomato..potong dadu kecil/blend (nk jus tomato)
1 sdb serbuk kari
lada besar merah hijau..hiris
air secukupnya
mnyak utk menumis
garam jika perlu



Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan,bhn tumbuk dan serai..tumis hngga naik bau
-masukkn rempah kari..kacau, tambah sedikit air..biarkn seketika
-kemudian masukkn daging perapan tadi dn tomato yg dipotong dadu/blend...kacau n tambah air secukupnya..
-reneh dgn api sederhana..hngga daging lembut
-masukkn bawang ..biarkn seketika
-setelah daging lembut..boleh la tuangkn susu cair n hirisan lada besar merah hijau..reneh dgn api perlahan..hngga kuah memekat mngikut citarasa sndiri...seimbangkn rasa...kk noly x letak garam sbb dh secukup rasa.. ^____^

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA..............

2 ulasan:

  1. mmmm... nampak sedap sangat.... kalaulah saya ada roti jala, rasa nak cicah aje!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amie..cicah apa je pun sdp kn..tq amie sudi jengah kt blog CRN..

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...