daging korban yg duk kt peti tu ada balance2 lagi..jom kita tgk resepi simple n sdp ni..terus je le ke resepinya
Bhn2 Perap
1/2 kg daging..hiris nipis
1/2 cawan kicap manis
2 sdb madu lebah
2 sdb sos tiram
***perap bhn2 di atas selama 15 minit-1/2 jam
Bhn2 Tumbuk
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/2 cm lengkuag
3 ulas bawang putih
Bhn2 Lain
rempah 4 sekawan,bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1/2 cawan susu cair
1 biji bawang besar..hiris
3 batang serai..ketuk
1 biji tomato..potong dadu kecil/blend (nk jus tomato)
1 sdb serbuk kari
lada besar merah hijau..hiris
air secukupnya
mnyak utk menumis
garam jika perlu
Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan,bhn tumbuk dan serai..tumis hngga naik bau
-masukkn rempah kari..kacau, tambah sedikit air..biarkn seketika
-kemudian masukkn daging perapan tadi dn tomato yg dipotong dadu/blend...kacau n tambah air secukupnya..
-reneh dgn api sederhana..hngga daging lembut
-masukkn bawang ..biarkn seketika
-setelah daging lembut..boleh la tuangkn susu cair n hirisan lada besar merah hijau..reneh dgn api perlahan..hngga kuah memekat mngikut citarasa sndiri...seimbangkn rasa...kk noly x letak garam sbb dh secukup rasa.. ^____^
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAA..............
mmmm... nampak sedap sangat.... kalaulah saya ada roti jala, rasa nak cicah aje!
BalasPadamAmie..cicah apa je pun sdp kn..tq amie sudi jengah kt blog CRN..
Padam