Bhn2 Utk Merebus Ikan
1 ekor ikan tongkol..potong ikut suka
2 sudu makan garam kasar
4 keping asam keping/gelugur
air secukupnya.. agk2 paras ikn
mnyak utk mengoreng
***rebus bhn2 di atas dgn api sederhana..hngga mendidih
kemudian..buang air rebusan
biarkn ikan seketika..biar sejuk n kemudian boleh le digoreng
Bhn2 Lain
1 cawan kecil kicap manis..klau nk kuah lebih boleh tambah
2 sd makan sos tiram
rempah 4 sekawan..bnga cengkih,bnga lawang,buah pelaga,kayu manis
mnyak utk menumis(mnyak lebihn gorengn ikan tadi)
air secukupnya..jika perlu
2 keping asam keping
Bhn2 Hiris
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 biji lada besar merah@hijau/cili api
Cara2
-pijarkn mnyak.. masukkn halia n kunyit hidup yg dihiris tadi
-kemudian masukkn bawang besar n putih.. kacau lagi..hnga agk layu
-masukkn kicap, sos tiram n tambah sedikit air..ikut citarasa sndiri..masukkn asam keping
-setelah kuah mendidih masukkn ikan n lada besar.... reneh ats api hngga kuah mndidih..seimbangkn rs..
siappppp
***sebagai tip ikan tongkol direbus trlebih dulu supaya mnghilangkn bisa2 ikan..ni utk mengurangkn alahn bagi ank2 n sapa2 yg ada alahn.. sekiranya tiada alahn..boleh saja ikan ditambah garam n kunyit serbuk dan digoreng terus seperti biasa..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA......................