Assalamualaikum n slm sejahtera.. sepanjang hidup kk noly x pernah jmpa buah ni.. ms kt kg kk noly le Muar, Johor.. dh kawin ngan ore kelate n menetap di kelate, baru le kenal n cuba mkn buah ni..mula2 tu x pandai mkn jg.. sbb buah ni bergetah.. disebabkn kat umah kk noly ada pokok cupu ni.. jadi kena bljr mkn.. aii sdp le plk.. kk noly pun apa lagi mulakn le operasi msk buah cupu ni.. haa ni menu msk sambal style Johor.. style Kelantan.. cominggg soon..di samping kita masak2 jom kita jamu mata ..tgk2 pokok cupu yg tumbuh subur kt sebelah umh ni, cupu masak, sambal buah cupu n cupu yg masih muda.. tentu ramai yg x kenal ngan buah ni mcm kk noly jgk knn...seterusnyaa jom kita terjah resepinya yg simple mimple ni plk..
Bhn2
buah cupu muda(putik)
minyak utk menumis
gula secukup rasa
garam secukup rasa
Bhn2 Blend kasar (blend kering)
1 mangkuk ikan bilis
1/2 mangkuk cili api.. kepedasan ikut suka
5 biji bawang merah/1 biji bawang besar (ikut suka)
3 ulas bawang putih
Cara2
-belah buah cupu.. buang biji n hiris kasar
-pijarkn mnyak.. masukkn bhn2 blend tadi.. tumis hngga kekuning
-masukkn garam n gula
kemudian masukkn buah cupu.. kacau..hngga terbit mnyak
siappppppppppp
***tip dr rakan fb kk noly.. klau nk hilangkn getah buah cupu ni diramas ngan hampas kelapa.. wallahualam..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA...........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan