Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Selasa, 30 September 2014

AYAM MASAK PADANG

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
menu yg mmg sdp..bhn2 pun sng..xnk coloteh bnyk2, jom kita terus ke resepinya

 Bhn2
1/2 ekor ayam..potong ikut suka
2 cawan santan
1/2 cawan susu cair
1 keping asam gelugur
1 batang serai..diketuk
2 cm gula melaka
garam secukup rasa
mnyak utk menumis

Bhn2 Blend
6 tangkai cili kering..rendam air panas
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
10 biji cili api..kepedasan ikut suka
2 batang serai
1 cm kunyit hidup



Cara2
-pijarkn mnyak..tumis bhn2 blend bersama2 serai yg diketuk tadi..hngga terbit mnyak
-masukkn ayam..kacau n tumis hngga ayam berubah warna
-tuangkn sedikit air, garam n gula melaka..tumis hngga ayam 1/2 masak
-kemudian baru la masukkn santan n susu cair..reneh dgn api sederhana kecil..sntsa kacau..
-akhir sekali baru le masukkn asam keping.. sntsa kacau hngga ayam msk n kuah menepati citarasa sndiri
-jika ingin berkuah boleh tambah air secukupnya ye
-seimbangkn rasa..siap
***boleh gantikn santan dgn air sj..n lebihkn sedikit susu cair..
***boleh jg nk gunakn santan sepenuhnya
     

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA........................

Isnin, 29 September 2014

AYAM GULAI TEMPOYAK

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN
musim durian yg lepas pd bulan ramadan..jadi bnyak le buah durian yg x trmakan ..apa kata, kk noly pun operasi le buat lempuk n tempoyak.. tempoyak dpt 2 balang besar..jadi selain buat sambal tempoyak apa kata kita msk gulai tempoyak plk. jom terus ke menu n resepinya


Bhn2
1/2 ekor ayam..bersihkn dgn asam jawa..cuci n toskn
2 batang serai..ketuk
5 sdb tempoyak..ikut selera mngikut bnyk mn kuah n kepekatn
1 helai daun kunyit..siatkn atau daun kesum..ikut suka
garam secukup rasa
secubit gula (kk noly x letak pun)
air secukupnya

Bhn Blend/Tumbuk
10 biji cili padi (kepedasan ikut selera sndiri)
1 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih



Cara2
-masukkn bhn blend, tempoyak n air dlm periuk..n msk ats api sederhana
-setelah kuah mndidih, masukkn ayam,serai n reneh ats api sehingga ayam hampir masak
-tambah garam n air jika perlu dn kemudian masukkn daun kunyit/daun kesum
-biarkn seketika..seimbangkn rs.. sedappppp hngga mnjilat jari

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.......................

Jumaat, 26 September 2014

PETOLA TUMIS AIR

Assalamualaikum n slm sejahtera
menu kali ni.. petola tumis air.. mnyegarkn..lawan ngan sambal belacan, ikan/ayam goreng..pas tu tambah lagi ikan kering/ikan masin/ikan pekasam goreng..nasi panas..fuhhh x trkata... jom terus ke resepi mudah ni


Bhn2
isi ayam secukupnya..ikut suka
3 batang petola..buang kulit
1 batang timun..hiris ikut suka
1/2 batang karet..potong ikut suka
1 biji kentang..potong dadu ..sederhana besar
1 biji tomato..belah 4
30 gm suhun..rendam air
2 sdb sos tiram
air secukupnya
minyak utk menumis
garam secukup rasa

Bhn2 Hiris
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih



Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn hirisan bawang putih n bawang merah..tumis hngga kekuningn
-masukkn hirisan isi ayam.. kacau seketika..hngga isi ayam berubah warna
-tuangkn air secukupnya..masukkn kentang,tambah garam n sos tiram..biar hngga kentang empuk
-masukkn karet,petola n timun..biarkn hngga kuah hampir mendidih..masukkn suhun..setelah kuah mndidih..seimbangkn rs..tutup api

siapppppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA...........................



Khamis, 25 September 2014

ACAR TIMUN TUMIS

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya
resepi sampingn utk nasi tomato,nasi mnyak, nasi beriani n seangkatan dgnnya..Acar timun tumis.. menu simple  penambah seri n pelengkap lagi hidangn2 utama tadi..jom kita terus ke resepinya


Bhn2
2 batang timun..buang empulur..hiris memanjang
1/2 batang karet..hiris memanjang
1 biji lada merah besar..buang biji
3 biji bawang merah..biarkn sebiji2
3 ulas bawang putih ..biarkn sebiji
1 sdb serbuk kari
1 cm halia..racik memanjang
2 sdb cuka
sedikit serbuk kunyit
1 sdk biji sawi
gula secukup rs
garam secukup rasa
sedikit mnyak

Bhn2 Tumbuk/Blend
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih





Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn halia racik..kacau seketika..kemudian masukkn bhn2 tumbuh/blend, tumis hngga kekuning..masukkn bawang merah n putih yg dibiarkn sebiji2 tadi
-masukkn serbuk kari n tuang sedikit air..kacau..masukkn biji sawi,serbuk kunyit,garam,gula n cuka.. kacau lagi..tambah sedikit air.. jika perlu.
-masukkn timun karet n hirisan lada.. kacau seketika.. seimbangkn rasa
siappppppp...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.........................

Rabu, 24 September 2014

POTATO FRITTERS

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya
skrng potato fritters melanda fb.. jadi kk noly xmau ketinggaln nk mncuba lah jg..banyak versi..dr kawan2 fb.. jadi kk noly satukn semuanya..tu yg mcm meriah je kn sayur2n tu..sebenarnya ikut suka kita nk letak sayuran apa pun.. resepi ni kk noly tambah penggunaan tepung2 tu..mungkin sayuran yg kk noly gunakn agk banyak..jom kita tgk resepinya


Bhn2
3 biji kentang..sagat/hiris memanjang
1/2 batang karet..sagat/hiris memanjang
kobis..racik halus
daun bawang..racik halus
1 biji bawang besar..hiris halus
1 batang lada besar merah..hiris halus (x letak sbb ada ank kecik)
4 sdb tepung jagung(kk noly tambah 2 sdb)
3 sdb tepung gandum(kk noly tambah 2 sdb)
1 biji telur
udang secukupnya..buang kulit n potong kecil2..(sukatan ikut suka)
serbuk lada sulah
garam secukup rasa
minyak


Cara2
-satukn semua bhn2 di atas kecuali mnyak ..gaul sebati..tambah sedikit air..nk bgi rata
-pijarkn minyak n sudukn dah goreng..biar agk2 leper sikit..
-balik2kn hngga msk n kekuningn..angkat n toskn mnyak
siappppp
hidang brsama sos kegemaran msg2..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA..............

Isnin, 22 September 2014

AYAM MASAK MERAH

Assalamualaikum n slm sejahtera pengunjung CRN
ayam msk merah mmg feberet ank2 kk noly.. bnyk versi ayam msk merah ni.. haa ni slh satu versi yg boleh kk noly share di sini.. jom kita terus ke resepinya


Bhn2
1 ekor ayam..potong ikut suka
serbuk kunyit secukupnya
garam secukup rs..
mnyk utk mngoreng
***goreng ayam 3/4 msk.. ketepikn

Bhn Blend
2 biji bawang besar
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 batang serai
lada kering secukupnya..(kepedasn ikut selera sndiri)

Bhn2 Lain
1/2 cawan susu cair
4 sdb cili sos
1 cm halia..ketuk sikit je
2 cm gula melaka
2 sdb kismis
biji gajus..digoreng..ms ni x letak..(xde pun xpe)
gula pasir secukup rs
garam secukup rasa





Cara2
-pijarkn mnyak.guna mnyak gorengn ayam tadi..masukkn bhn2 blend n halia..tumis hngga terbit mnyak
-masukkn gula melaka, gula,garam.. biar terbit mnyak n kuah memekat n brkilat..
-kemudian tuangkn sos cili n kismis....kacau lagi..
- masukkn gorengn ayam tadi n tuangkn susu cair.. tambh air jika perlu
-reneh dgn api perlahan..biar kuah memekat mngikut selera sndiri..
-masukkn biji gajus goreng ..kacau rata..
-seimbangkn rs.. sesedap mngkin..
siappppppp...


***rasa msti ada kemanisannya ok.. 
boleh sajikn bersama2 nasi tomato,nasi mnyak n seangkatan dgnnya brsama2 acar kegemaran..
nasi putih pun sodap.. ^___^V

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA......................

DAGING MASK HITAM ALA SARAWAK

Assalamualaikum n slm sejahtera pengunjung blog CRN
menu yg femes di bumi kenyalang.. daging msk hitam..
sebenarnya kk noly pernah tinggal di Sarawak selama 7 thn..mngikut suami kk noly yg ditugaskn mngajar di sn.. tambah 3 org cahayamata di Sarawak..kk noly menetap lama di 3 buah negeri..negeri kelahiran kk noly Johor..dpt ank 2 org, Sarawak 3 org n Kelantan 3 orang.. klau bnyk negeri lagi, maka bnyk n berlainan la no siri ic kelahiran ank kk noly...haha..sebenarnya resepi ni kk noly dh tambh sini sikit, sn sikit..ikut kesesuain bhn2 yg ada kt umh... klau di Sarawak diorng gn gula apong..gula tu pekat cair..x mcm gula melaka@nise...ikut kesesuaian la ea.. jom kita terus ke resepinya...


 Bhn2 Perap
1/2 kg daging.. hiris nipis
1/2 cawan kicap pekat manis..ikut suka nk hitam bnyk mn ok...
2 cm gula melaka..tumbuk lumat..(boleh gn gula apong/nise)
***campur n gaul rata bhn2 di atas.. perap selama 1/2 jam @ lebih

Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
3 batang serai
20 batang cili kering....rendam air panas..kepedasan ikut suka

Bhn2 Tumis
3 biji bawang merah..hiris nipis
2 ulas bawang putih hiris nipis
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis

Bhn2 Lain
2 biji tomato segar..blend
1/3 cawan kismis..rendam air..tos n blend
2 sdb kerisik
2 sdb rempah kurma
garam secukup rasa
air secukupnya
mnyak utk menumis


Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn bhn2 tumis..tumis hngga bawang agk kekuningn
-tuangkn bhn2 blend..n tumis hngga trbit minyak
-tuangkn tomato yg diblend ..kacau lagi
-masukkn rempah kurma..n tambah sedikit air..kacau
-setelah bhn2 tumis wangi n terbit mnyak..masukkn perapan daging n tuang sedikit air
-reneh daging dgn api sederhana..kacau..hngga daging empuk..tambah air jika perlu..
-setelah kuah agk memekat..masukkn kismis yg siap diblend..kacau lagi
-akhirnya masukkn kerisik, tambah garam jika perlu n seimbangkn rasa..

siapppppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA......................


Khamis, 18 September 2014

SEMUR AYAM

Assalamualaikum n slm sejahtera
semur ayam la plk.. menu ni seakan2 msk kicap or msk kicap ros.. tapi ada sedikit beza...semur ayam ni resepi dr org jawa la kot.. sbb kt kg kk noly di Muar, Johor, mmg resepi ni x asing.. biasa jumpa.. sapa2 yg nk pedas boleh tambah dgn cili kering blend, lada sulah or serbuk lada hitam..klau ada ank kecik, xyah buh la kn..takut pedas... ank2 kk noly mmg suka menu ni.. jom kita terus ke pic n resepinya...



Bhn2
1/2 ekor ayam..potong kecil
garam
serbuk kunyit
***gaul ayam+serbuk kunyit + garam.. goreng basah..3/4 msk

Bhn2 Lain
1/2 cawan kicap manis(klau nk kuah lebih, boleh tambah)
3 kuntum bunga lawang
2 cm kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 sdb serbuk kari
2 biji tomato..ditumbuk kasar/blend
2 biji kentang..belah 6 ..digoreng
cili api..sebiji2@lada merah n hijau besar dipotong
1 cawan santan/setengah cawan susu cair..(ikut suka)
air secukupnya
mnyak secukupnya

Bhn2 Tumbuk/Blend Kasar
1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup

Bhn2 Hiris
1 biji bawang besar..belah 6
1 biji tomato..belah 4



Cara2
-pijarkn minyak..ambil lebihan gorengn ayam tadi
-masukkn rempah 4 sekawan,bnga cengkih,bnga lawang,kayu manis,buah pelaga
-masukkn bhn2 tumbuk/blend.. tumis hngga kekuningn
-masukkn tomato yg ditumbuk/blend..tumis lagi..hngga wangi
-masukkn rempah kari..kacau n tuangkn sedikit air..tumis hngga terbit mnyak
-tuangkn kicap manis n sedikit air..
-masukkn ayam n gaul rata..kacau n tuangkn santan/susu cair..
-reneh ats api perlahan...boleh lah masukkn kentang goreng, hirisan bawang besar, tomato n cili
-kacau2 sebentar n kuah mngikut citarasa..tambah garam jika perlu..xyh pun ok..seimbangkn rasa
taraaaaaaaaa.. siap n boleh dihidangkn ..ank2 pasti suka....

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA....................................

KEK BELANG MILO

assalamualaikum n slm sejahtera
mmbaking lagi.. kali ni kk noly menerai kek belang2 plk.... tgk stok yg ada di rumah ..n mulakn operasi mmbelang.. jom kita tengok pic n resepinya...


 Bhn2
5 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 sdk baking powder
1 cawan gula kastur
40 gm susu cair(1/4 cawan)
1 sdb susu pekat manis
1 sdb ovalette
1/2 cawan minyak jagung/masak
1 sdb coklat emulco
2 sdb serbuk milo
1 sdk esen vanila




Cara2
-panaskn ketuhar trlebih dulu
-ayak tepung + baking powder..ketepikan
-pukul telur + gula.. hngga kembang
-masukkn ovalette..pukul lagi
-kemudian tuangkn susu cair,susu pekat n esen vanila..pukul lagi.. 5 minit
-masukkn tepung sikit demi sedikit, pukul n gaul rata..
-akhirnya tuang minyak jagung..pukul lagi..nk bagi rata je
-asingkn adunan kpda 2 bahagian.. satu bahagian dicampur dgn coklat emulco n serbuk milo(ayak) kacau rata..n sebahagian adunan lagi dibiarkn warna asal
-senduk aduanan asli 2 sdb n letakkn ditengah2 loyang yg siap digris minyak..n selang selikn dgn adunan milo...berselang seli sehingga semua aduanan selesai..
-bakar adunan dengan suhu 150'c selama 50 minit- 1jam or hngga kek msk

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAA......................


IKAN ACAR BERCUKA

Assalamualaikum n slm sejahtera semua
ikan acar bercuka.. mmg ngam .. simple n sdp lagi.. rs2 kk noly pernah post menu ni.. tapi kali ni lain dr sikit resepi dr dulu... jom kita terus ke resepinya...


Bhn2
ikan ..ikut suka..
serbuk kunyit
garam
2 sdb tepung jagung
***gaul ikan bersama serbuk kunyit,garam gaul n masukkn tepung jagung.. goreng


Bhn2 Lain
2 batang cili hijau..potong
2 batang cili merah..potong
2 biji tomato segar..potong dadu
1/2 batang karet..potong ikut suka
5 biji bawang merah..biarkn sebiji2
2 ulas bawang putih,,biarkn sebiji2
1 batang serai..diketuk
1-2 sdb cuka ..agk2 ye
2 sdb sos tiram
1 sdk biji sawi
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Bhn2 Hiris
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia ..



 Cara2
-pijarkn sedikit minyak..tumis bhn2 hiris n serai.. hngga agk gareng
-masukkn tomato..biarkn hngga tomato hancur..masukkn biji sawi, karet,bawang merah n putih yg dibiarkn sebiji2 tadi.. biar bawang2 tu agk layu
-boleh le tuangkn air secukupnya,cuka sos tiram garam, gula ,hirisan lada.. bila kuah mndidih.. boleh le masukkn ikan goreng tadi
-biarkn seketika n seimbang rasa..biar terasa masam manis ye.. siap..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA.................

Selasa, 16 September 2014

AYAM PERCIK MADU

Assalamualaikum semua n slm sejahtera pengunjung blog CRN
ayam percik la plk.. versi power.. brmadu la plk ayam percik kali ni... mmg sdp.. klau x percaya try resepi ni.. nyamannnnnn bak kata org Sarawak... jom kita terus ke resepinya...


Bhn2
1 ekor ayam.. belah 4..kelar2kn sikit
2 cawan santan
2 sdb madu lebah
2 sdb sos tiram
gula secukup rasa
garam secukup rasa
mentega secukupnya


Bhn2 Blend
7 tangkai cili kering (kepedasan ikut suka)
2 cm kunyit hidup
2 cm halia muda
3 batang serai
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 helai daun kunyit



Cara
-panaskn 2 sdb mentega.. tuangkn bhn2 kisar ..tumis hngga wangi..
-masukkn garam n gula
-tuangkn santan..sntsa kacau..
-masukkn sos tiram n madu lebah.. reneh ats api hngga kuah terbit mnyak..ketepikn
-dgn mnggunakn kuali non-stick, sederhanakn api..pijarkn 1 sdb mentega..layur ayam dlm kuali..balik2kn hngga ayam agk kekuningn..
-kemudian lumurkn ayam dengan kuah percik tadi, biar rata..
-masukkn ayam dlm ketuhar n bakar dgn suhu 200'c selama 10-15 minit or hngga ayam masak..
 (jika ayam dibakar mnggunakn bara api arang/kayu..mesti balik2kn ayam pd kedua2 permukaan hngga ayam msk)
-ketika mnghidang, bolehlah tuangkn kuah percik atas ayam..
siappppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA........................

KEK SPAN

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN.. kek span.. rs2 bnyak dh resepi kek span pd post yg lps2.. kk noly mmg suka kek ni.. jadi lagi bnyk resepi, lagi bagus.. kita tau mn resepi kesukaan kita.. ni slh satu resepi yg x rugi di'try'.. mmg lmbut keknya.. tinjau2 resepi di mr google dr rkn2 blogger.. n setelah kk noly tambah sana tambah sini mngikut bhn2 yg ada di rumah.. haa ni le hasilnya...jom le kita terus ke resepinya...





Bhn2
4 biji telur
130 gm tepung kek/gandum
1 sdb tepung jagung
100 gm gula halus/kastor
1 sdb ovelette
1 sdk baking powder
40 gm susu cair
2 sdb mentega.. cairkn ats api kecil
1sdk esen vanilla





Cara2
-panaskn ketuhar
-ayak tepung kek + tepung jagung + baking powder..
-dlm bekas besar satukn campuran tepung tadi, telur, ovelette, gula..
-pukul dgn kelajuan rendah hngga sebati
-tinggikn kelajuan n pukul selama 5 minit
-tuangkn susu cair n esen vanilla dlm adunan n pukul selama 5 minit lagi..
-tuangkn mentega yg dicairkn tadi .. pukul dgn kelajuan rendah utk meratakn adunan sj
-tuangkn adunan dlm loyang(kk noly gn loyang non-stick)
-bakar adunan dgn kepanasn 140 'c selama 20 minit pertama n tambahkn kepanasan ke 150'c selama 20 minit lagi or hngga kek masak..
-sesudah kek msk keluarkn dr oven n telangkupkn ats redai sesudah kek sejuk boleh le sm2 kita jamu selera...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRCINTA N TRSYG

DAAAAAAAAA..............

Ahad, 14 September 2014

SUP IKAN KERISI

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya
menu feberet kk noly.. ikan kerisi antara ikan kesukaan kk noly.. dagingnya yg putih n lemak.. dpt plk ikan tu bersaiz agk besar.emm mmg manis sgt2.. menu ni kena gandingkn dgn sambal kicap baru ngam... menu2 sup mmg kena ada sambal kicap.. gandingan dr negeri kk noly Johor..suami kk noly org Kelantan, jadi klau digandingkn ngan budu pun jln laju je..jom kita terus ke resepinya yg simple mimple ni..



Bhn2
3 ekor ikan kerisi(sedrhana besar).. potong 2
2 biji kentang.. belah 4
50 gm suhun.rendam dlm air
rempah 4 sekawan.. bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1 sdb rempah kurma (bancuh dgn air)
serbuk lada putih secukupnya
1 bungkus sup bunjut
1 sdb sos tiram
garam secukup rasa
air secukupnya
minyak utk menumis

Bhn Blend
2 cm halia
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Bhn lain
3 biji bawang merah.. } hiris nipis n goreng
2 ulas bawang putih    }
daun sup..




Cara2
-pijarkn mnyak.. masukkn bhn2 blend n rempah 4 sekawan.. hngga bhn2 tadi kekuningn
-tuangkn air secukupnya.. masukkn kentang, sup bunjut, garam, sos tiram, bancuhn serbuk kurma n serbuk lada putih.. biarkn kentang empuk
-perlahankn api n masukkn ikan n suhun
-di kuali lain, goreng hirisan bawang merah n bawang putih..hngga kekuningn n masukkn dlm kuah sup tadi
-masukkn jg hirisan daun sup n seimbangkn rs

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA...................

Khamis, 11 September 2014

AYAM KICAP BERKARI

Assalamualaikum n slm sejahtera semua
resepi mudah2 je kn.. kk noly mmg suka campak2 siap.. sonang keje..x mau bnyak celoteh.. jom le kita terus ke resepinya...



Bhn
1 ekor ayam..potong kecil
serbuk kunyit
garam
** gaul ayam brsama serbuk kunyit + garam n goreng 3/4 msk

Bhn2 Tumbuk Kasar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
2 cm halia

Bhn2 Lain
1/2 cawan kicap manis
1 sdb serbuk kari
2 btng serai.. diketuk
rempah 4 sekawan..bunga lawang,bnga cengkih,buah pelaga, kayu manis
sedikit air asam jawa
air secukupnya
garam.. jika perlu
minyak utk menumis..lebihn mnyak goreng ayam



Cara2
-pijarkn mnyak.. masukkn bhn tumbuk, rempah 4 sekawan.. tumis biar agk kekuningn
-masukkn rempah kari..kacau n tuang sedikit air..
-masukkn serai.. kacau lagi.. tuangkn kicap manis, air asam jawa n tambah air jika perlu
-bila kuah mendidih....masukkn ayam n reneh ats api sederhana.. biar sampai kuah memekat mngikut citarasa sndiri..
-tambah garam jika perlu.. seimbangkn rs.. taraaaaaa siapp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA.................


Rabu, 10 September 2014

KEK MINYAK MARBLE GEBU

Assalamualaikum n slm sejahtera
mmbaking lagi.. kek yg simple tapi sdp utk minum petang kk noly n family hari ni
sebenarnya bnyak resepi kek minyak ni.. kt mr google,mcm sm je resepinya.. jadi kk noly pun buat experiment..tgk bhn2 yg ada kt umh.. trnyata mmg mnjadi n sdp sgt2..en suami kk noly bgi thumb up ..dua2 belah plk tu.. sdg elok manisnya..lembut n gebus bukan main.. terasa coklat emulco n rs manis kek mmg ngammm sgt2.. jom kk noly sharekn resepinya..


Bhn2 (1/2 adunan) loyang 6'
3 biji telur
1/2 cawan gula@3/4 cwn gula ising
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan minyak jagung/mnyak msk
1 sdk baking powder
1 sdk ovellet
3 sdb susu pekat manis
1 sdk esen vanila
sedikit perwarna kuning
1 sdk coklat emulco/pewarna kesukaan



Cara2
-ayak tepung brsama baking powder.. gaul rata n ketepikn
-pukul telur brsama gula.. hngga kembang..
-masukkn ovellet n pukul lagi..sekejap je utk ratakn
-masukkn susu, esen vanila n pewarna kuning.. n pukul lagi
-masukkn campuran tepung sedikit demi sedikit.. pukul @ gaul rata.
-akhirnya tuang minyak n gaul rata..
-tuang adunan dlm loyang yg siap disapu minyak n dialas dgn kertas pembakar
-letakkn coklat emulco/pewarna ats adunan n marblekn ikut kreativiti sendiri
-bakar adunan dgn suhu 150'c-160'c mngikut kesesuaian oven msg2..selama 40 minit or hngga kek msk..



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA...........................


Selasa, 9 September 2014

KEK GULA HANGUS ll

Assalamualaikum n salam sejahtera..
lama kk noly x membaking..  ni timbul balik nk mmbaking.. resepi kali ni kk noly tinjau2 dr rkn2 blogger.. kek gula hangus..emmm kebanyakn resepinya mcm sama je kn.. kek gula hangus dr buku resepi lama kk noly, resepi ihsan kakak kk noly, kebanyaknnya x payah diperam.. resepi kek gula hangus yg tdk diperam ada kk noly kongsikn di blog kk noly ni.. jadi kali ni kk noly nk try jg resepi kek gula hangus yg diperam dr rkn2.. mmg mnjadi sgt2 sarangnya..setelah menerai kek ni, kk noly dpti ada perbezaan antara adunan yg diperam n tdk diperam..kek yg tdk diperam..sarangnya agk halus n lebih lembut brbanding yg diperam lama..sarangnya mmg mnjadi dan berongga lebih besar, lebih liat n lebih kenyal..ikut selera msg2 lah ye....jom kita tgk resepi kek gula hangus/sarang semut/sarang lebah..


Bhn2..utk gula hangus
1 cawan gula pasir (kk noly gn 3/4 cwn)
1 cawan air panas
2 sdb mentega
*- masukkn gula dlm periuk n panaskn guna api sederhana.. hngga keperangan
  - tuangkn air panas.. kacau hngga tiada gula yg brketul2,, tutup api
  - masukkn mentega n kacau hngga mentega cair
  - biar hingga sejuk




 Bhn2 Lain
1 cawan tepung gandum
2 sdk bicarbonate soda
-ayak kedua2 bhn di atas brsama.. kacau n gaul rata

Bhn2 Lain
4 biji telur
1 cawan susu pekat manis
1 sdk esen vanila ( ms ni kk noly x letak pun)... nk haruman yg ori



- pukul telur hngga kembang n pekat
- tuangkn susu pekat manis.. kacau mnggunakn whisk
-masukkn sedikit2 campuran tepung tadi..hngga habis.. kacau mnggunakn whisk
-akhirnya tuangkn gula hangus tadi.. kacau rata..
-tapiskn adunan tadi n peram selama 3-4 jam..
-tuang adunana dlm loyang yg siap digris mentega n bakar selama 45minit-1 jam dgn suhu oven 150'c -160'c mngikut kesesuaian oven msg2
-30 minit pertama kk noly gn api bawah n selebihnya gn api ats bawah

***adunan kek ni boleh jg mnggunakn blender.. ikut kesesuaian mood ms nk msk

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA.......

DAAAAAAAAAAAA...............................

Jumaat, 5 September 2014

SAMBAL TUMIS TELUR SIMPLE

Assalmaualaikum n slam sejahtera semua pengunjung CRN.. menu simple mimple.. jom terus je le ke resepi..


Bhn2
5 biji telur rebus
2 sdb sos tiram
2 sdb cili sos
gula secukup rasa
garam secukup rasa
minyak utk menumis
sedikit air..jika perlu

 Bhn Blend
6 tangkai cili kering..kepedasan ikut citarasa sndiri
4 batang cili besar merah
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih


Cara2
-pijarkn mnyak.. masukkn bhn blend ..tumis
-kemudian masukkn garam n gula..tumis hingga agak garing n trerbit mnyak
-boleh le tuangkn sos tiram n sos cili.. boleh le tambah sedikit air..
-kemudian boleh le masukkn telur rebus.. biarkn seketika sehingga kuah memekat mngikut citarasa sendiri..
-seimbangkn rasa, biar sesedap rs..... siappppp
mudah je knnn...

***TIP BAGI MEREKA YG TIDAK MNGGUNAKN SERBUK PERASA(AJI NO MOTO) DLM MSKN.. MCM KK NOLY LE .. SENARAI DI BAWAH ANTARA YG BOLEH KITA GNTIKN..

1. LEBIHKN PENGGUNAAN BAWANG2.. (MENU KK NOLY MMG BNYK PENGGUNAAN           BAWANG2)
2. TAMBAH SEDIKIT SOS TIRAM
3. TAMBAH SEDIKIT GULA MELAKA
4. GANTIKN DGN SEDIKIT GULA
     MSKN BUKAN SJ LEBIH SEDAP, TAPI LEBIH SELAMAT UTK KELUARGA N ANK2..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA...........................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...