musim durian yg lepas pd bulan ramadan..jadi bnyak le buah durian yg x trmakan ..apa kata, kk noly pun operasi le buat lempuk n tempoyak.. tempoyak dpt 2 balang besar..jadi selain buat sambal tempoyak apa kata kita msk gulai tempoyak plk. jom terus ke menu n resepinya
Bhn2
1/2 ekor ayam..bersihkn dgn asam jawa..cuci n toskn
2 batang serai..ketuk
5 sdb tempoyak..ikut selera mngikut bnyk mn kuah n kepekatn
1 helai daun kunyit..siatkn atau daun kesum..ikut suka
garam secukup rasa
secubit gula (kk noly x letak pun)
air secukupnya
Bhn Blend/Tumbuk
10 biji cili padi (kepedasan ikut selera sndiri)
1 cm kunyit hidup
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara2
-masukkn bhn blend, tempoyak n air dlm periuk..n msk ats api sederhana
-setelah kuah mndidih, masukkn ayam,serai n reneh ats api sehingga ayam hampir masak
-tambah garam n air jika perlu dn kemudian masukkn daun kunyit/daun kesum
-biarkn seketika..seimbangkn rs.. sedappppp hngga mnjilat jari
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA.......................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan