lama kk noly x membaking.. ni timbul balik nk mmbaking.. resepi kali ni kk noly tinjau2 dr rkn2 blogger.. kek gula hangus..emmm kebanyakn resepinya mcm sama je kn.. kek gula hangus dr buku resepi lama kk noly, resepi ihsan kakak kk noly, kebanyaknnya x payah diperam.. resepi kek gula hangus yg tdk diperam ada kk noly kongsikn di blog kk noly ni.. jadi kali ni kk noly nk try jg resepi kek gula hangus yg diperam dr rkn2.. mmg mnjadi sgt2 sarangnya..setelah menerai kek ni, kk noly dpti ada perbezaan antara adunan yg diperam n tdk diperam..kek yg tdk diperam..sarangnya agk halus n lebih lembut brbanding yg diperam lama..sarangnya mmg mnjadi dan berongga lebih besar, lebih liat n lebih kenyal..ikut selera msg2 lah ye....jom kita tgk resepi kek gula hangus/sarang semut/sarang lebah..
Bhn2..utk gula hangus
1 cawan gula pasir (kk noly gn 3/4 cwn)
1 cawan air panas
2 sdb mentega
*- masukkn gula dlm periuk n panaskn guna api sederhana.. hngga keperangan
- tuangkn air panas.. kacau hngga tiada gula yg brketul2,, tutup api
- masukkn mentega n kacau hngga mentega cair
- biar hingga sejuk
Bhn2 Lain
1 cawan tepung gandum
2 sdk bicarbonate soda
-ayak kedua2 bhn di atas brsama.. kacau n gaul rata
Bhn2 Lain
4 biji telur
1 cawan susu pekat manis
1 sdk esen vanila ( ms ni kk noly x letak pun)... nk haruman yg ori
- pukul telur hngga kembang n pekat
- tuangkn susu pekat manis.. kacau mnggunakn whisk
-masukkn sedikit2 campuran tepung tadi..hngga habis.. kacau mnggunakn whisk
-akhirnya tuangkn gula hangus tadi.. kacau rata..
-tapiskn adunan tadi n peram selama 3-4 jam..
-tuang adunana dlm loyang yg siap digris mentega n bakar selama 45minit-1 jam dgn suhu oven 150'c -160'c mngikut kesesuaian oven msg2
-30 minit pertama kk noly gn api bawah n selebihnya gn api ats bawah
***adunan kek ni boleh jg mnggunakn blender.. ikut kesesuaian mood ms nk msk
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAA.......
DAAAAAAAAAAAA...............................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan