assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly...
hari ni kk noly nk msk mknn feveret kanda kk noly.. msk lemak cili api ikan tongkol... ikan tongkol yg siap direbus.. dan digulai selepas tu.. klau biarkn ikan tu semalamn, lgi best,,, mlm ni rebus, esok baru msk...
jom kita tgk resepinya
Bhn2
2 ekor ikan tongkol -potong ikut suka (klau saiz besar 1 ekor je)
3 sdm garam kasar
5 keping asam gelugur
-rebus ikan + garam + asam gelugur (asam keping).. sesudah msk biarkn sejuk..(bila nk msk nnti, ambil ikan
saja, airnya buang)
1 biji kelapa- 3 cwan santan
10 biji cili api-kepedasan ikut suka *
1 cm kunyit hidup *
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 keping asam gelugur
2 batang serai - diketuk
Cara2
-blend bhan2 brtanda *
-santan + bhn blend + asam gelugur + garam
-didihkan atas api dan sentiasa kacau
-bila mendidih msukkan ikan tongkol tadi
-reneh atas api yg perlahan biar kuah terbit minyak.. siap..
***boleh tambah syuran kegemaran seperti timun dan terung....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA...........
NNTI JUMPA LAGI OKEY.. INSYA ALLAH........
Tiada ulasan:
Catat Ulasan