Assalamualaikum n slm sejahtera..ayam goreng msti divariasikn agar rsnya tdk statik...perlu kelainn rasa dan penambahbaikn..jom terus je ke resepinya..
Bhn2
1/2 ekor ayam..potong kecil
serbuk kunyit secukupnya
sedikit serbuk cili/serbuk lada putih/serbuk lada hitam
1 sdb serbuk rempah kari
4 sdb tepung naik sendiri
2 sdb tepung jagung
sedikit air..jika perlu
garam secukup rasa
minyak utk mngoreng
Cara2
- gaul semua bhn2 diatas kecuali minyak..
- pijarkn mnyak, mnggunakn api sederhana kecil n goreng ayam hngga kekuningn..siap
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN OENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA............
Cari Resepi di Sini
Ahad, 16 Ogos 2015
AYAM BLACK PAPPER
Assalamualaikum n slm sejahtera.. ayam,ayam n ayam lagi..menu wajib utk ank2...jom terus ke resepinya..
Bhn2
1/2 ekor ayam..potong kecil
2 sd makan kicap manis/pekat
3 sd makan sos tiram
2 sd makan lada hitam biji, ditumbuk..boleh tambah/kurangkn..ikut selera
1 sd makan tepung jagung..dibancuh dgn sedikit air
garam secukup rasa
sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Bhn2 Hiris
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara2
- pijarkn mnyak..masukkn halia yg dihiris tadi,,biar agk layu..
- masukkn hirisan bawang merah,bwg putih n bwg besar..goreng hngga kekuningn n wangi
- masukkn ayam..kacau..masukkn sedikit air..tutup kuali..biarkn ayam masak..kacau sekali sekala..
- setelah ayam hmpir masak..boleh le masukkn lada hitam yg siap ditumbuk tadi..sos tiram n kicap..kacau
- akhirnya masukkn garam secukup rasa dan boleh le tuangkn bancuhn tepung jagung tadi..kacau hngga kuah brkilat n memekat mngikut citarasa sndiri
***** jika suka boleh tambh tomato biji,karet, bnga kobis..ikut selera
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.................
Bhn2
1/2 ekor ayam..potong kecil
2 sd makan kicap manis/pekat
3 sd makan sos tiram
2 sd makan lada hitam biji, ditumbuk..boleh tambah/kurangkn..ikut selera
1 sd makan tepung jagung..dibancuh dgn sedikit air
garam secukup rasa
sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Bhn2 Hiris
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
Cara2
- pijarkn mnyak..masukkn halia yg dihiris tadi,,biar agk layu..
- masukkn hirisan bawang merah,bwg putih n bwg besar..goreng hngga kekuningn n wangi
- masukkn ayam..kacau..masukkn sedikit air..tutup kuali..biarkn ayam masak..kacau sekali sekala..
- setelah ayam hmpir masak..boleh le masukkn lada hitam yg siap ditumbuk tadi..sos tiram n kicap..kacau
- akhirnya masukkn garam secukup rasa dan boleh le tuangkn bancuhn tepung jagung tadi..kacau hngga kuah brkilat n memekat mngikut citarasa sndiri
***** jika suka boleh tambh tomato biji,karet, bnga kobis..ikut selera
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.................
Rabu, 5 Ogos 2015
AYAM BUTTERMILK PEDAS
Assalamualaikum n slm sejahtera..ayam buttermilk biasanya brwarna putih..tapi kk noly tabah sn, tambah sini..nk bagi pedas, utk mereka yg gemar pedas.trnyata mmg sdp n marbeles..jom terus ke resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam (ambil isinya shja)...potong kecil
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rs
1 sdt serbuk kari
Sedikit serbuk lada hitam/lada putih
~~gaul semua bhn2 diatas..biarkn seketika
Bhn2 Lain
3 sdb tepung gandum
3 sdb tepung jagung
1@2 biji telur..pukul sedikit
50 gm butter (3 sdb)
1 biji bawang besar..racik halus
3 biji bawang merah..racik halus
3 ulas bawang putih..ketuk n racik halus
10 biji cili api..hiris halus..kepedasan ikut suka
1 biji tomato..potong dadu
1 biji tomato..blend
3 pelepah daun kari
2 sdb serbuk kari
1 sdb serbuk cili
1 tin susu cair
Minyak secukupnya
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara2
- pijarkn mnyak secukupnya..agk2 tenggelam ayam
- gaul rata kedua2 tepung
- ambil ayam yg siap diperap seketika tadi lalu celupkn dlm telur dn lumurkn atas campuran tepung tadi..goreng hingga kekuningn..hingga ayam habis
- menggunakn kuali brlainn..pijarkn butter..biar hingga cair n berbuih..masukkn bawang putih..biar kekuningn
- kemudian masukkn racikn bawang besar n bwg merah..biar kekuningn..kemudian masukkn daun kari..
- tambahkn serbuk kari n serbuk cili..api biar sntsa perlahan..tambah tomato blend dn kacau.tambah sedikit air jika perlu..setelah terbit mnyak..boleh masukkn tomato yg dipotong dadu n hirisan cili api..kacau sebentar
- tuangkn susu cair n tambah garam secukup rs
- kemudian boleh le masukkn gorengn ayam dn kacau hngga kuah memekat n mngikut citarasa sndiri..
- boleh nk tambah kiub pati ayam, jika suka..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA............
Bhn2
1 ekor ayam (ambil isinya shja)...potong kecil
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rs
1 sdt serbuk kari
Sedikit serbuk lada hitam/lada putih
~~gaul semua bhn2 diatas..biarkn seketika
Bhn2 Lain
3 sdb tepung gandum
3 sdb tepung jagung
1@2 biji telur..pukul sedikit
50 gm butter (3 sdb)
1 biji bawang besar..racik halus
3 biji bawang merah..racik halus
3 ulas bawang putih..ketuk n racik halus
10 biji cili api..hiris halus..kepedasan ikut suka
1 biji tomato..potong dadu
1 biji tomato..blend
3 pelepah daun kari
2 sdb serbuk kari
1 sdb serbuk cili
1 tin susu cair
Minyak secukupnya
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara2
- pijarkn mnyak secukupnya..agk2 tenggelam ayam
- gaul rata kedua2 tepung
- ambil ayam yg siap diperap seketika tadi lalu celupkn dlm telur dn lumurkn atas campuran tepung tadi..goreng hingga kekuningn..hingga ayam habis
- menggunakn kuali brlainn..pijarkn butter..biar hingga cair n berbuih..masukkn bawang putih..biar kekuningn
- kemudian masukkn racikn bawang besar n bwg merah..biar kekuningn..kemudian masukkn daun kari..
- tambahkn serbuk kari n serbuk cili..api biar sntsa perlahan..tambah tomato blend dn kacau.tambah sedikit air jika perlu..setelah terbit mnyak..boleh masukkn tomato yg dipotong dadu n hirisan cili api..kacau sebentar
- tuangkn susu cair n tambah garam secukup rs
- kemudian boleh le masukkn gorengn ayam dn kacau hngga kuah memekat n mngikut citarasa sndiri..
- boleh nk tambah kiub pati ayam, jika suka..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA............
Selasa, 4 Ogos 2015
AYAM MASAK LEMAK
Assalamualaikum n slm sejahtera ..Menu nostalgia kk noly..arwah mak kk noly selalu hidangkn menu ni..al fatihah utk arwah....jom terus ke resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam..potong kecil
4 cawan santan..2 cwn pekat, 2 cwn cair
3 batang serai..dititik
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur/keping
1 sdb serbuk kari
kiub pati ayam..jika suka
Garam secukup rs
Air secukupnya..jika perlu
Bhn2 Blend/Kisar
10 tangkai cili kering..rendam air panas
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
Cara2
- masukkn ayam,bhn blend,serai, serbuk kari dan santan cair dlm periuk..
- rebus bhn2 tadi hngga ayam 1/2 msk..tambah air jika perlu..
- masukkn asam keping,santan pekat n daun limau purut
-tambah garam secukup rs n kiub pati ayam..sntsa kacau
- bila kuat memekat mngikut citarasa sndiri boleh pdmkn api
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA............
Bhn2
1 ekor ayam..potong kecil
4 cawan santan..2 cwn pekat, 2 cwn cair
3 batang serai..dititik
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur/keping
1 sdb serbuk kari
kiub pati ayam..jika suka
Garam secukup rs
Air secukupnya..jika perlu
Bhn2 Blend/Kisar
10 tangkai cili kering..rendam air panas
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm kunyit hidup
Cara2
- masukkn ayam,bhn blend,serai, serbuk kari dan santan cair dlm periuk..
- rebus bhn2 tadi hngga ayam 1/2 msk..tambah air jika perlu..
- masukkn asam keping,santan pekat n daun limau purut
-tambah garam secukup rs n kiub pati ayam..sntsa kacau
- bila kuat memekat mngikut citarasa sndiri boleh pdmkn api
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA............
Langgan:
Catatan (Atom)