menu yg femes di bumi kenyalang.. daging msk hitam..
sebenarnya kk noly pernah tinggal di Sarawak selama 7 thn..mngikut suami kk noly yg ditugaskn mngajar di sn.. tambah 3 org cahayamata di Sarawak..kk noly menetap lama di 3 buah negeri..negeri kelahiran kk noly Johor..dpt ank 2 org, Sarawak 3 org n Kelantan 3 orang.. klau bnyk negeri lagi, maka bnyk n berlainan la no siri ic kelahiran ank kk noly...haha..sebenarnya resepi ni kk noly dh tambh sini sikit, sn sikit..ikut kesesuain bhn2 yg ada kt umh... klau di Sarawak diorng gn gula apong..gula tu pekat cair..x mcm gula melaka@nise...ikut kesesuaian la ea.. jom kita terus ke resepinya...
Bhn2 Perap
1/2 kg daging.. hiris nipis
1/2 cawan kicap pekat manis..ikut suka nk hitam bnyk mn ok...
2 cm gula melaka..tumbuk lumat..(boleh gn gula apong/nise)
***campur n gaul rata bhn2 di atas.. perap selama 1/2 jam @ lebih
Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
3 batang serai
20 batang cili kering....rendam air panas..kepedasan ikut suka
Bhn2 Tumis
3 biji bawang merah..hiris nipis
2 ulas bawang putih hiris nipis
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
Bhn2 Lain
2 biji tomato segar..blend
1/3 cawan kismis..rendam air..tos n blend
2 sdb kerisik
2 sdb rempah kurma
garam secukup rasa
air secukupnya
mnyak utk menumis
Cara2
-pijarkn mnyak..masukkn bhn2 tumis..tumis hngga bawang agk kekuningn
-tuangkn bhn2 blend..n tumis hngga trbit minyak
-tuangkn tomato yg diblend ..kacau lagi
-masukkn rempah kurma..n tambah sedikit air..kacau
-setelah bhn2 tumis wangi n terbit mnyak..masukkn perapan daging n tuang sedikit air
-reneh daging dgn api sederhana..kacau..hngga daging empuk..tambah air jika perlu..
-setelah kuah agk memekat..masukkn kismis yg siap diblend..kacau lagi
-akhirnya masukkn kerisik, tambah garam jika perlu n seimbangkn rasa..
siapppppp
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA......................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan