Laksa Penang(tlh di alter mngikut citarasa fmily sy)..
LAKSA PENANG
Bhn2
2 paket laksa kering/spaghetti...(sy guna laksa asli yg siap dijual..tnggal sediakn kuahnya sj)di klntn mmg bnyak
1 kg ikan selayang/kembung
bhn blender
50g lada kering (30 batang)
1 labu bawang besar
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm belacan
10 keping asam gelugur(sy biasanya kurangkn x suka trlalu masam)
2 cm lengkuas(diketuk)
3 batang serai(diketuk)
3 kuntum bunga kantan(belah 2)
seikat daun kesum
garam secukup rasa
2 sudu besar gula
sedikit serbuk perasa(jika suka)
ulam2an
daun salad
timun(hiris kecil2 dn memanjang)
nenas(hiris kecil2)
cili apl(hiris kecil)
telur rebus
Cara2
rebus laksa/spaghetti hingga betul2 masak, tos n lumurkn dgn sedikit minyak zaitun/mnyak sayuran pn ok supaya tdk melekat
rebus ikan..setelah sejuk sedikit asingkn isi n blender(air rebusan jgn buang ok)
utk bhn kuahnya..
masukkan bhn blender dlm periuk, masukkan air rebusan ikan , masukkan jg ikan yg siap diblender..masukkan air agk2 tdk trlalu cair n tdk trlalu pekat(tulang2 ikan tdi, buang bahagian kepala kemudian tulang diblend, tapis dn ambil airnya) masukkn sekali dlm periuk..panaskan atas api. sementara itu masukkan asam gelugur,lengkuas, serai,bunga kantan n daun kesum,garam n gula..
setelah mendidih boleh le dihidangkn bersama2 bahan ulaman tadi...sruuuppp..mmg sedap...
SELAMAT MENCUBA
MMSK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan