Jom kita tgk resepinya..
Bhb2 A
150 gm tepung beras
70 gm tepung ubi kayu
650 ml santan cair
3 sdb gula pasir
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan..simpulkn
Bhn Inti
150 gm gula melaka..hiris halus
200 ml pati santan
Bhn Utk Mmbungkus
daun pisang secukupnya..dilayur n dikerat 20 x 24 cm prsegi
lidi / penyungkil gigi (utk menyemat daun bungkusan)
Cara2
*satukn semua bhn2 A n msk ats api kecil..hngga memekat..sesudah pekat, biarkn seketika..biar suam2 dulu
*ambil daun pisang n sendukkn bhn tepung tadi..leperkn sedikit n kemudian masukkn bhn inti dlm adunnan (2 sdb gula melaka)
*tuangkn sedikit pati santan dlm inti tadi n bungkus adunan sprti mmbungkus tapai..
* kemaskn bungkusan tadi n kukus selama 25 - 30 minit..
*anggaran kuih yg trhasil antara 6 - 7 biji.
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA..................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan