Assalamualaikum w.m.t.. utk pengunjung setia CiptaRasa Noly, yg kk noly hormati....
lama dh kk noly x homemade sendiri bebola ayam ni.. dulu ms kecik2 selalu tolong kakak kk noly msk bebola ikan n ayam..buat sup.. mmg sdp..ye le zmn kecik2 mulut tu manis je.. semua sdp..betul x...
tanpa buang ms, jom kita tgk resepi n hasilnya..
Bhn2
150 gm isi ayam (blend kering)
2 sdm susu cair
1 biji telur (pukul sikit je) x pukul pn okey je
25 gm tepung ubi ( 3 sdm) / tepung jagung (nk gabung kedua2 tepung pun boleh)
1/2 sdt garam (secukup rasa lh ye)
sedikit serbuk lada sulah
1 sdt serbuk pati ayam / serbuk rempah sup perasa ayam
cara2
-campurkn isi ayam, susu cair, garam, serbuk pati ayam, lada sulah n telur.. gaul biar sebati..
-masukkn tepung ubi n gaul sebati..(guna tgn..lagi lm mngaulnya lagi bagus..lebih kenyal)
-panaskn air rebusan.. bila mndidih masukkn bebola (kk noly msk kuah sup n masukkn bebola terus ke kuah
sup.. lgi sdp).. bila bebola tu timbul..siap..
***boleh terus masukkn bebola dlm kuah yg kita nk msk, sup sayur ke, or apa je le
***klau nk disimpan n digunakn bila2 perlu, boleh le direbus dlm air biasa je
***tip membentuk bebola ayam.. ambil adunn tadi. dgn mnggunakn tgn..picit perlahan2 sehingga keluar dri
celah2 tgn antara ibu jari (seperti kita main buih sabun nk jadikn belon) ..dgn mnggunakn sudu ambil
bebola yg trbentuk tadi n masukkn dlm periuk rebusan.. teknik ni senang n bebola berbentuk cantik.. nnti
ada masa kk noly tunjukkn caranya bila update blog kk noly..
okey
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,
JMPA NNTI.. INSYA ALLAH..........
Tiada ulasan:
Catat Ulasan