Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 2 Januari 2013

TALAM JAGUNG


Assalamualaikum.. jmpa kita sekali lgi...
ankanda2 kk noly mmg suka ngan kuih yg brasaskn jagung... puding jagung mmg sering kk noly msk buat juadah family trsyg... tapi kali ni kk noly nk masak kuih yg brasaskn jagung jg... Talam Jagung..
jom kita tinjau dulu resepinya...

bhn2

Lapis Bawah

1 cawan tepung beras
3 sdm tepung kastard
1 sdm tepung jagung
2 cawan santan
3/4 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
1 1/2 cawan jagung dlm tin (cream style)
sedikit pewarna kuning
secubit garam

cara2

-panaskn periuk kukusan
-campurkn dlm mangkuk, semua lapisan bawah kecuali jagung dlm tin
-kacau dgn mnggunakn whisk hngga gula hancur..
-tapiskn n masukkn dlm periuk n panaskn atas api sederhana 
-masukkn jagung dlm tin..kacau hngga adunn pekat sedikit n tuang dlm loyang yang siap disapu dgn minyak  
 n dialas dgn plastik (plastik biar melepasi loyang..mudah ms nk mngeluarkn kuih nnti)
-tutup loyang dgn aluminium foil n kukus adunn bawah selama 1/2 jam
-sementara tu buat le adunn utk lapisan atas plk


Lapis Atas

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sdm tepung jagung
1 sdm tepung ubi 
1 biji telur
2 cawan santan pekat
2 helai daun pandan (kerat n diblend dgn santan pekat tadi n tapiskn) xde pn xpe je
2 sdm gula pasir
sedikit pewarna hijau
1 sdt garam or secukup rasa.. 

cara2

-campurkn semua bhn lapisan atas.. kacau n tapiskn
-masukkn dlm periuk n kacau hngga pekat sedikit (naik wap) kejap je
-tuangkn lapisan ats dlm loyang yg trsedia lapisan bwh tadi...
-kukus lebih kurang 20 minit or hngga kuih msk
-biarkn kuih betul2 sejuk dn boleh le dipotong n disajikn buat family trsyg n tetamu...

***gunakn pisau plastik 
***boleh juga gunakn pisau biasa yg disiram ngan air panas, pisau biar sntsa basah bila memotong kuih 
      talam ni

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA............
NNTI KITA JUMPA LAGI OKEY..INSHA ALLAH..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...