Rabu, 12 Disember 2012

PAU LEMBUT GEBUSSS


Assalamualaikum semua..
Hari ni request dr anakanda2 pau inti ayam..jom kita mngepau ari ni
resepi ni slh satu yg paling mudah n kpada mmber2 yg xde BM.... cara yg simple sekali...pakai uli ngan tgn n hempas2kn je doh tu..
inti ikut suka lh ye,,boleh inti kaya, kelapa, sambal..ikut selera...

RESEPI (10 biji)

Bhn doh pau

250gm tepung pau(2 1/2 cawan)
1 - 1 1/2 sdt mauripan/yis kering
3 sdm gula pasir
1/2  - 3/4 cwn air panas
3 sdm mnyak jagung/sayuran/matahari

cara2

-bancuh gula + air panas..hngga gula hancur
-satukn tepung pau dgn mauripan(mixer)...gaul rata
-masukkn mnyak..gaul lagi
-masukkn air gula..sedikit2 gaul hngga mnjadi doh(air agk2 tepung x melekat ditgn)
-keluarkn dr mixer n uli dgn tgn selama 15 - 20 minit..(sambil hempas2kn doh pd dulang) lebih lm uli lgi lmbut n gebu..
-biarkn seketika...10 - 15 minit
-bahagikn doh kpada 10 ketul
-leperkn n isikn inti..tutup semula
-alaskn doh yg berinti pada kertas mnyak/daun pisang 2x2 in
-dn letakkn dlm periuk kukusan
-biarkn selama 45 minit / doh benar2 kembang (doh pau sntsa ditutup ngan dulang)
-panaskn kukusan..biar mndidih..letakkn periuk kukusan yg brisi pau tadi pd periuk kukusan yg airnya sedia mndidih..pastikn air telah benar2 mndidih sebelum letakkn kukusan yg brisi pau tadi..
-kukus selama 10 min...
-setelah msk..padamkn api..n agkat periuk kukusan yg brisi pau n keluarkn pau  perlahan2...
siappp n boleh le dihidangkn...
Bestnya mkn pau hangat2,,, lembut gebus gituu..

Inti Ayam

bhn2

1/2 dada ayam(hiris nipis n racik2 hancur)
1 biji kentang(dadu kecil)
2 sdm serbuk kari daging
1 keping asam gelugur
garam secukup rs
serbuk pati ayam/bilis
sedikit gula(jika suka)
sedikit mnyk utk menumis

bhn blend

4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia

cara2

-pijarkn mnyak.. masukkn bhn bleng..goreng kekuningn
-masukkn serbuk kari..kacau.. + sedikit air..kacau..hngga terbit mnyak
-masukkn ayam + kentang + air (air agk2 utk empukkn ayam n kentang)
-tambah garam, serbuk pati ayam/bilis n gula
-gaul hngga setengah msk..masukkn asam keping..
-setelah aym msk..n kuah pekat..seimbangkn rs...siapppppp...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA........
JMPA LAGI NNTI....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan