Bhn2
6 biji telur
6 sdb butter
2 cawan gula pasir / 500 gm (kemanisan ikut suka, kak noly guna 400 gm je)
2 cawan air suam / 500 ml
2 cawan tepung gandum / 500 gm
1/2 cawan / 125 ml susu cair
2 sdt bicarbonat soda
sedikit esen vanila ( ni kk noly sngaja letak sbb suka dgn bau vanilla) xde pun okey
Cara2
-gula pasir digoreng hngga perang.. kemudian tuangkn air suam,,kacau hngga gula hancur n masukkn butter..biarkn sejuk
-tepung diayak brsama2 ngan bikarbonat soda..ketepikan
-pukul telur hngga kembang.. kemudian masukkn esen vanila
-masukkn tepung yg diayak brsama2 b.soda.. sedikit2 n gaul rata..
-kemudian masukkan susu n gula hangus.. kacau rata.. perap selama 1 jam (ni 1st time perap, dulu2 dgn mnggunakn resepi yg sama, kk noly x perap pn..ttp sama jadinya n cantik
-bakar kek dgn suhu 160'c selama 1 jam or hngga kek masak or ikut kesesuaian oven masing2
-pd 1/2 jam pertama kak noly gunakn api bawah saja.. lps tu baru le gunakn api ats bawah hngga kek msk)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA...................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan