Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Jumaat, 12 April 2013

BAULU PERISA PISANG

Assalamaualaikum n slm sejahtera semua.. N3 yg mmg dh lama kk noly igt.. dr zmn kecik2 lagi.. ni le resepi baulu dr kakak kk noly.. selalu kk noly tolong kakak baking kek ni.. dulu kecik2 guna api sabut je.. fuhh sdp tau..klau ada kenduri kendara.. mmg baulu ni le disajikn mudah n sdp..dgn perisa yg pelbagai.. resepi ni kk noly tambah b.powder sikit..memandai je kn kk noly..derhaka pd resepi asal.. klau dulu2 x letak pun.. tetap sdp n gebus.,, jom kita tgk bhn2nya





Bhn2

1 mangkuk telur.. (kk noly guna mangkuk utk 4 biji telur dh penuh 1 mangkuk)
1 mangkuk gula pasir (kk noly kisar halus)
1 mangkuk tepung superfine or gandum *
1 sdt baking powder *
1 sdt perisa pisang
sedikit pewarna kuning
2 sdb mnyak masak





Cara2

-ayak bhn2 bertanda *
-pukul telur n gula.. hngga kembang n putih..15 minit
-masukkn perisa pisang n pewarna kuning..pukul lagi
-masukkn sedikit2 tepung yg siap diayak dgn b,powder.. gaul rata
-akhirnya tuangkn mnyak.. gaul lgi
-tuang adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n disapu dgn mnyak
-bakar adunan dgn suhu 150'c - 160'c selama 45 -50 minit or hngga baulu masak..
-oven perlu dipanaskn trlebih dulu

***boleh gunakn perisa kegemaran lain.. stawbery letak kaler merah. pandan letak kaler hijau, oren letak kaler kuning, rose letak kaler merah, durian letak kaler kuning, jg perisa vanila ..perisa vanila boleh je nk letak kaler apa pun ikut suka..





SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA


2 ulasan:

  1. mmmmm...terbau harumnya perisa pisang...sedap ni buat minum petang!

    BalasPadam
  2. betul tu amie.. kk noly mkn ngan air milo panas kurang manis.. mmg sdp.. :*

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...