Assalamualaikum semuanya
msk lmk cili api ikan tongkol lgi le nmpknya...feberet suami kk noly...
tpi style yg brbeza... mcm2 versi kn.. maklum le..kita yg buat, jdi ikut suka le mood ms msk tu..masuk apa yg ada kt fridge tu.. ada terung, kita masuk terung, ada timun, campakkn timun, ada tomato masuk je..ye x...
jom le kita tgk terus resepinya..
Bhn2
2 ekor ikan tongkol -potong ikut suka (klau saiz besar 1 ekor je)
3 sdm garam kasar
5 keping asam gelugur
-rebus ikan + garam + asam gelugur (asam keping).. toskn airnya
1 biji kelapa- 3 cwan santan
10 biji cili api-kepedasan ikut suka *
1 cm kunyit hidup *
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 keping asam gelugur
2 biji timun (potong ikut suka)
Cara2
-blend bhan2 brtanda *
-santan + bhn blend + asam gelugur + garam
-didihkan atas api dan sentiasa kacau
-bila mendidih msukkan ikan tongkol tadi
-reneh atas api yg perlahan biar kuah terbit minyak.. siap..
sdp mmg sdp..
***klau dpt belimbing buluh lagi ngammm
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..........................
DAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..........................
Masakan ini favourite saya.. :)
BalasPadamzanita..sm ngan en abe noly.. ^__^
BalasPadam