Assalamualaikum semua n slm sejahtera...
srry lah ea.. ni pic lama, x dan kk noly nk post kt blog kk noly.. ni baru brkesempatn nk menaip resepinya.. resepi laksa Johor ni dr adik kk noly.. simple n sdp tau.. dulu2 klau kita mkn laksa, kita guna laksa kering tu kn.. sekarang ni dh moden sikit..rata2 guna spegheti.. pn sdp jg.. kau kt Kelantan ada laksa yg siap dijual dikedai, kita tnggal sediakn kuahnya je...lebih lembut...
resepi ni paling mudah n sdp..xbnyak sgt bhn2nya.. jom kita tgk resepinya
Bhn2 A
1 bungkus spegheti
direbus n tambah sedikit mnyak..hngga lembut n toskn
basuh ngan air biasa, toskn n tuangkn sedikit mnyak zaitun.. gaul rata.. n ketepikn
chap kn spegheti bentuk sanggul dgn mnggunakn garfu
Bhn B (Kuah)
2 keping ikan tenggiri (secukupnyanya..tgk besar mn ikan, klau nk tambah pn boleh)
1 biji bawang besar (belah 4)
1 cm halia (kerat2)
3 ulas bawang putih
*** rebus ikan dgn air secukupnya
tambah bawang n halia pada rebusan tadi (nk guna air rebusan ni)
***bila msk, pilih isi ikan n diblend brsama2 air rebusan ikan sekali ngan bawang2 n halia yg direbus brsama tadi
Bhn Blend
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
5 sdm udang kering (rendam ngan air panas)
5 tangkai lada kering (kepedasn ikut suka) rendam ngan air panas
Bhn2 Lain
1 cm lengkuas (diketuk)
3 sdm serbuk kari
2 keping asam keping
1 kotak santan
gula melaka (secukup rs)
garam (secukup rasa)
Bhn2 Sampingan / Bhn Rampai
tauge secukupnya
timun (racik memanjang)
limau kasturi (belah 2)
kacang panjang (potong kecil2)
daun kesum (hiris halus)
daun selasih (hiris halus)
hirisan bawang besar
sambal belacan
Cara2
-pijarkn sedikit mnyak..masukkn bhn blend, lengkuas. tumis hngga terbit mnyak
-masukkn serbuk kari, ikan yg diblend,asam keping, gula n garam.. tumis lagi
-tuangkn santan n lebihan air rebusan ikan tadi.. kepekatan ikut suka (agak2)
-masukkn sdikit daun kesum,daun selasih.. biarkn kuah memekat
-seimbangkn rs..
***ms mnghidang, taburkn bhn2 samping or bhn2 rampai tadi ..tauge, timun, kacang panjang. limau kasturi, hirisan daun kesum, hirisan daun selasih n sambal belacan
sdp hngga mnjilat jari
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA...................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan