Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 13 Mac 2013

KEK PISANG

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CiptaRasa Noly...
disebabkn bnyak stok pisang di rumah maka menu pisang lagi hari ni.. kek pisang yg lembut n gebu sgt.. anak2 n en abg kk noly kata mmg sdp..mcm beli kt kedai.. ms kanda kk noly balik dr mngajar.. kk noly hidangkn kek pisang ni.. 'noly beli bila kek pisang ni sedap le' tanya kanda kk noly..apa le abg ni.. noly buat sndiri le... ^___^ ..selalu jg kk noly buat kek pisang ni n bnyk resepi yg kk noly try.. alhamdulillah mnjadi elok semuanya.....ni adalah antara resepi yg kk noly suka sbb sdp n lmbut je.. jom kita tgk resepinya





Bhn2

2 cawan tepung gandum *
1 sdt baking powder *
1 sdt bicarbonat soda *
3 biji telur
1 sdt ovellet
secubit garam
3/4 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
1 cwn pisang lenyek (berangan,embun,kapas,emas)
1 sdt esen vanila or esen pisang
2 sdm mentega cairkn bersama2 dgn 1 sdm mnyak msk..jnji cair xyh mndidih..sejukkn





Cara2

-ayak bhn brtanda * ketepikan
-pukul telur,gula n garam hngga kembang / putih..mixer
-masukkan ovellet n esen vanila or esen pisang.. pukul lgi
-masukkn pisang lenyek..kacau sebati..mixer
-masukkn sedikit demi sedikit tepung yg tlh diayk brsama2 baking powder n bicarbonat soda..kacau sebati/mixer
-akhirnya tuangkn mentega yg dicairkn brsama2 mnyak tadi.. kacau biar rata..
-tuangkn adunnan dlm loyang yg siap dialas dgn kertas mnyak n digris dgn mentega or mnyak
-bakar adunnan dlm oven yg tlh dipanaskn trlebih dahulu dgn suhu 160'c selama 40 minit or hngga kek msk..




***adunan ni boleh jg dikukus..selama 1 jam / hngga msk

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.........................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...