Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Khamis, 14 Februari 2013

BAULU CERMAI COKLAT RICE


Assalamualaikum semuanya
pd entri yg lps ada kk noly postkn baulu cermai versi tradisional..
haaa kali ni kk noly post baulu cermai coklat rice/coklat urai
resepi lebih kurang sama, cuma tmbah coklat rice n kk noly x buh parutn limau purut..
jom try tgk resepi ni plk



Bhn2

1 mangkuk telur ayam (pecahkn n masuk dlm mangkuk)
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepung gandum (ayak 3 kali)
1 sdt esen vanila
coklat rice secukupnya
(gunakn mangkuk yg sama saiz utk sukatan telur, gula n tepung)
(jika nk jumlah baulu yg sedikit, guna saiz mangkuk yg kecil..dn begitu le sebaliknya)


Cara2

- pukul telur, gula n vanilla..hngga betul2 kembang (mixer),,(proses ni penting klau x baulu x
  mnjadi)
-panaskn oven dgn suhu antara 150'c-170'c ikut kesesuaian oven masing2 n masukkn acuan baulu yg siap disapu dgn mnyak
-pd adunnan telur tadi, bila dh betul2 kembang.. masukkn tepung sedikit demi sedikit n gaul sebati..guna senduk kayu
-masukkan coklat rice..gaul rata
-sudukn adunnan pada acuan yg siap dipanaskn tadi.. bakar  hngga baulu masak..
- bila dh msk..keluarkn acuan dr oven n keluarkn baulu dr acuan.. kemudian sapu mnyak pd acuan bakar trlebih dulu acuan tadi dlm oven n baru lh masukkn adunn baulu tadi..ulang proses yg sama hngga adunn habis..


SLMT MNCUBA N MMSK

MMSK DGN PENUH KASIH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...