Khamis, 14 Februari 2013

BAULU CERMAI COKLAT RICE


Assalamualaikum semuanya
pd entri yg lps ada kk noly postkn baulu cermai versi tradisional..
haaa kali ni kk noly post baulu cermai coklat rice/coklat urai
resepi lebih kurang sama, cuma tmbah coklat rice n kk noly x buh parutn limau purut..
jom try tgk resepi ni plk



Bhn2

1 mangkuk telur ayam (pecahkn n masuk dlm mangkuk)
1 mangkuk gula pasir
1 mangkuk tepung gandum (ayak 3 kali)
1 sdt esen vanila
coklat rice secukupnya
(gunakn mangkuk yg sama saiz utk sukatan telur, gula n tepung)
(jika nk jumlah baulu yg sedikit, guna saiz mangkuk yg kecil..dn begitu le sebaliknya)


Cara2

- pukul telur, gula n vanilla..hngga betul2 kembang (mixer),,(proses ni penting klau x baulu x
  mnjadi)
-panaskn oven dgn suhu antara 150'c-170'c ikut kesesuaian oven masing2 n masukkn acuan baulu yg siap disapu dgn mnyak
-pd adunnan telur tadi, bila dh betul2 kembang.. masukkn tepung sedikit demi sedikit n gaul sebati..guna senduk kayu
-masukkan coklat rice..gaul rata
-sudukn adunnan pada acuan yg siap dipanaskn tadi.. bakar  hngga baulu masak..
- bila dh msk..keluarkn acuan dr oven n keluarkn baulu dr acuan.. kemudian sapu mnyak pd acuan bakar trlebih dulu acuan tadi dlm oven n baru lh masukkn adunn baulu tadi..ulang proses yg sama hngga adunn habis..


SLMT MNCUBA N MMSK

MMSK DGN PENUH KASIH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan