Assalamaualaikum n salam sejahtera semuanya...menu kali ni mmg menu nostalgia.. arwah mak kk noly selalu msk n kk noly perturunkn ke ank2 kk noly.. semua mmg minat pengat ni..selain mudah n simple cara penyediaannya.. sdp mmg sdp... trigat jg kt arwah abang ipar kk noly..disebabkn xde nm yg khusus utk pengat ni..arwah abg ipar kk noly tu selalu ckp..dik masak pengat 'GEDEGEK'..x tau le..maybe ms mkn pengat ni terasa licin je kot butiran gandum tu..sng nk mkn ..telan je..tu yg dia sebut pengat gedegek.. telan gluk2 .. entah ler..okey le jom kita tgk resepinya..
Bhn2 A
300 gm tepung gandum
air secukupnya
sedikit garam
bhn2 B
3 cawan santan pekat ( dr 1 biji kelapa)
2 cwn santan cair
2 helai daun pandan..carik2 n simpulkn
1/2 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
1 sdt halba
sedikit garam
Cara2
-gaulkn n campurkn semua bhn A..hngga mnjadi doh lembut (mcm adunan jemput2)..ketepikn
-masukkn santan cair dlm periuk n didihkn..guna api sederhana
-setelah mendidih..sudukn adunan tepung tadi sikit2 ke dlm sntan yg mendidih tadi..bentukkn mnjadi butiran kecil2.. hngga habis..kacau sntsa supaya butiran gandum tadi tidak melekat...
-setelah habis semuanya..masukkn santan pekat, gula, garam, halba n daun pandan dlm periuk tadi.. kacau2 sntsa..supaya santan tdk pecah.. setelah mndidih, boleh le padamkn api.. n disajikn samada masih panas or disejukkn dlm peti sejuk trlebih dahulu....
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAA....................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan