Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 30 Jun 2013

LAKSA KELANTAN


Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. menu dr cik siti wan kembang..laksa Kelantan..suami kk noly org Klntan..dan sekarang kk noly dh pun bermastautin di bumi Klntan, mk trpaksa le bljr memsk menu2 Klntan..kali ni, trhasil le laksa kelate dr air tangan org Johor...biasanya di Klntan dh siap trjual laksa..tnggal sediakn kuahnya sj..klau di tmpat lain, trpaksa le buat sndiri laksa tu or beli je laksa kering..

nk cerita nostalgia ms mula2 kk noly jdi menantu ore Kelate ni..mulanya kk noly mmg x pandai mkn laksa ni..ore kelate mkn laksa ni x mnggunakn sudu tapi tangan..ada plk trhidang kepingan belacan n garam pd hidangn tu..setahu kk noly mkn nasi je gunakn tangan..aii mcm mn nk mkn ni..bkn apa ye teman2..biasanya kita mkn menu yg brkuah, mee, laksa Johor..mmg guna garfu n sudu...yg ni mcm mn..akhirnya trpaksa mnta sudu pd tuan rumah yg mnyediakn hidangn ni..sampai sekarang pun kk noly x pandai mnggunakn tgn bila mkn laksa kelate ni..sorryyyy sdp guna sudu, dpt mkn sekali ngan kuahnya..tapi en abe n org kelate kata lebih sdp mkn laksa ni mnggunakn tgn...hehe mmg x pandai..jgn marah..
jom kita tgk resepinya


Bhn2
1 kg laksa

Bhn Kuah Laksa
1 kg ikan selayang(sardin) / kembung..rebus ambil isinya n kisar halus
6 cawan santan pekat (dr 2 biji kelapa)
air secukupnya
2 keping asam keping(gelugur)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa(jika suka)

Bhn Blend/kisar
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sdt lada hitam
1 cm halia


Cara2
*campurkn ikan yg siap dikisar, bhn2 blend, santan n asam keping dlm periuk
*panaskn ats api sederhana
*tambah garam,gula n serbuk perasa..sntsa kacau...
*tambah air secukupnya..kepekatan kuah ikut citarasa sndiri..
*tunggu hngga kuah mndidih..padamkn api..


Sambal Lada
cili api
cuka/limau kasturi
garam n gula secukup rs
***blend bhn2 di atas

Ulam2n
timun..hiris memanjang
kacang panjang..potong kecil2
tauge
bnga kantan..racik halus
daun kesum..mayang halus
kobis..mayang halus

Bhn2 Sampingn Lain
garam
belacan

utk tip..
***utk kuah thn lebih lm..didihkn santan trlebih dulu..kemudian baru le masukkn bhn2 lainnya..n biarkn kuah mndidih sekali lagi...
***supaya kuah x pecah santan,,hendak le sntsa dikacau kuah tu walaupun api sudah dipadamkn.. selang 5 minit, kacau lagi..begitu le brulang2 hngga kuah mula mnyejuk..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAA........................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...