Assalamualaikum n slm sejahtera..
kuih feberet family kk noly.. karipap.. pelbagai cara n resepi karipap ni.. ni resepi karipap campuran 3 tepung..resepi asal kk noly share dr rakan fb kk noly.. Anida Senyum Sokmno.. tq ats resepinya mmg sdp n rangup sgt.. smga yg empunya resepi asal mndapt keberkatn dunia akhirat aamiin..jom kita terus ke resepinya..
Bhn2 A
1/2 kg tepung gandum
50 gram tepung beras (3 sdb)
50 gm tepung ubi(3 sdb)
serbuk lada putih/sulah..
1 sdt gula(x letak pun ok..ms ni kk noly x letak pun)
Bhn2 B
2 sdb marjerin..dicairkn
1/4 cawan minyak masak
Bhn2 C
garam secukup rasa
air suam secukupnya
***bancuh garam dlm air suam biar larut
Cara2
-campurkn semua bhn2 A..gaul sebati
-kemudian tuangkn bhn2 B.. gaul biar rata
-kemudian tuangkn sedikit demi sedikit bhn C..hngga mnjadi doh lembut n kenyal n tdk melekat di tangan
-perap doh selama 1/2 dlm bekas bertutup rapat
-ambil doh n boleh canaikn utk diisi inti kegemaran sendiri..
-goreng karipap dgn api sederhana utk kulit yg cntik..
Inti Ayam
1/2 ekor isi ayam..cincang halus
1/2 biji bawang besar..racik halus
3 biji kentang ..potong dadu kecil
3 sdb serbuk kari daging..boleh tambah/kurangkn
garam secukup rasa
sedikit gula/serbuk tumix/pati ayam/maggi secukup rasa (ikut suka)
minyak utk menumis
air secukupnya
Bhn2 Blend
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara2
-pijarkn minyak..tumis racikan bawang besar..hngga layu..masukkn bhn2 blend..tumis hngga naik bau
-masukkn rempah kari..kacau sebentar, tmbah sedikit air..tumis hngga terbit minyak
-masukkn kentang n ayam..gaul rata..kemudian tambah air secukupnya..
-tambah garam n sedikit gula..biarkn hngga ayam n kentang empuk..
-setelah kuah memekat..seimbangkn rasa..tutup api n biarkn inti sejuk
-baru la memulakn proses mengisi inti karipap..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAA..................
cantik kejadian karipap tu nanti boleh try resepi ni pulak ya Nor
BalasPadamsorry Nooriah lmbt reply..bru nmpak komen ni..ok silakn try mmg rangup sgt..
Padam