Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 18 Januari 2015

GULAI AYAM CIK SITI WAN KEMBANG

Assalamualaikum n slm sejahtera semua..
menu ayam yg mmg marbeles.. jom terus ke resepinya...


Bhn2
1 ekor ayam..potong kecil
2 cawan santan pekat
2 cwan santan cair
2 ketul keledek..saiz sederhana..potong ikut suka
3 sdb serbuk kari..kari daging
2 sdb serbuk kurma..
1 sdb serbuk cili
rempah 4 sekawan..buah pelaga,bnga cengkih,bnga lawang,kayu manis
1 cm gula melaka
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Bhn2 Hiris
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia..(ditumbuk pun ok)

Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara2
-serbuk kari,serbuk kurma n serbuk cili+air..sediakn pes trlebih dulu
-pijarkn minyak..masuk hirisan bawang putih..kemudian masukkn hirisan bawang merah,bwg besar,halia n rempah 4 sekawan..hngga bawang kekuningn
-kemudian masukkn pes rempah2 tadi, biarkn rempah tadi masak n terbit mnyak..masukkn gula melaka..
-setelah rempah masak ..masukkn ayam..gaul rata n tambah santan cair n tuangkn bhn2 blend n keledek.. biarkn mendidih
-setelah ayam hampir masak, boleh le tuangkn santan pekat,asam jawa n garam..
-reneh ats api sederhana..hngga ayam masak n keledek empuk..kepekatn kuah ikut selera sendiri ye..
-seimbangkn rasa..
siap
***bawang2 yg diblend mmg tidak ditumis..ikut style gulai kelate..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA.....................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...