Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Isnin, 18 November 2013

ASAM PEDAS AYAM

Dgn lafaz bismillah pembuka kata..assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung ciptarasanoly.. sebagai ank jati Johor, kk noly x trlepas dr menu asam pedas ni.. ye le menu glemer rakyat Johor katakn..walaupun dh lama meninggalkn bumi Johor n brmastautin di bumi Kelantan, menu ni tetap mnjadi pujaan kalbu..cuma asam pedas ayam ni tlh divariasikn dr asam pedas biasanya hnya ikan je kn..resepi sama kk noly gunakn bila kk noly msk asam pedas ikan sembilang..ada tambahn bhn2 kering...n agk brbeza dr asam pedas ikan..jom kita terus ke resepinya..


Bhn2

1 ekor ayam..potong kecil2
1 cawan air asam jawa (kemasamn ikut citarasa sndiri)
1 ikat daun kesum (ms ni kk noly x letak,,kehabisan stok)
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa
mnyak utk menumis


Bhn2 Blend Basah

lada kering secukupnya (kepedasan ikut citarasa sndiri)
6 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (utk pekatkn kuah)
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan (x letak pun okey je)

Bhn2 Blend Kering

3 sdb ketumbar biji
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1 sdt lada hitam biji (kalau nk lagi hot, letak lebih sikit)
***bhn2 kering disangan trlebih dulu n diblend halus


Cara2

-pijarkn mnyak..klau boleh biar mnyak lebih sikit..supaya bhn blend msk elok n tdk meletup2 bila menumis
-dgn mnggunakn api sederhana tuangkn bhn2 blend basah n tumis hngga terbit mnyak n kemudian masukkn bhn2 blend kering..kacau lagi
-setelah bhn2 tumis msk elok, masukkn ayam..kacau seketika
-tuangkn air asam jawa n air secukupnya..kepekatan ikut citarasa sndiri..klau boleh kuah biar pekat sikit
-masukkn garam n serbuk perasa n renehkn ats api sederhana hngga ayam msk
-akhirnya masukkn daum kesum..biarkn seketika..
-setelah kepekatn kuah mngikut citarasa sndiri, boleh le padamkn api

siappp


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA......................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...