Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya.. kali ni kita tgk menu kampung yg sekali sekala mengenangkn zaman kecik2 kak noly.. duduk kg mmg bnyak kenangnnya.. salah satunya tringat arwah emak kk noly yg selalu masak sayur betik ni.. kadang2 masak tumis macam menu kali ni.. n kadang2 masak air(bening),,letak daun kunyit,, lawan dgn sambal belacan,ikan goreng atau ikan kering goreng mmg meleleh lee,, tambahan pulak kt umah di kg kak noly mmg arwah mak tanam pokok betik.. dah le lebat buahnya,, dia punya saiz ,,fuhhh semangat besar2 n panjang2.. klau betik tu msk ranum..kadang2 arwah mak buat sos.. mmg boleh lawan sos arwah mak dgn sos yg berjenama.. sygnya kk noly x menurun kemahiran buat sos betik yg sdp dr arwah mak.. rugi rasanya... apa2 hal pun insya Allah nnti kk noly tanya kakak2 kak noly..boleh kita kongsi resepi.. okey le jom terus ke menu yg simple ni...
Bhn2
1 biji betik ..jgn le muda sgt..agak2 dah ada kekuningn sikit2.. hiris memanjang/sagatkan
garam secukup rasa
sedikit gula atau serbuk perasa(ikut suka)
minyak utk menumis
Bhn Tumbuk
segenggam ikan bilis
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji lada besar(merah)/ cili api (kepedasan ikut suka)
Cara2
pijarkan sedikit minyak.. tumis bhn2 tumbuk hngga naik bau n kekuningan.. kemudian masukkan betik tadi dan masukkn bhn2 perasa seperti garam, sedikit gula atau serbuk perasa.. tunggu betik agak empuk.. siapppp..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAA..........................
sedappp...
BalasPadammmg sdp adda syuhada.. adda biasa msk menu ni ke?.. tq adda ^____^
Padamklu mo bg ad kuah boleh ltk air kh sis?
BalasPadam