Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 1 Mei 2013

KEK SPAN KELADI

assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CRN.. anakanda kk noly yg no 4 balik brcuti hujung mnggu..jdi sbgai bekal balik ke asrama..sempat le plk kk noly mmbaking kek span keladi ni.. ye le bekal dr air tgn ibuandanya..boleh le jamu rkn asrama... emmm jom kita tgk resepinya...



Bhn2

140 gm tepung superfine/gandum
140 sm gula kastur
5 biji telur
1 sdb ovellet
1 sdt baking powder
50 ml susu cair/segar
2 sdb butter (cairkn)..panaskn ats api
1 sdt perisa keladi
pewarna unggu


Cara2

-campurkn telur, ovellet, gula, tepung, serbuk penaik.. pukul hngga kembang n putih.. speed paling tinggi
-kemudian masukkn perisa keladi n sedikit pewarna unggu.. pukul lagi
-tuangkn susu n mentega cair.. pukul sedikit lgi..
-tuangkn adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n di sapu mnyak pd dasar loyang sj..
-bakar pd suhu 160'c pd oven yg dipanaskn trlebih dulu selama 40 or 45 minit or hngga kek msk...
-setelah msk terus keluarkn dr oven n terlangkupkn ats redai seketika.... supaya kek x mendap


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA....................

1 ulasan:

  1. ada serbuk penaikkan,tapi tak tercatat dalan senarai bahan2,,perlu letak ke?sebab saya baru pertama kali nak buat kek ni,maaf saya tanya

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...