Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 12 Mei 2013

KUIH JONGKONG

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung blog kk noly.. mlm tadi mcm x lena tidur..tiba2 tringat nk mkn kuih ni.. haiii igt punya igt, apa ke nm kuih ni..baru tringat ..KUIH JONGKONG.. macam mn mmber2 semua..pernah dgr or mkn kuih ni..maybe di tmpat2 lain ada nm lain kot..ms kk noly kecik2 dulu suka mkn kuih ni ..ms tu arwah abah n arwah emak kk noly ada kedai mkn di pekan Pt Jawa, Muar, Johor..n ramai le jg yg mnghantar kuih muih utk dijual di kedai abah kk noly..skrng kk noly menetap di Klntan..klau nk mkn kuih muih Johor, kena buat sndiri le..n kk noly suka mkn kuih ni ms hangat2 lagi.. mmg best..
Jom kita tgk resepinya..


Bhb2 A

150 gm tepung beras
70 gm tepung ubi kayu
650 ml santan cair
3 sdb gula pasir
1/2 sdt garam 
2 helai daun pandan..simpulkn

Bhn Inti 

150 gm gula melaka..hiris halus
200 ml pati santan

Bhn Utk Mmbungkus

daun pisang secukupnya..dilayur n dikerat 20 x 24 cm prsegi
lidi / penyungkil gigi (utk menyemat daun bungkusan)


Cara2

*satukn semua bhn2 A n msk ats api kecil..hngga memekat..sesudah pekat, biarkn seketika..biar suam2 dulu
*ambil daun pisang n sendukkn bhn tepung tadi..leperkn sedikit n kemudian masukkn bhn inti dlm adunnan (2 sdb gula melaka)
*tuangkn sedikit pati santan dlm inti tadi n bungkus adunan sprti mmbungkus tapai..
* kemaskn bungkusan tadi n kukus selama 25 - 30 minit..
*anggaran kuih yg trhasil antara  6 - 7 biji.

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA..................

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...