Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Selasa, 27 November 2012

KEREPEK BAWANG PEDAS




Bahan-bahan

DOH PEDAS
1/2 Kg tepung gandum
10 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 cm lengkuas muda*
1 batang serai *
2 sb udang kering (tumbuk jgn halus sgt)
3 sudu besar cili kering kisar (nak pedas tambah lagi)
garam secukup rasa

DOH PUTIH
1/2 kg tepung gandum
3 sdb majerin
1 sk garam
air

Cara-caranya:

DOH PEDAS:
-blend bahan2 yg bertanda* dgn sedikit air.(sy guna blend kering)
-masukkan tepung dlm bekas,kemudian masukkan bhn blend,udang kering dan garam(larutkn dgn sedikit air).
-gaul semua kemudian masukkn air sedikit2, uli sebati
-doh jgn terlalu lembut,agak2 keras sikit dari doh karipap

DOH PUTIH:
-gaul tepung dgn majerin dan garam(garam larutkn dgn sedikit air)
-masukkan air sedikit2 dan gaul hingga jadi doh sperti doh pedas tadi.

-bahagikan kedua2 doh kepada bahagian kecil2
-ambil 1 ketul doh putih dan canai hingga nipis
-ambil pula 1 ketul doh pedas canai hingga nipis juga
-letak doh putih yg telah dicanai di bhgn bawah dan doh pedas di bhgn atas.
-gelekkan kedua2 doh supaya melekat.
-kemudian boleh digulung doh tadi dengan kemas.
-ulang proses ini hingga habis.
-simpan sebentar doh dlm peti sejuk
-kemudian keluarkn dr peti dn hiris nipis2 dgn pisau yg tajam.
-Selepas itu bolehlah digoreng hingga kekuningan.

boleh le kita makan kudapan ni sambil2 menonton tv

SELAMAT MENCUBA

MEMSK DGN PENUH KSH SYG UTK YG TRSYG N TRCINTA

***klau nk rskn dgn serbuk kari pn boleh tambah 2 sb serbuk kari(dlm bhn blend utk doh pedas tdi)

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...