Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 25 November 2012

KEK MASAM MANIS (BAKAR)


RESEPI 

(boleh juga dikukus)

250 gm butter/1 cawan
1 cawan gula kastor (sy guna 3/4 cawan )
4 biji telur
1 sudu besar ovellete
1 sudu kecil esen vanilla
4 sudu besar susu pekat manis
3/4 cawan tepung gandum brkualiti tinggi/hong kong(yg biasa pn ok kot) #
1/2 cawan tepung biskut merry/biskut tawar(blend)#
1 sudu teh baking powder #
4 sudu makan horlick
pewarna hijau, merah n kuning
asam hawflakes secukupnya

Cara2

-Ayak bahan bertanda #
-Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang dan gebu.
-Masukka ovellete
-Pukul lagi sehingga betul-betul kembang
-Masukkan telur sebiji demi sebiji
-Masukkan esen vanilla, susu n horlick
-kacau rata n sebati
-Masukkan bahan diayak
-Gaul secara kaub balik

-panaskn oven selama 10 or 15 minit
-Adunan bahagi kepada 3 bahagian
-warnakn setiap satu dgn warna hijau, kuning n merah
-Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega.
-Letak adunan hijau dulu n ratakan;
- susunkn asam manis di atas permukaannya...
-bakar adunan dlm 3 or 4 minit..api 240 drjh c , api atas bawah
-setelah adunn tak cair buat pula lapisan ke 2 n bakar dgn mnggunakn api atas shja
- dan lakukn seterusnya, brselang seli.. hngga le habis adunn
-pd lapisan yg akhir. dgn mnggunakn api ats bawah semula, bakar adunn akhir selama 20 minit dgn api 170 drjh c..

Setelah kek masak,biarkan sejuk n boleh le dihidangkn utk santapan..

SEBENARNYA X PERNAH LGI BUAT KEK MSM MANIS VERSI BAKAR.. SELALUNYA SY BUAT VERSI KUKUS..N GUNAKN TEPUNG BISKUT TAWAR/MERRY SEPENUHNYA, X PERNAH GUNA TEPUNG HONG KONG KE, GANDUM BRKUALITI TINGGI KE.. HAAA NI BARU NK CUBA..LAIN MS KITA TRY RESEPI YG KUKUS PLK YEE.. TUNGGU..

SELAMAT MNCUBA

MEMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA..

***PADA PANDANGAN SAYA, KEK MASAM MANIS VERSI KUKUS LEBIH LEMBUT N LEMBAP BRBANDING VERSI BAKAR YG AGK LEBIH KERING..IKUT SELERA LER..DARI SEGI RASA, MASIH SAMA... :D

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...