Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Selasa, 27 November 2012

BATANG KELADI ASAM REBUS SARAWAK


Assalamualaikum n salam sejahtera semua pengunjung CRN..resepi dr bumi kenyalang.. kk noly pernah menetap di sana.. kk noly bljar masakn ni dr jiran warga tempatan.. klau kita ke psr n nk beli batang keladi, trselit la daun kunyit kt ikatan batang keladi tu.. menu ni mmg sdp n menyegarkn.. jom kita tgk resepinya.. 


Bhn2
2 pohon keladi(ada isi lagi best)
2 helai daun kunyit..hiris halus..rampaikn
2 cm persegi kelapa..(layurkn ats api..biar layu n blend halus)
2 sdb udang kering(tumbuk)
air asam jawa secukupnya..(kemasaman ikut suka)
gula secukup rasa
garam secukup rasa
bhn perasa..tumix,stok ayam,(jika suka)

Bhn2 Blend
1 cm belacan
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
1/2 cm lengkuas (agak muda)

Cara2
-siang batang keladi..rebus n toskn airnya
-masukkn dlm periuk bhn2 blend,udang kering,kelapa yg dilayurkn n diblend tadi dn asam jawa..rebus
-tambahkn garam,gula n bhn perasa kesukaan jika suka.. biarkn mendidih
-akhirnya masukkn batang keladi n hirisan daun kunyit.. seimbangkn rasa..siap
***klau ingin pedas..boleh masukkn cili api sebiji2.. bila nk makan lenyekkn aja lada tu..berasapp
***pic di atas kelapa kurang hancur ms blend tadi.. sorryyyy..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA.............













Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...