Isnin, 31 Disember 2012

PENKEK


Assalamualaikum semua rkn2 pengunjung CiptaRasa Noly....
breakfast hari ni kk noly buat penkek manis.. klau suka boleh mkn ngan susu pekat manis..dh penkek tu manis..mkn gitu je pun sdp, lwn ngan milo panas....
x nk buang ms lgi, jom kita tgk resepinya

bhn2

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan horlick
1/2 cawan susu tepung
1/2 sdt soda bikarbornat
2 sdt baking powder
1 biji telur
2 sdm gula pasir
1/2 cwn susu cair / susu segar
secubit garam
air secukupnya
sedikit mnyak / mentega

cara2

-masukkn semua bhn dlm mangkuk kecuali air...
-gaul rata n masukkn air sikit2.. sesuaikn kepekatn utk penkek
-rehatkn adunn selama 30 minit..
-panaskn pan dgn api kecil n layang2kn mentega or mnyak
-dgn mnggunakn senduk, masukkn adunn dlm kuali
-tnggu hngga adunn mengeluarkn belon kecil2 or bubble, baru le terbalikkn (kejap je)
-boleh le diangkat n dihidangkn brsama2 ngan susu pekat manis, gula, kaya or apa je le...ikut citarasa sndiri

SLMT MNCUBA MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA...............
NNTI JMPA LAGI TAUUUU...INSYA ALLAH.........

KEK COKLAT BADAM


Assalamualaikum pengunjung blog CiptaRasa Noly yg dikasihi...
dini hari di thn baru 2013.. dimulai dgn senyuman n kesyukuran..kerana masih diberikn peluang brnafas lagi..syukur padaMu Ya ALLAH..biar le kk noly mulakn dgn entry yg x dpt nk dikirim lagi ....Kek Coklat Badam...

 Bhan2 ( 1/2 adunan)

3/4 cwn mentega
3/4 cwn gula icing
4 bji telur
1 cwn tepung superfine superwhite (blue key) / tepung gandum pn okeyyy
1 sdt baking powder
100 gm coklat masakan (cairkan melalui proses double boil)
30 gm badam (tumbuk)
1 sdt esen vanila
hiasan-badam (tumbuk kasar)

cara2

-asingkan putih dan kuning telur..
-ayak tepung + baking powder
-pukul mentega n gula hingga kembang (mixer)
-masukkan kuning telur sebiji2..
-masukkan esen vanila
-dalam mangkuk lain,pukul putih telur hingga pekat (guna mixer)
-tuangkan putih telur dalam adunan mentega..kacau sebati
-msukkan tepung + baking powder dalam adunan sedikit2 hingga habis
-masukkan badam n kacau lagi
-masukkan coklat masakan..kacau..
-tuang dalam loyang yg siap dialas dengn kertas minyak n digris mentega
-bakar dengn suhu 160'c selama 30 minit atau hingga masak...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA...........
SMGA DIPERTEMUKN DI LAIN KESEMPATN....INSYA ALLAH...



SUP SAYUR-SAYURAN


Assalamualaikum semua para pengunjung blog CiptaRasa Noly...
slh satu menu feberet family kk noly.. sup sayur2an... bgi anakanda2 kk noly, lgi bnyak chicken ball.. lgi best.. sikecil bungsuku.. nk ball ball nk ball ball..ye le cyg.. ball ball bnyk tu...jom kita tgk resepinya

Bhan2

3 biji bawang merah-hiris
3 ulas bawang putih-racik
1 bungkus sup bunjut
1 sdt serbuk pati ayam
garam secukupnya
air secukupnya
sedikit minyak

Sayur-sayuran

1/2 bji kubis saiz kecil
1/2 bji sengkuang
1/2 batang karet
5 bji jagung muda
10 batang kacang buncis
soon secukupnya (rendam dengn air)
bebola ayam secukupnya
cendawan ikut suka

cara2

-potong sayur-sayuran
-pijarkan minyak
-tumiskan bawang merah dan bawang puith hingga kekuningan..tambah air secukupnya..tunggu hingga
 mendidih
-masukkan sup bunjut, garam dan serbuk pati ayam..
-masukkan sayur2an yang keras dahulu dan msukkan sayuran lain,seimbangkan rasa dan bolehlah
 dihidangkan...

jom kita hirupppppp slurrrrpppp...

***boleh je nk tambah apa2 sayuran kegemaran lain.. ikut citarasa sndiri okey...
***chicken ball tu mmg kk noly sngaja x potong, biarkn bulat2 gitu.. sbb sikecil bungsu kesyngnku, dia nk ball ball, klau potong, x jadi ball ball le plk.. :)

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA.............
JMPA LGI NNTI.. INSYA ALLAH...

AYAM PANGGANG PEDAS



Assalamualaikum semua...
jmpa sekali lgi... kali ni kk noly nk share maskn ayam panggang pedas... lagi pedas, lagi ummmpppp...tapi kk noly buat xle pedas sgt... ikut selera lh ye... jom kita terus tinjau resepinya..

Bhan2 (utk 4 org)

2 ketul dada ayam (cucuk2 dgn garfu)
2 batang serai (ketuk)
3 helai daun limau purut
1 cm lengkuas (tumbuk)
sedikit minyak

Bhan tumbuk (perap)

3 bji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
4 bji buah keras
1 bji limau kasturi (ambil jusnya)
sedikit garam

bahan2 sambal pedas (blend)

5 bji lada besar merah*
5 bji cili api merah (kepedasan ikut suka)*
5 bji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 bji tomato (masak ranum)*
1 cm belacan*
1 sdm kicap manis
1 cm gula melaka
1 sdt madu
garam secukup rasa

cara2

-gaulkan ayam + bahan tumbuk perapan selama 15 minit
-pijarkan sedikit minyak..masukkan lengkuas, serai dan daun limau purut..kacau seketika
-masukkan ayam perapan tadi + sedikit air..reneh atas api sederhana..tutup kuali..kacau sentiasa hingga kuah
 pekat n ayam masak
-dalam kuali lain..tumiskan bahan blend untuk sambal pedas td..

-masukkan kicap manis,gula melaka, madu,jus limau kasturi dan garam secukup rasa..seimbangkan
 rasanya....biar sedap2 tauu...
-akhirnya...lumurkan sambal pedas pada ayam dan panggang hingga masak...

SIAPPPPPPP

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA.................
INSYA ALLAH, SMGA KITA DIPERTEMUKN DILAIN KESEMPATN...

Sabtu, 29 Disember 2012

ACAR PERIA


Assalamualaikum semua..
acar peria plk hari ni.. sapa2 yg gemar mkn peria.. boleh le cuba resepi kk noly ni... pahit2 berkhasiat gitu... yg x suka, x dpt le kk noly nk tolong... :)
jom tgk resepinya

bhan2

3 bji peria katak
1 bji bawang besar-hiris nipis
5 bji cili padi-tumbuk
1 bji cili besar merah-tumbuk
1 biji cili besar merah-hiris untuk hiasan
1/2 batang lobak merah-hiris memanjang
5 bji limau kasturi / limau nipis / lemon
1 sdm gula
garam secukup rasa

Cara2

-peria dihiris nipis..rendam dengn air garam...kejap jee....toskan airnya...
-gaulkn smua bhan + jus limau, garam dan gula...gaul rata...

SIAP...BOLEH DIHIDANGKAN...
SELAMAT MENCUBA N MEMASAK
MEMASK DENGN PNUH KSIH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA..........
KETEMU DI LAIN KESEMPATN.. INSYA ALLAH

KENTANG WEDGES N SOSEJ GORENG


Assalamualaikum semuanya,,, apa khabar...kk noly hrp semuanya sht hndknya
jom kita try mknn ringan ni.... perut sntsa lapar, cari bhn2 apa yg ada kt dapur n freezer..jumpa le bhn2 ni... ala2 western gitu...jom belek resepinya..

Bhn2

5 bji kentang brsaiz sderhana...belah 6
3 btang sosej-potong 2
1 cwn tepung serbaguna
1/2 sdt serbuk lada sulah
1/2 sdt serbuk lada hitam
garam secukupnya
air secukupnya
minyak untuk menggoreng


cara2

-rebus kentang dengn sdikit garam hingga 3/4 empuk...toskan..
-campurkan tepung serbaguna dengn lada sulah n lada hitam..
-tambahkan sedikit air, kacau sehingga sebati..jgn trlalu pekat ataupn trlalu cair
-celupkan kentang dan sosej pada bancuhan tepung td..n goreng dengn minyak sederhana panas,,hingga keperangan..
-boleh dihidangkan dengn sos kegemaran...kak noly guna sos kacang merah....

SELAMAT MENCUBA N MMASAK
MMASAK DENGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA,

SMOGA BRJUMPA LG... :)


PUDING KARAMEL JAGUNG


Assalamualaikum semua... jmpa sekali lgi...
semalam kk noly msk puding karamel jagung.. mmg sdp.. ankanda2 kk noly, mmg suka ni...ditabur ats puding tu ngan jagung dlm tin...fuh mkn time puding tu keluar dr peti sejuk... mmg trangkat....kk noly x mau nk buang ms lgi, jom kita belek resepinya

Bhan2 untk karamel

3 sdm gula pasir
1/4 cwan air

Cara2

-masukkn gula dalam kuali hingga kekuningn..masukkan air sdikit2..setelah mendidih..pdamkn api dan
 letakkan dlam loyang..ketepikan...

bhan2 untuk puding

5 bji telur
2 sdm tepung jagung
1 tin susu pekat (400 ml)
1/2 tin susu cair
1 cwn air
1 sdt esen vanila
1/2 tin jagung cream style

cara2
-blend jagung + susu pekat + susu cair + air...hingga hancur
-msukkan esen vanila
-masukkan tepung jagung...blend lg..
-akhirnya msukkan telur..blend skit...jangn lama tkut puding jd berongga
-msukkan bhan blend dlm loyang yg siap sdia dengan karamel td..
-kukus slama 45 minit or hingga msak
-angkat..sjukkan..trbalikkan ke dlm pinggan dan msukkan ke dlm peti sjuk...

***klau xyah blend pn okey je..pukul mnja2 semua adunn di ats ngan whisk..jagung dlm tin kena blend le...
***klau suka boleh tabur jagung dlm tin ats puding tadi sbgai hiasan

SELAMAT MENCUBA N MMASAK..
MEMASAK DENGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA..........
JUMPA LG NNT... INSHA ALLAH

AYAM MASAK MERAH


Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly...
hubby kk noly buat request hari ni.. masak lontong le... tu le mskn yg mmg dia suka..jdi kk noly buat lauk ayam msk merah..nk disajikn brsama2 lontong... jom tgk resepinya..

bahn2

1 ekor ayam + kunyit + garam (goreng 3/4 masak)
2 bji bawang besar*
4 bji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5 btang serai*
1 cm halia *
20 biji cili kering(rendam dgn air pnas)*
1/2 cwan bji gajus(goreng)
2 sdm kismis
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan susu cair
garam secukup rsa
2 sdm gula pasir
1 cm gula melaka
serbuk perasa jika suka

Cara2

-blend bhan bertanda *
-pijarkan minyak..msukkan bhan blend
-tumis hingga terbit minyak
-msukkan gula melaka,garam, gula pasir n serbuk perasa...kacau lagi..
-masukkan sos cili, kismis,susu cair..kacau..
-masukkan ayam..
-akhirnya msukkan biji gajus..reneh atas api perlahan hngga terbit minyak..
-seimbangkan rasanya....bile disajikn, boleh le tabur ngan bawang goreng sbgai hiasan
-masak merah ni, ada rs pedas2 manis2 ckit..tepulang pada citarasa msing2...asal sedap...

SIAP....
SELAMAT MENCUBA N MEMASAK...
MMASAK DENGN PNUH KSH SYG, BT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAA....JUMPA LG NNT...
INSHA ALLAH...

LONTONG

Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly yg dikasihi....
request dr en hubby trcinta.. walau pn kanda kk noly org Klntan.. tapi ni le antara masakn feveret dia.. jadi selalu jg le kk noly msk lontong ni... kalau hari raya mmg x pernah miss pn.. ni le menu wajib yg msti trhidang di pagi raya.. lontong x asing bgi mereka org2 Pantai Barat sprti Johor...negeri asal kk noly..bgi org Pantai Timur, sapa2 yg nk cuba msk lontong..boleh le blog CiptaRasa Noly ni dijadikn rujukkn...
sayur lodeh plk...bnyak style n versinya.. sayur2n ikut suka le nk masukkn apa pun... kali ni, kk noly msk lodeh yg simple je ea.... jom kita tgk resepinya




Bhn2

Nasi Impit (potong dadu)..guna ketupat segera pn okey

bhn sayur lodeh

1 biji kelapa (ambil 4 cwn santan)
1/2 biji sengkuang saiz kecil ( hiris memnjang)
1/2 biji kobis saiz kecil (hiris halus)
1/2 biji karet saiz kecil ( hiris memanjang)
10 batang kacang boncis (kerat pendek)
3 batang jagung muda (potong pendek)
2 batang lada besar merah (hiris nipis)
1 cm kunyit hidup (tumbuk,,ketepikn)
2 btang serai (ketuk)
1 cm lengkuas (ketuk)
1 keping tempe (dlm plastik)..goreng n potong dadu
segenggam soon (rendam air)
sekeping tahu kering (rendam air n kerat kecil)
sedikit cincam (ms ni kk noly x letak, xde stok)
sedikit cendawan ( jika suka)
1/2 genggam ikan bilis *
4 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1/2 cm belacan *
garam secukup rasa
sedikit serbuk perasa (jika suka)
sedikit mnyak utk menumis


cara2

-tumbuk kasar bhn brtanda *
-pijarkn mnyak..masukkn bhn tumbuk n serai...kacau biar kekuningn
-masukkn sayur2n yg keras dahulu..sekejap je..biar layu sikit..
-masukkn santan, sayurn2 lainnya..kunyit tumbuk,lengkuas, garam n serbuk perasa... sntsa kacau...
-seimbangkn rasa... bila mndidih..boleh le diangkat..





kuah kacang

1/2 kg kacang tanah (goreng n blend sederhana lembut, jgn lembut sgt n jgn kasar sgt)
20 btg cili kering...rendam ngan air panas *
5 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
5 batang serai *
sedikit asam jawa
1 cm gula melaka
gula secukupnya
garam secukupnya
mnyak

cara2

-blend bhn brtanda *
-pijarkn mnyak
-tumis bhn blend..hngga terbit mnyak n masukkan gula melaka
-masukknn air asam jawa n tambahkn air.. biar mndidih
-masukkn kacang tanah yg siap diblend
-tambahkn gula n garam..
kuah kacang ni rasanya biar le ada kemanisan...
dn ikut citarasa sndiri..tpi biar le sedap tauuuuu...


***jika suka boleh tambahkn 1/2 susu cair pd kuah kacang tu.. klau x pun xpe je..kk noly pn jarang letak..
***lontong ni biasanya, disajikn brsama2 dgn lauk sampingn lainnya sperti, kari ayam, ayam msk merah, ayam msk pedas, telur rebus, ayam goreng , serunding kelapa.. ikut selera le... sambal plk..selain sambal kacang tanah, boleh disajikn dgn sambal tumis, sperti sambal tumis ikan bilis, sambal tumis telur, sambal tumis udang, sotong n sebagainya...

okey SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA.............
JMPA LGI NNTI TAUUUUU... INSYA ALLAH

Khamis, 27 Disember 2012

OPOR AYAM


Asssalamualaikum para pngunjung CiptaRasa Noly...
Hari ni kak noly msak opor ayam...lama dah x msak msakan ni...jd tnpa mmbuang msa kita intai bhan2 mskannya n cara menyediakannyaa....

Bhan2
1 ekor ayam-ptong ikut suka
5 helai daun limau purut
3 btg serai -diketuk
1 liter santan drpd 2 bji kelapa (5 cwn santan )
2 cm gula melaka
1 sdt serbuk pati ayam
sedikit asam jawa/2 keping asam gelugur
3 helai daun salam (msa ni kak noly x letak pnnn...x de stok..)
bawang goreng secukupnya
minyak untk menumis

Bhn Blend
7 bji bwang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
5 bji cili api / 2 sdm cili boh
5 bji buah keras-sangan/goreng tnpa minyak
1 sdt jintan putih-sangan/goreng tnpa minyak
1 sdt jintan manis-sangan/goreng tnpa minyak
2 sdm ketumbar biji-sangan/goreng tnpa minyak

Cara2
- pijarkan minyak
-tumis bahan blend..msukkan serai..goreng sampai kekuningan
-msukkan ayam n santan cair
-msukkan daun limau,daun salam..biarkan ayam setengah masak
-msukkan santan pekat,garam,asam jawa,serbuk pati ayam..renehkan atas api yg perlahan hingga terbit  
 minyak n kuah memekat
-Siapp...bolehlah dihidangkan..tabur dengan bawang goreng sebagai hiasan....

SLMT MENCUBA N MEMASAK
MEMASAK DENGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA..................
JUMPA LG NNT...IN SHA ALLAH....

AYAM SUNQUICK OREN MADU


Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly yg dikasihi
ayam..ayam...ayam....menu ayam lgi..boleh buntu dibuatnya...nk msk apa plk hari ni...kk noly..jenguh2 jengah2 kt dapur n peti sejuk...akhirnya kk noly nk msk ayam sunquik oren madu...sdp rsnya..ada rs masam2 manis..jom kita tgk resepinya...

Bhn2

1 ekor ayam (potong ikut suka + garam + serbuk kunyit.. goreng 3/4 msk)
2 biji bawang besar..(hiris sederhana tebal)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm halia (tumbuk)
1 sdt jintan putih(tumbuk)
1 sdt jintan manis (tumbuk)
4 biji buah keras (tumbuk)
1 biji kentang (potong sederhana besar)
2 sdm serbuk lada
1 cm gula melaka
1 sdm gula pasir
1 sdm madu
1 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk pati ayam
3 sdm sunquick oren
1/2 biji capsicum merah (hiris)
1/2 biji capsicum hijau (hiris)
1/2 biji capsicum kuning (hiris)
garam secukup rs
rempah 4 sekawan (bnga lawang,buah pelaga,cengkih n kayu manis)
sedikit air
mnyak utk menumis

cara2

-kentang digoreng...ketepikn
-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan...masukkn halia n bawang putih yg ditumbuk tadi...goreng kekuningn
-masukkn hirisan bawang besar..kacau lagi
-bila bawang agk layu.. masukkn serbuk lada, serbuk kunyit, jintan putih n jintan manis yg ditumbuk tadi..goreng..tambah sedikit air..
-bancuh buah keras dgn sedikit air n masukkn dlm kuali..kacau lagi..
-masukkn gula melaka, gula pasir, garam, serbuk pati ayam n sunquick..kacau biar agk memekat..-bila kuah pekat sedikit..masukkn ayam..renehkn ats api kecil..biarkn ayam sebati..
-masukkn hirisan capsicum n madu,,,
-seimbangkn rs..biar ada rasa masam manis... siappppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA..............
KETEMU LAGI NNTI...INSYA ALLAH.....

Selasa, 25 Disember 2012

AYAM KICAP SEMPOI


Assalamualaikum semua.... apa khabar... mekasih bnyak kerana sudi mngunjungi blog CiptaRasa Noly...
hari ni kk noly msk ayam kicap yg sempoi je...senang n ringkas.. x cerewet... ayam tu xyah digoreng..masuk je dlm kuali... lebih lembut n sdp.. sesekali x slh kita pelbagaikn cara mskn ayam kicap ni.. baru ada kelainn...jom kita try tgk resepinya...

bhn2

1/2 ekor ayam.(potong ikut suka)
1 biji bawang besar *
3 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 cm halia *
1 cm kunyit hidup *
1/2 cawan kicap manis
1 keping asam gelugur / sedikit asam jawa
1 sdm serbuk lada / cili api pn okey (ikut suka)
1 sdt serbuk pati ayam
garam (jika perlu)
mnyak utk menumis

cara..

-blend bhn brtanda *
-pijarkn mnyak..tumis bhn blend..kekuningn
-masukkn serbuk lada + sedikit air.. kacau
-masukkn ayam.. kacau2 seketika dgn api sederhana...
-masukkn kicap... tutup periuk..kacau sntsa..
-tambah garam jika perlu n sedikit serbuk pati ayam....masukkn asam gelugur..biar kuah memekat...
-seimbangkn rs.. biar sesedap rasa...ikut selera sndiri

siap ayam kicap sempoiii..mmg sempoi punnnnn...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA.................
JMPA NNTI OKEY......INSYA ALLAH..........

SOTONG MASAK SERAI


Assalamualaikum pengunjung setia blog CiptaRasa Noly ...
kali ni kk noly nk share resepi sotong msk serai.. mskn Klntan... klau kt Klntan diaorng panggil sotong katuk serai... ye ke??.. sorry le klau slh ea... tapi mskn ni mnjadi kegemaran ank kk noly no 3 tu....
jom kita try belek2 cara msknya..

Bhan2

1 kg sotong-potong ikut suka
4 bji bawang merah
2 ulas bwang putih
4 btang serai-ketuk
1 keping asam gelugur
garam secukup rsa
serbuk perasa ikut suka
air secukupnya (4 cwn air)

cara2
-tumbuk bwang merah dan bwang putih - ksar2 pun xpe
-msukkn air dalam periuk berserta bwang yg ditumbuk + serai + asam gelugur + garam + serbuk perasa
-biarkan mendidih, kemudian msukkan sotong td (sekejap jeee)
-biarkan mendidih skali lg n angkat..........

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA..............
JMPA LGI NNTI......INSYA ALLAH.......

SOTONG SUMBAT KELAPA


Assalamualaikum para pengunjung blog CiptaRasa Noly yg dikasihi..
jom kita ratah sotong...
hari ni kk noly nk msk sotong sumbat kelapa...klau dpt sotong yg besar.. boleh bakar je.. tapi kali ni kk noly nk goreng...klau kita nk bakar x yah le gunakn tepung tu...siap sumbat kelapa kt sotong... alas ngan daun pisang terus bakar... klau versi goreng boleh le kita salutkn ngan tepung... jom kita tgk resepinya...

Bhan2

1/2 kg sotong - sederhana besar
2 cwn kelapa parut muda
3 biji lada besar merah *
3 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 sdm ketumbar biji *
1/2 sdt jintan putih *
1/2 sdt jintan manis *
2 btang serai *
1 cm halia *
1/2 cm lengkuas *
garam secukup rasa
1 sdm gula
sedikit serbuk perasa-jika suka
1 cwn tepung serba guna
1 bji telur
minyak untuk menggoreng

Cara2
-blend bhan2 bertanda
-bhan blend + kelapa parut-gaul rata
-tambah garam,gula dan serbuk perasa..seimbangkan rsa
-sumbat sotong dengn kelapa parut td
-sematkan dengan lidi dihujung sotong
-celupkan sotong kedalam telur dan gaulkan pula dengan tepung
-goreng dengan minyak yg sedikit mggunakan api sederhana

OKEY SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA..........
JMPA LGI... INSYA ALLAH..............


KAKI AYAM BERSOS CAMPURAN


Assalamualaikum semua pengunjung setia CiptaRasa Noly..
hari ni kk noly nk tmbh entry...klau kita beli ayam, mmg kaki biasanya kita ketepikn .... dh lm2 maka trkumpul le stok kaki ayam kt peti tu... x semua anakanda2 kk noly gemar mkn kaki ayam...sorang 2 je yg boleh leee mkn.. selain msk sup kaki ayam ...jom kita try msk sos plk... ratah gitu aje pn okey...bgi mereka pengemar kaki ayam..jom kita tgk resepinya...

Bhan2

1 kg kaki ayam
1 biji bawang besar-hiris
3 ulas bawang putih..hiris
1cm halia-racik memanjang
4 sdm sos cili
2 sdm sos tomato
2 sdm kicap manis
3 sdm sos tiram
4 bji tomato cerry
sedikit air
minyak untk menumis

cara2
-kaki ayam direbus hingga masak-toskan airnya
-tumis halia hingga kekuningan
-masukkan hirisan bawang besar dan bwang putih
-tuangkn smua sos2 + sedikit air....kcau hingga memekat
-msukkan kaki ayam tadi
-seimbangkn rasa

Siap...................

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA.........
JUMPA LGI NNTI... INSYA ALLAH.....

PUDING COKLAT BERKASTAD


Assalamualaikum para pengunjung blog CiptaRasa Noly
hari ni kk noly rs nk alter satu resepi...
anakanda2 kk noly mmg peminat coklat semuanya..jadi apa kata kk noly buat puding berasaskn coklat n kastard... dh siap...anakanda2 kata mmg best...boleh le kk noly share resepinya kt blog kk noly ni...
jom kita tgk resepinya

Bahan2

Puding Coklat

10 gm agar2 strips (klau nk guna agar2 serbuk... satu paket 10 gm bahagi 3 kot)
5 sdm gula pasir(kemanisan ikut suka)
1 sdm srbuk koko
1/2 cwan air
1/2 cwan susu cair

Cara2
-bancuh serbuk koko dengan sedikit air
-agar2 + air + gula (masak hingga hancur)
-msukkan bancuhan serbuk koko dan susu cair ke dalam agar2
-masukkan agar2 ke dalam acuan kecil (sebab puding ini lembut dan tidak perlu dipotong)
-masukkan puding pada paras setengah acuan sahaja
-biarkan sejuk dan separuh mmbeku

Puding kastad

1 cwn tpung kastad
1 cwn air
1 sdm gula (kemanisan ikut suka)
1/2 tin susu cair / 200ml

-masukkan smua bhan2 kecuali susu cair..masak dengn api sederhana
-msukkan susu cair...biarkan adunan sedikit pekat dan brkilat
-pastikan tepung kastad betul2 masak
-tuang pada acuan puding coklat td shingga penuh-sjukkan
-msukkan puding dalam peti sjuk
-setelah sejuk...boleh dinikmati

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA...........
HRP DIPERTEMUKN LGI NNTI....INSYA ALLAH....



KEPAK AYAM GORENG HORLICK


Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly...
rumah kk noly..mmg x boleh miss msakn ayam ni... ank2 zmn sekarang, lauk diorng adalah ayam, ayam, ayam... nk buat mcm mn kn, trpaksa le perah otak nk pelbagaikn menu mskn ayam ni... timbul idea kepak ayam goreng horlick ni... jom kita tgk resepinya...

Bhn2

1 kg kepak ayam
1/2 cwan tpung gndum
1/2 cwan tepung jgung
1 sdm tepung kastad
1 sdm horlick
1 bji telur
minyak untk menggoreng
pencicah kesukaan sendri

cara2
-  kepak aym tambah garam dan lada sulah-perap selama 10 mnit
-Ketiga-tiga tepung + horlick disatukan-gaul rata
-telur dipukul dengan garpu
-celup kepak ayam dalam telur dan gaul dengan tepung-diulang sekali lg proses ini..
-goreng dengan minyak yang sederhana pnas..
-balik2kn kepak sehingga kekuningn
-angkat dan sedia dihidangkan
boleh le mkn ngan nasi or ratah mcm tu je tambah dgn pencicah kegemarn sndiri....

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAA...........
SMGA DIPERTEMUKN LAGIII...INSYA ALLAH....

IKAN TONGKOL MASAK LEMAK CILI API


assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly...
hari ni kk noly nk msk mknn feveret kanda kk noly.. msk lemak cili api ikan tongkol... ikan tongkol yg siap direbus.. dan digulai selepas tu.. klau biarkn ikan tu semalamn, lgi best,,, mlm ni rebus, esok baru msk...
jom kita tgk resepinya


Bhn2
2 ekor ikan tongkol -potong ikut suka (klau saiz besar 1 ekor je)
3 sdm garam kasar
5 keping asam gelugur
-rebus ikan + garam + asam gelugur (asam keping)..  sesudah msk biarkn sejuk..(bila nk msk nnti, ambil ikan
  saja, airnya buang)

1 biji kelapa- 3 cwan santan
10 biji cili api-kepedasan ikut suka *
1 cm kunyit hidup *
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 keping asam gelugur
2 batang serai - diketuk


Cara2
-blend bhan2 brtanda *
-santan + bhn blend + asam gelugur + garam
-didihkan atas api dan sentiasa kacau
-bila mendidih msukkan ikan tongkol tadi
-reneh atas api yg perlahan biar kuah terbit minyak.. siap..
***boleh tambah syuran kegemaran seperti timun dan terung....

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA...........
NNTI JUMPA LAGI OKEY.. INSYA ALLAH........



TALAM BERLAUK



Kuih ni antara kuih kegemaran kk noly...
kalau dulu, ms menetap di kg hlmn, Muar Johor.. mmg mudah nk cari ..tapi skrng ni dh menetap di bumi Cik Siti Wan Kembang..mmg payah nk dpt kuih ni..klau terasa nk mkn, trpaksa le buat sndiri... tapi berbaloi2.... tgk tu picnya, mewah ngan lauk pauk... kali ni kk noly buat talam berlauk berintikn ayam....jom kita tgk resepinya

Bhn2 Inti (ayam)

1/2 dada ayam..ambil isi n kisar
1 biji bawang besar (hiris dadu kecil2)
2 ulas bawang putih (racik halus)
3 sdm serbuk kari daging
1/2 biji kentang (potong dadu kecil2)
garam secukup rasa
1/2 sdm serbuk pati ayam
sedikit air
sedikit mnyak utk menumis

***pijarkn mnyak, tumis bawang..hngga kekuningn..masukkan rempah kari, tumis lagi tambahkn sedikit air..tumis hngga naik minyk..masukkn ayam n kentang..tambah sedikit air...tambah garam n serpuk pati ayam..goreng hngga betul2 gareng...seimbangkn rs... biar sesedap rasa...ikut selera sndiri

Bhn Rampai

-1 biji lada merah..buang biji n hiris kecil2
-3 biji bawang merah...hiris nipis,,,goreng gareng (jadikn bawang goreng)
-1 pokok daun sup (racik halus)
-hirisan karet (hiris memanjang)

Bhn Tepung

2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/4 cwn tepung gandum
2 paket serbuk kelapa / 1 biji kelapa
5 cawan air
1 sdt garam (agak2...biar tepung terasa lemak)
1 sdm udang kering ( tumbuk kasar2..goreng gareng.... angkat)

-bancuh ketiga2 tepung dgn 5 cawan bancuhn serbukkelapa n air / 5 cawan santan
-kacau dgn whisk / blend .. tapiskn n tambahkn garam
-masukkn gorengn udang kering..kacau rata.. dan tuangkn dalam loyang yg siap disapu dgn minyak...kukus selama 20 - 30 minit or 3/4 msk..
- taburkn dgn inti ayam...ratakn..kukus lagi selama 10 minit..
-dan akhirnya taburkn pula dgn bhn rampainya..lada, daun sup n bawang goreng..kukus lagi selama 5 minit...
siap....tunggu sejuk n boleh le dipotong n dinikmati bersama fmily n tetamu...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA.............
JMPA NNTI......INSYA ALLAH..........

KERABU TAUGE


Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly...
Mkn nasi klau ada apa2 jenis kerabu, mmg brtambah2 le nasi tu nnti..
yg nk diet. lupakn dulu jadual diet tu..
jom kita tgk resepinya...

resepi

bhn2 sayur

200 gm tauge.. basuh n toskn airnya..
1/2 batang karet (hiris memnjang)
1 kuntum bunga kantan ( hiris rampai)
1 cawan kelapa sangan ( goreng tanpa mnyak).. dikisar kasar
5 biji limau kasturi (ambil jusnya)
1 biji bawang besar (hiris nipis)
1 sdt gula pasir
garam secukup rasa

bhn2 sambal

5 biji lada besar (merah)
5 biji cili api ( kepedasan ikut suka..klau suka pedas boleh tambah)
1 sdm udang kering
1 inci belacan (bakar sikit)
sedikit air asam jawa / 1/2 sdt asam jawa extra adabi ( xyh bncuh ngan air)

bhn2 sambal blend (guna mangkuk blender kering) / tumbuk

cara2

-campur semua bhn2 sayur n sambal.. seimbangkn rasa.. gaul rata.. n boleh dihidangkn...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA............
JUMPA LGI NNTI... INSYA ALLAH...........


MAKARONI BLACK PEPPER


Makaroni ni mnjadi mknn kesukaan anakanda bungsuku Haikal..msk sup ayam + makaroni...habis dipilihnya makaroni, ayam x usik pn..
kali ni nk msk makaroni black pepper le plk...jom kita belek resepinya

Bahan-bahan

1 paket makaroni
1 kping dada ayam (+garam+lada sulah)-bakar
1 sdm minyak zaitun (gaul dengn makaroni)
2 sdm kicap manis
2 sdm sos cili
2 sdm sos tiram
1 biji bawang besar-racik halus
3 ulas bawang putih-racik halus
200 gm brokoli
200 gm kubis bunga
200 gm karet (kecil)
1/2 biji capsicum hijau
1/2 biji capsicum merah
1/2 biji capsicum kuning
1 sdt serbuk lada hitam
garam secukup rasa

cara-cara
-rebus makaroni sehingga masak-angkat dan toskn
-gaul dengan minyak zaitun
-ayam panggang dihiris nipis
-pijarkan minyak
-goreng bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan
-masukkan sos2 tadi dan tambah air jika perlu
-tambahkn garam jika perlu
-masukkan sayur-sayuran sehingga pekat dan angkat
-gaul dengan makaroni dan hirisan ayam panggang
siap utk dijamu

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

Sabtu, 22 Disember 2012

KERABU PUCUK PAKU


Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly yg dikasihi...
jmpa sekali lgi..
hari ni kk noly nk hidangkn kerabu pucuk paku yg special..
jgn berlengah2 lagi, jom kita teruskn ngan resepinya...

resepi

bhn2 sayur

2 ikat pucuk paku..siang, cuci n toskn airnya
100 gm tauge / 1/2 cwn ( cuci n toskn airnya)
1/4 batang karet (hiris mmnjang)
1 cawan kelapa sangan (goreng tanpa mnyak n dikisar kasar)
6 biji limau kasturi (ambil jusnya)
1 biji bawang besar (hiris nipis)
1 sdt gula pasir
garam secukup rasa

bhn2 sambal..blend kering / tumbuk

7 biji cili api (kepedasn ikut suka)
5 biji lada besar (merah)
1 inci belacan ( bakar)
2 sdm udang kering
1/2 sdt asam jawa extra adabi / sedikit asam jawa (buang biji n tak perlu dibncuh ngan air)

cara2

-pucuk paku direbus n tambah sedikit garam.. hngga msk..angkat n toskn airnya
-gaul semua bhn2 sambal n sayuran
-seimbangkn rs.. n boleh le dihidangkn...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAA....
SMGA KETEMU KEMBALI NNTI.. INSYA ALLAH..

JUS EPAL KIWI



Assalamualaikum semua pelawat blog CiptaRasa Noly..
Jus buah mmg mnyegarkn.. ikut le guna buah apa pun.. antara jus buah yg mnjadi kegemaran anakanda2 kk noly ialah jus epal hijau.. haaa kk noly curi2 tambah ngan buah kiwi n tgk apa reaksi anakanda2 kk noly...sekali anakanda2 menikmati jus campurn ni.. aiii xde apa2 komplen pn.. bila kk noly tnya sedap x... anak2 kata sdp.. ialah buah epal hijau n kiwi kn sama2 kaler hijau n  masing2 ada rs kemasamn.. x bnyak beza, jadi kedua2 buah tu mmg SERASI BERSAMA ....
okey jgn brlengah lgi..jom kita belek resepinya..

resepi (2 gelas)

bhn2

2 biji epal hijau
2 biji buah kiwi
3 sdm gula pasir (kemanisn ikut selera sndiri).. dilarutkn ngan sedikit air panas
air masak secukupnya
ais kiub

cara2

-epal dikisar..mnggunakn pengisar buah (guna blender pn okey..tapiskn, ambil jus)
-tambah air gula n ais kiub.. boleh le dinikmati... sluurrpppp.. segar n sdpnya..

***klau nk tambah ngan susu segar / susu cair pn sdp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA..........
JMPA LGI NNTI... INSYA ALLAH

SALAD KENTANG


Assalamualaikum semuanya.... terima kasih krna sudi brkunjung ke blog CiptaRasa Noly..
emmmm hari ni buat chicken chop (entry ni dh ada di blog ni)... nk dihidangkn ngan salad kentang.. jom jgn buang ms lgi kita try tgk resepinya..salad kentang ni senang n ringkas je...cpt siap... cpt le boleh makan...

resepi

2 biji kentang dipotong dadu n direbus (saya rebus dulu baru potong dadu)
100 gm brokoli ( potong n rebus)
1/4 biji capsicum hijau*
1/4 biji capsicum kuning*
1/4 biji capsicum merah*
5 batang karet mini (karet yg besar pn okey..potong kecil2)
4 biji tomato cerry (tomato biasa pn okey..potong dadu)
3 sdm mayonis thousand island (sy guna sos salad)

cara2

-rmasukkn semua bhn2 dlm mangkuk n tuangkn mayonis thousand island  or sos salad.. gaul rata.. boleh le dihidangkn

***satu petua yg ingin kk noly kongsi...jika kita ingin mngekalkn kehijauan n kesegaran brokoli selepas direbus..angkat, toskn n rendam ngan air yg berisi ketulan air batu...brokoli ttp mnghijau n segar.. bila dimakan masih rs kerapuhnnya....

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA..........
BERTEMU LGI NNTI..INSYA ALLAH...

CHICKEN CHOP


Assalamualaikum para pengunjung blog CiptaRasa Noly...
Hari ni kk noly nk ajar tekak ngan western food le plk...
western food yg mmg anakanda2 semua pasti suka, mesti le yg brjenama ayam....
kali ni kk noly nk msk chicken chop bersos lada hitam... kk noly hidangkn bersama ngan salad kentang..resepi salad kentang boleh tgk di bhgian salad ye...
jom kita try tgk resepinya

resepi

bhn2 ayam

2 ketul dada ayam (ambil isi)..cucuk2 ngan garfu
sedikit white pepper
1 sdt serbuk pati ayam
secubit garam
***gaulkn isi ayam ngan bhn2 tadi n perap selama 1 jam

bhn tepung

3 sdm tepung jagung*
3 sdm tepung gandum*
1 sdm tepung kastard*
1 biji telut(pukul ngan garfu)
***gaul ketiga2 bhn brtanda *..hngga rata

mnyak secukupnya utk mngoreng

cara2

-panaskn mnyak
-ambil ayam perapan tadi.. celupkn pada telur yg siap dipukul, kemudian gaulkn ayam tadi pada tepung...biar rata..masukkn sekali lgi pada telur n gaulkn semula pd tepung...n goreng ayam dgn api sederhana..hngga masak n kekuningan.. siap ketepikn


Sos lada hitam

bhn2

1/2 biji bawang besar (potong dadu)
2 ulas bawang putih (racik halus)
1 sdt lada hitam (ditumbuk)
1 sdm sos cili
1 sdm sos tomato
1 sdm sos tiram
2 sdm kicap manis
1/2 cawan stok ayam/ air biasa pn x pe
1 sdt tepung jagung(bancur ngan sedikit air)
garam secukup rasa
sedikit gula
mnyak utk menumis

cara2

-pijarkn mnyak n tumis bawang besar n bawang putih..hngga kekuningan
-tuangkn stok ayam
-masukkn sos cili, sos tomato,sos tiram, kicap..
-seimbangkn ngan garam n gula secukup rasa...
-masukkn bancuhn air tepung jagung.. biarkn mndidih n memekat..kepekatn mngikut citarasa sndiri.. tuangkn diatas ayam tadi...

siappp chicken chop bersos lada hitam n salad kentang...
***boleh juga dihidangkn chicken chop ni ngan kentang goreng, kentang lenyek n coleslow.. ikut le mn yg brkenan di hati......

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA........
SMGA DIPERTEMUKN KEMBALI..INSYA ALLAH...




Jumaat, 21 Disember 2012

SALAD BUAH2AN


Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly..
Hari ni kk noly nk tujukn entry ni pd mereka yg sedang berdiet... salad buah2an.. senang je salad ni.. ikut le nk buah apa pun, x pe je...ikut citarasa n kesukaan sndiri..
kk noly buat salad buah ni..apa yg ada kt peti sejuk umah .. x rancang2 pn.... emmmm potong2 ,gaul2..haaa jadi... nk tgk hasilnya...jommmmm

resepi

bhn2

1 biji epal hijau
1 biji epal merah
1 biji buah kiwi
setangkai anggur hijau n merah
3 sdm nata de coco
1 sdm kismis
1 sdm coklat rice
3 sdm yogurt (ikut le nk perasa apa pn)

cara2

-epal n kiwi dipotong dadu
-masukkn semua buah2 dlm bekas..
-masukkn yogurt n gaul rata
-taburkn dgn coklat rice di atas salad
-masuk dlm peti sejuk sebelum dihidangkn
***kk noly terus je hidangkn salad buah2n ni sbb buah2n n semua bhn mmg dari peti sejuk.. dh sejuk pn..lagi segar... mmg tu le style kk noly klau nk buat salad buah2n kk noly pastikn buah2n trsimpan dlm peti trlebih dahulu..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAA..........
JMPA LGI NNTI TAUUU... INSYA ALLAH

PUDING SAGU





Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly yg dikasihi...
hari ni kita try tgk resepi puding sagu... mmg sdp... mkn sejuk2 or tambahkn ais ketul,,mmg trangkat...
x mau nk buang masa lagi, jom kita tgk cara nk buatnya

bhn2 A ..sagu..(4 org)

1 cwn sagu mata ikan
1 - 1 1/2 cawan air
sedikit pewarna kegemaran
1 tin susu cair

1 tin buah2n koktel (sy guna buah2n segar)

bhn2 B (air gula)

1/2 cawan gula melaka/gula merah(tebu)
2 sdm gula pasir
1/2 cwn air
***masak semua bhn B hngga gula hancur n memekat..

cara2

-masak air,,hngga mndidih n masukkn sagu n pewarna kesukaan...hngga sagu masak
sesudah itu, masukkn sagu dlm acuan kecil or acuan kegemarn.. sejukkn
-sesudah sagu sejuk..keluarkn dr acuan n masukkn dlm bekas puding, tuang susu cair n air gula... jg buahn2 kesukaan or koktel.. ikut le mana suka
-jika nk lebih sdp..masukkn dlm peti ais n baru le dihidangkn..atau boleh tambah ais ketul....

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSIH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAA......
SMGA BERTEMU LAGI NNTI..INSYA ALLAH

Khamis, 20 Disember 2012

ACAR EPAL


Assalamualaikum semua pengunjung blogku CiptaRasa Noly..
Rs2 kali ni nk tambah entry berasaskn acar...
biasa kita buat acar dr buah2n tempatn.. apa kata kali ni kita try buat berlainn sikit.. guna buah epal... mmg mnyegarkn... jom kita tgk resepinya

resepi

bhn2 

1 biji epal merah (dihiris mmnjang)
1 biji epal hijau (dihiris mmnjang)
1 biji lada besar merah(hiris bulat)
1/4 biji karet (saiz kecil).. dihiris memanjang
1/2 biji lemon(ambil jusnya)
1 biji bawang besar(dihiris nipis)
sebatang daun saderi(daun sup).. hiris
4 biji tomato ceri (yg kecil)
garam secukup rasa
sedikit gula

cara2

-masukkn semua bhn dlm bekas, gaul sebati n seimbangkn rs..  secukup rasa...siap utk disajikn sebagai bhn pembuka selera...

***klau boleh epal tu simpan dlm peti sejuk dulu.. keluarkn n baru le mulakn proses buat acar... lps siap hiris2 boleh terus dimakn ..masih terasa sejuk di tekak.. mmg best..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA.........
SMGA DIPERTEMUKN KEMBALI NNTI.. INSYA ALLAH


Rabu, 19 Disember 2012

JUS TAPAI UBI KAYU


Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly...
hari ni hati brbnga2.. smlm anakandaku Nurul Nadiah mndpt straight A's dlm PMRnya.. congrats anakandaku...
emmm ujan lgi ni.. entry kali ni ditujukn khas bagi peminat2 tapai...yg x suka tapai, x dapat le kk noly nk menolong..ye le stok tapai kt peti sejuk masih x trsentuh.. tringat zmn dulu2, ms bulan puasa arwah mak sllu buat jus tapai ni.. baik tapai ubi or tapai pulut.. apa kata kita buat segelas jus tapai.. nnti ms2 bln ramadan or musim panas..boleh cuba... jom kita try tgk cara nk buatnya...

resepi(utk segelas)

bhn2

2 ketul tapai ubi
2 sdm gula pasir (kemanisan ikut suka).. hancurkn dgn sedikit air panas
air masak secukupnya
ais ketul

cara2

-dgn mnggunakn sudu, hancurkn tapai bersama air gula n air masak..
-tapiskn..ambil jusnya...
-masukkn dlm gelas n tambah ais...
boleh dinikmati....

***jika mnggunakn tapai beras pulut...dgn kaedah yg sm.. tp x yh tapis...
masukkn tapai beras pulut, kacau dgn air gula + air masak + ais ketul...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA..........
JMPA LAGI NNTI.......INSYA ALLAH

GETUK UBI KAYU GORENG


Assalamualaikum.. semua pengunjung blogku CiptaRasa Noly..
hujan n sejuk... ubi kayu kuning.. kaler ubi ni mmg ori kuning..yg putih pn ada..kt Klntan ni macam2 ada...dah ada ubi kayu sebatang besar kt dapur tu.. nk msk apa ea..
buat getuk le, lm x mkn.. 1/2 getuk tu nnti boleh goreng...
dulu2 mkn getuk yg x goreng.. zmn moden sikit baru ada getuk ubi goreng.. tepungnya plk fuuuhhhh rangupp bukan main.. jom tgk resepinya

resepi

bhn2 getuk ubi

3 ketul ubi kayu (rebus + garam sikit..hngga empuk, jgn le empuk sgt..lembik x sdp)
1/2 biji kelapa parut(ambil yg putih je tau)
3 sdm gula pasir / gula melaka yg dihancurkn..(kemanisan ikut suka)
secubit garam(klau ubi rebus tadi dh masin xyh le)
mnyak utk mngoreng

bhn2 tepung

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit/pewarna kuning
secubit garam
***bancuh semua bhn di atas dgn air(kacau dgn garfu)..agk2 jgn trlalu pekat n trlalu cair

cara2

-ubi rebus + gula + kelapa parut + secubit garam.. tumbuk ngan ank lesung.. biar agk lembut
-kepal2 agk2 sebesar bola ping pong n celup dlm bancuhn tepung n goreng pd mnyak yg sederhana panas.. balik2 ..hngga kekuningn.. angkat.. boleh le disajikn utk family trcinta..

***best tau getuk ubi kayu goreng... tepung plk rangup bkn main....
***klau nk lagi sdp guna gula melaka kt getuk tu... mak mertua kt blkng pn x nmpak.. :)

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAA.......
HARAP2 JMPA LAGI NNTI... INSYA ALLAH...

Selasa, 18 Disember 2012

PENGAT UBI KAYU



Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly..
Musin tengkujuh dh bermula kt Pantai Timur...
Perut pn sntsa brkeroncong, musim2 mcm ni ubi kayu mmg laku.. buat apa pn sdp..
Hari ni terasa nk mkn pengat ubi kayu.. ms duk kg dulu, kt Muar, Johor.. pengat ubi kayu biasa jmpa, tapi dh brmastautin kat Pantai Timur ni, mmg x pernah jmpa pengat ubi kayu melainkn kena masak sndiri...ubi kayu yg kk noly gunakn ni mmg ori kalernya kuning..kt Klntan baru jmpa ubi kayu kaler kuning..kt Johor, rs2 x pernah jmpa..bgi mereka yg baru nk bljr masak pengat ni, jom kita tgk resepinya..

resepi

bhn2

2 tongkol ubi kayu..
1 biji kelapa (ambil 4 - 5 cawan santan)
1/2 ketul gula melaka (kemanisan ikut suka) jika suka manis boleh tambah
4 sdm sagu biji (basuh n rendam seketika)
2 helai daun pandan
secubit garam

cara2

-bersihkn ubi kayu n kerat sederhana...rebus + sedikit garam..dah empuk..toskn airnya
-dlm periuk lain.. campurkn santan,gula melaka,daun pandan, sagu biji dan secubit garam..n masak atas api sederhana..sentiasa kacau, supaya santan tak pecah..
-masukkn ubi kayu tadi dalam periuk santan..kacau biar ubi kayu sebati ngan santan..perlahankn api..bila kuah agk pekat sikit,,boleh le padamkn api...siap utk disaji n dijamu...

sedap dimakan ms panas or sejuk(masuk dlm peti sejuk)

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA........
SMGA DIPERTEMUKAN LAGI...... INSYA ALLAH



AYAM KICAP BEREMPAH




Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly..
ayam bermacam ayam....emmmm hari ni msk ayam kicap berempah yg mmg power pn rsnya... sdp tau..
ms msk ni anakanda2ku semua kata bestttttttt.....
jom jgn buang ms lgi..kita tgk resepinya

resepi

bhn2
1/2 ekor ayam(potong ikut suka) + garam + serbuk kunyit..goreng 3/4 masak
1 sdm serbuk kari
1 sdm serbuk korma
1 sdm serbuk cili
2 sdm sos cili
1 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
1/2 cawan kicap manis
2 pelepah daun kari
2 batang serai(diketuk)
1 cm kulit kayu manis
1 kuntum bnga lawang
2 biji buah pelaga
mnyak utk menumis
sedikit air

bhn2 blend

1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia

cara2

-pijarkn mnyak (ambil sedikit dr gorengan ayam tadi)..
-masukkn bunga lawang,kulit kayu manis n buah pelaga..
-masukkn bhn blend..kacau hngga kekuningn..
-masukkn rempah kari,rempah korma n serbuk lada..tambahkn sedikit air..tumis hngga terbit mnyak
-masukkn daun kari...kacau lgi..tuangkkn sos cili,sos tomato n sos tiram...tambah air jika perlu.. kacau lagi
-boleh le masukkn gorengan ayam n seimbangkn rs.. tunggu seketika bila kuat agk pekat sedikit.. boleh le padamkn api..n sedia dihidangkn...

***rasa diseimbangkn dgn penggunaan ketiga2 sos n kicap... sy x tmbah garam mau pn gula.. sbb dgn penggunaan bhn2 tadi dgn sukatan yg betul, ayam kicap berempah mmg sedia sdp n secukup rasa....jdinya pandai2 le ye nk tambah mn2 bhn kiranya rs kurang sdp.. tambah le sikit sini sana..sampai rs ayam tu.. marbeles...okeyyy dear....

OKEY SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA.......
JUMPA LAGI NNTI YE.. INSYA ALLAH...

Isnin, 17 Disember 2012

KEK SEMUT HITAM



Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly
Minum petang fmilyku petang ni.. buttercakes + coklat rice atau senang2 sebut kek semut hitam..
Tgk tu kt kek, semut merayap2.. :D
Jom kita tgk resepinya....

resepi

250 gm butter
1 cwn gula kastor/icing
240 gm tepung gandum / tepung naik sendiri (2 cawan)..sy guna tepung naik sndiri
1 sdt baking powder
2 sdm susu tepung
3 biji telur
1/2 cwn susu cair / 2 sdm susu pekat
1 sdt esen vanila
1 sdt ovellete
3 sdm coklat rice ( gaul dgn sedikit tepung)
sedikit almond strip (kepingan badam)

cara2

-ayak bersama2 tepung + susu tepung + baking powder..
-dgn mnggunakn mixer, pukul gula + butter + ovellete..hngga kembang
-masukkn telur sebiji demi sebiji.pukul lagi
-masukkn esen vanila n susu segar/susu pekat manis
-masukkn tepung yg diayak brsama2 dgn baking powder n susu tepung..sikit2 hngga habis..gaul rata
-masukkn coklat rice n gaul rata
-tuang dlm loyang yg siap dialas ngan kertas mnyak n disapu ngan butter
-taburkn ats adunn dgn coklat rice n almond strip (ikut suka nk tabur apa pn)
-bakar dlm oven yg siap dipanaskn trlebih dulu.. dgn suhu 160'c or ikut kesesuaian oven masing2
 selama 30 - 40 min..or hngga masak

***jika mnggunakn tepung naik sendiri, xyah guna baking powder..tapi sy buh jgk sikit, kononnya nk lebih gebu.. :)

OKEY SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA.................
SMGA BRTEMU LGI NNTI....

Ahad, 16 Disember 2012

AYAM SEMPOI2


Assalamualaikum semua pengunjung blog CiptaRasa Noly....
Menu ayam ...
Emmm buntunya nk msk  apa hari ni
Nanti le jengah apa yg ada kt dapur tu..
Ini le hasilnya.. menu yg sy nmkn Ayam Sempoi2
Msk main campak2.. rsnya mmg sdp pn...
Jom kita tgk apa resepinya..

RESEPI

bhn2

1/2 ekor ayam(potong ikut suka)
1 biji limau nipis(ambil jus)
3 sdm sos tiram
1 sdt serbuk kunyit

-cuci ayam, kemudian + jus limau nipis..perap seketika(1 - 2min) ,,lps tu bilas lgi ngan air ..toskn..
-ayam + serbuk kunyit + sos tiram.. perap 15 - 20 min

bhn blend

1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 batang serai

bhn lain

1 sdm serbuk lada/ cili boh
1 sdm serbuk kari daging
1 keping asam gelugur/ jus lemon
garam secukup rs
1 sdt serbuk pati ayam/pati bilis
mnyak utk menumis

cara2

-pijarkn mnyak..tumis bhn blend..hngga kekuningn..
-tambahkn serbuk lada n kari..kacau n tambah sedikit air...tumis hngga terbit mnyak
-masukkn perapan ayam tadi..tambah air jika perlu + garam n pati ayam..renehkn ats api..hngga aym 1/2 empuk
-masukkn asam keping..tnggu hngga kuat pekat(kepekatn kuah ikut suka)
-seimbangkn rs.. bila semuanya okey...sedia utk dihidangkn...

***boleh je tambahkn tomato biji, kentang or apa adanya...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA........
JUMPA NNTII...
   

BUBUR MERAH PUTIH


Assalamualaikum semua..
Dulu ms duk kg (Muar, Johor) zmn kecik2 mesti selalu jmpa bubur ni...
Skrg sejak kawin n merantau jauh keluar kg..mmg x pernah jmpa bubur ni melainkn msk sndiri..
Kiranya bubur ni mmg nostalgia le bgi diri sy..
Jom kita tgk cara nk msk bubur ni

resepi

1 cwn beras pulut
segenggam beras biasa
1 biji kelapa (ambil santan pekat je.. 3 cwn)
1 ketul gula melaka/ 5 keping gula nese(klntn).. kemanisan ikut suka
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan
air secukupnya

cara2

-cuci beras pulut n beras biasa..+ air +  daun pandan.. masak hngga mnjadi bubur
-setelah pulut lmbut..tuangkn santan..kacau
-bahagikn kpd 2
-satu bhgian 1/3..tambahkn garam..biar terasa lemak
-satu bhgian lgi 2/3 tambahkn gula melaka...rs kemanisannya..(ikut suka)
-siapppp.. boleh le dihidangkn...

***sy campurkn beras pulut n sedikit beras biasa..supaya x trlalu pekat ms bubur ni sejuk
***ada sstengahnya mnggunakn beras wangi or beras biasa je
*** sy selalu jg mnggunakn beras pulut sepenuhnya.. ikut suka le ye(lebih sdp)

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAA........
JUMPA LGI NNTI.........

Jumaat, 14 Disember 2012

BUBUR NASI/NASI AIR


Assalamualaikum semua...
Hari ni nk masukkn entry yg xde lgi dlm koleksi mskn kt blog kesyngn sy.. masakn bubur..
biar le kita mulakn dgn bubur nasi..klau kt pantai timur lebih dikenali ngan nasi air..
lauk pauk sampingn, ikut citarasa sendiri lh ye..tapi kali ni sy sertakn ngan citarasa fmily sy..jom kita tgk apa yg ada ngan bubur nasi yg sy msk ari ni

Resepi

BHN2

BUBUR NASI

1 cawan beras wangi(atau ikut suka)
air secukupnya
2 batang jagung muda(kerat ikut suka)
2 cm karet(potong dadu)

*** msk nasi hngga mnjadi bubur..masukkn jagung muda n karet..

SAMBAL TUMIS

2 genggam cili kering(rendam ngan air panas)*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 cm belacan*
sejemput ikan bilis*
segenggam ikan bilis goreng
1 keping asam gelugur/sedikit asam jawa
garam secukup rasa
sedikit gula
serbuk pati ayam/bilis(jika suka)

***blend bhn brtanda *..pijarkn mnyak n tumis bhn blend..hngga terbit mnyak.. masukkn garam,gula,serbuk pati ayam, asam jawa..tambah sedikit air..masak hngga pekat n masukkn ikan bilis goreng.. seimbangkn rs ikut selera sndiri...

TELUR KICAP

3 biji telur
1 biji bawang besar(hiris)
3 ulas bawang putih(hiris)
1/2 - 1 cawan kicap manis
air(jika perlu)
mnyak utk menumis

***pijarkn mnyak..masukkn hirisan bawang putih n bawang besar..hngga layu...dgn api sederhana, tuangkn kicap manis n sedikit air..tunggu mndidih..pecahkn telur sebiji demi sebiji..(jgn bagi hancur n pecah telur..biar sebiji2 masaknya)..seimbangkn rs... siap

 BHN2 SAMPINGAN

-kacang tanah goreng
-ikan bilis goreng
-ayam goreng(dicarik2 kasar)
-gorengn bawang besar(goreng sikit2 je,,biar layu)
-daun bawang(hiris kecil2).. ms ni sy x letak..habis stok.. :)

okey slmt mnjamu selera

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA.......
KETEMU LAGI NNTI.......






PUDING ROTI BERKASTARD


Assalamualaikum semua..
jmpa sekali lgi..
Hari ni kita makan puding roti berkastard...
daripada roti tu expired. mmbazir, baik buat puding..berebut2 ank2 mkn..
jom kita tgk resepinya

resepi(4 org)

bhn2 puding

4 keping roti sandwich(sy  guna gardenia)
500 ml susu segar / 1 tin susu cair
4 sdm gula pasir(kemanisn ikut suka, sy guna 3 sdm je)
1 sdt esen vanila
2 biji telur
sedikit kismis(sultanas)
butter/mentega (utk sapu kt roti)

cara2

-pukul telur(sikit2 je)
-masukkn gula n esen vanila.. pukul lagi hngga gula hancur
-tuangkn susu segar dlm telur tdi..
-roti dipotong 4 n sapukn sedikit butter pd kedua2 permukaan
-sapukn loyang dgn butter.. susun roti pd dasar loyang, kemudian taburkn dgn kismis..
-tuangkn adunn susu n telur tadi hngga paras roti..
-susun roti pd lapisn kedua n taburkn kismis..tuang adunn susu n telur..
-kukus selama 20 - 30 minit

***mkn ms panas pn sedap  n lembut sgt..
***sesudah sejuk, boleh le masukkn dlm peti sejuk..n tuangkn sos kastard semasa dihidangkn...
***klau nk buat lapisn puding tu bnyk lapisannya pn boleh.. tambhkn adunnnya


Sos Kastard

bhn2

-1 sdm tepung kastard
-200ml susu segar/susu cair ( 1/2 tin)
-2 sdm gula pasir(kemanisan ikut suka)

***campur semua bhn di atas.. kacau n tapis
panaskn ats api..hngga kastard sedikit pekat..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAA.....
SEMOGA BERTAMU LGI...

Khamis, 13 Disember 2012

NASI GORENG KUNYIT


Assalamualaikum semua..
Sarapn fmilyku hari ni.. nasi goreng kunyit...
nasi goreng ni..bestnya bau kunyit tu..bertambah tambah le selera tu.. jom kita tgk resepinya
jgn trperanjat.. nasi goreng kunyit ni penggunaan bawang putih lebih bnyak dr bawang merah...

resepi

bhan2

2 pinggan nasi
6 ulas bawang putih*
2 biji bawang merah*
1 cm kunyit hidup*
5 biji cili api hijau/ 2 batang lada besar hijau * (kepedasan ikut selera sndiri)
1/2 genggam ikan bilis*
1 sdt serbuk pati ayam/pati bilis
garam secukup rasa
minyak utk menumis
2 batang jagung muda(hiris ikut suka)
hirisan karet(hiris ikut suka)
sayur2n  lainikut suka

cara2

-blend kering bhn brtanda *
-pijarkn mnyk..tumis bhn blend.. kekuningn n naik mnyak
-masukkn jagung muda n garam ,
-masukkn nasi.. kacau
-tambahkn serbuk pati ayam/pati bilis
-masukkn hirisan karet.. kacau seketika
siapppp boleh dihidangkn

SLMAT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA....
KETEMU LAGI.. INSYA ALLAH.....