Selasa, 18 Disember 2012
PENGAT UBI KAYU
Assalamualaikum semua pengunjung CiptaRasa Noly..
Musin tengkujuh dh bermula kt Pantai Timur...
Perut pn sntsa brkeroncong, musim2 mcm ni ubi kayu mmg laku.. buat apa pn sdp..
Hari ni terasa nk mkn pengat ubi kayu.. ms duk kg dulu, kt Muar, Johor.. pengat ubi kayu biasa jmpa, tapi dh brmastautin kat Pantai Timur ni, mmg x pernah jmpa pengat ubi kayu melainkn kena masak sndiri...ubi kayu yg kk noly gunakn ni mmg ori kalernya kuning..kt Klntan baru jmpa ubi kayu kaler kuning..kt Johor, rs2 x pernah jmpa..bgi mereka yg baru nk bljr masak pengat ni, jom kita tgk resepinya..
resepi
bhn2
2 tongkol ubi kayu..
1 biji kelapa (ambil 4 - 5 cawan santan)
1/2 ketul gula melaka (kemanisan ikut suka) jika suka manis boleh tambah
4 sdm sagu biji (basuh n rendam seketika)
2 helai daun pandan
secubit garam
cara2
-bersihkn ubi kayu n kerat sederhana...rebus + sedikit garam..dah empuk..toskn airnya
-dlm periuk lain.. campurkn santan,gula melaka,daun pandan, sagu biji dan secubit garam..n masak atas api sederhana..sentiasa kacau, supaya santan tak pecah..
-masukkn ubi kayu tadi dalam periuk santan..kacau biar ubi kayu sebati ngan santan..perlahankn api..bila kuah agk pekat sikit,,boleh le padamkn api...siap utk disaji n dijamu...
sedap dimakan ms panas or sejuk(masuk dlm peti sejuk)
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA........
SMGA DIPERTEMUKAN LAGI...... INSYA ALLAH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan