Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Sabtu, 11 Oktober 2014

REMPEYEK KACANG DAL

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. rempeyek kacang dal..resepi sm dgn rempeyek kacang tanah..cuma yg ni kk noly tambah penggunaan buah keras nk bgi kelainn ..resepi kk noly CnP dr resepi rempeyek kacang tanah.....jom terus ke resepinya..


Bhn2
1/2 kg kacang dal..secukupnya..cuci n rendam semalaman(ms ni kk noly rebus kcg setengah masak)
1 peket tepung beras
2 sdb tepung ubi kayu
1 sdb tepung jagung
1 biji kelapa..(kk noly gn 1/2 biji sbb nk tmbah buah keras)
2 biji telur
ikan bilis secukupnya..belah 2
sedikit kapur sirih..sikit je nk bgi rangup
garam secukup rasa
minyak secukupnya

Bhn Blend/Tumbuk
4 batang serai
1/2 cm kunyit hidup...sikit je nk bgi kaler
3 ulas bawang putih
50g udang kering
2 biji buah keras..(klau sntan mncukupi x letak pun ok)

Bhn Tumbuk/blend..blend kasar
5 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
 Bhn2 di atas disangai trlebih dahulu


Cara2
-ayak tepung beras n tepung ubi
-masukkn semua bhn2 blend, telur  n garam..
-tuangkn santan n bancuh hngga menepati kecairn yg dikehendaki..jgn trlalu pekat n jgn trlalu cair..letak kapur sirih..gaul lagi..gn whisk nk bagi rata n x bergentel
-pijarkn mnyak yg mencukupi, setengah kuali(biar ada ruang kosong ditepi2 kuali)..curah2kn mnyak pd tepi2 kuali..biarkn mnyak agk panas
-masukkn sedikit adunan tadi dlm mangkuk berlainn n campurkn dgn kacang dal
-ambil 1 senduk adunn n tambah ikan bilis..kemudian tuangkndi tepi kuali panas.biar menipis..siram2kn dgn mnyak..kemudian boleh le ketengahkn kepingn rempeyeh tadi n goreng seperti biasa..balik2kn hngga kekuningn
-boleh buat proses tadi hngga 3 4 keping dlm satu masa..jika gn kuali yg agk besar..boleh dpt bnyk keping sekali msk..
***goreng style dulu2..curah2 je.. senang n cepat..x gn pencetak..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA...................................

Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...