Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 22 Oktober 2014

KEK GULA HANGUS III

Assalamualaikum n slm sejahtera semua
kek gula hangus/kek sarang semut/kek sarang lebah..bnyk nm kek ni kn..
bnyak resepi kek gula hangus yg kk noly dh cuba.. resepi ni kk noly gunakn kombinasi susu pekat manis n susu cair.. jom terus ke resepinya


Bhn2..utk gula hangus
1 cawan gula pasir (kk noly gn 3/4 cwn)
1 cawan air panas
2 sdb mentega
*- masukkn gula dlm periuk n panaskn guna api sederhana.. hngga keperangan
  - tuangkn air panas.. kacau hngga tiada gula yg brketul2,, tutup api
  - masukkn mentega n kacau hngga mentega cair
  - biar hingga sejuk

Bhn2 Lain
1 cawan tepung gandum
2 sdk bicarbonate soda
-ayak kedua2 bhn di atas brsama.. kacau n gaul rata

Bhn2 Lain
3 biji telur
1 cawan susu pekat manis(kk noly gn 1/2 cawan)
1/2 cwn susu cair
1 sdk esen vanila

Cara2
- pukul telur hngga kembang
- tuangkn susu pekat manis n susu cair.. kacau mnggunakn whisk
-masukkn sedikit2 campuran tepung tadi..hngga habis.. kacau mnggunakn whisk
-akhirnya tuangkn gula hangus tadi.. kacau rata..
-tapiskn adunan tadi n perap selama 3-4 jam..(ms ni kk noly perap 1 jam je)
-tuang adunana dlm loyang yg siap digris mentega n bakar selama 45minit-1 jam dgn suhu oven 150'c  mngikut kesesuaian oven msg2
-30 minit pertama kk noly gn api bawah n selebihnya gn api ats bawah

***adunan kek ni boleh jg mnggunakn blender..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...